Δ.Σ. Αμαρουσίου: Θέλουμε τους συμβασιούχους στην «οικογένεια» του Δήμου μας
Κοινωνία

Δ.Σ. Αμαρουσίου: Θέλουμε τους συμβασιούχους στην «οικογένεια» του Δήμου μας

Αν και δεν έλειψαν οι «μπηχτές» μεταξύ συμβούλων της μειοψηφίας και του δημάρχου Αμαρουσίου, τελικώς το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα για τους συμβασιούχους του Δήμου και κυρίως για την «αδήριτη αναγκαιότητα», όπως τονίστηκε, αυτοί να ενσωματωθούν στη «μαρουσιώτικη οικογένεια».

Ωστόσο, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν μερικά από τα στοιχεία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παρουσίασαν, μέσω του αναπληρωτή γραμματέα του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, Βαγγέλη Βαβανού.

«Χωρίς τους συμβασιούχους δεν υφίστανται οι δημοτικές υπηρεσίες»
Βαγγέλης Βαβανός

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο κ. Βαβανός:

  • Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία και τη σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προσανατολίζεται στην απόλυση 15.000 εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων.
  • Στον Δήμο Αμαρουσίου, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων, αλλά και των συνταξιοδοτήσεων, το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό έχει «αποδεκατιστεί». Ειδικότερα, σήμερα απασχολούνται στον Δήμο 96 συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις, που παρατάθηκαν μέχρι το τέλος 2017 και 6 εργαζόμενοι που εργάζονται μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ως συμβασιούχοι, για διάστημα μεγαλύτερο των 14 χρόνων.

Για τους παραπάνω συμβασιούχους, αυτό που προετοιμάζεται για το μέλλον τους είναι:

  • Να θεωρηθούν οι παρατάσεις των συμβάσεων παράνομες.
  • Οι επίτροποι να σταματήσουν να θεωρούν τα εντάλματα πληρωμής.
  • Οι συμβασιούχοι να επιστρέψουν όλα τα χρήματα πίσω από την παράτασή τους και μετά.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σωματείου, «οι 96 συνάδελφοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, αλλά και οι 6 συνάδελφοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” ουσιαστικά στηρίζουν τη λειτουργία των δύο υπηρεσιών. Χωρίς αυτούς ουσιαστικά δεν υπάρχει υπηρεσία», για να προσθέσει:

«Από τους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας δεν περισσεύει κανείς, αντίθετα θα πρέπει άμεσα να γίνουν και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

«Αντάλλαξαν πυρά», αλλά συμφώνησαν στο ψήφισμα
Λευτέρης Μαγιάκης

Από πλευράς μειοψηφίας, πρώτος τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης έκανε ανοιχτά αναφορά σε «τέταρτο μνημόνιο», ενώ ζήτησε να καθοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο μέτωπο, ώστε «το όποιο ψήφισμα να μην παραμείνει ένα απλό “ευχολόγιο”». Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε «βέλη» προς τη δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την για υποκρισία και λέγοντας ότι είναι «γνωστή η πολιτεία της» στο θέμα των εργαζομένων, αναφερόμενος στη στάση της στο θέμα των εργαζομένων στην καθαριότητα, στις ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.

Θανάσης Φωτόπουλος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου, Θανάσης Φωτόπουλος, είπε ότι «οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά ποιοι τους κορόιδευαν τόσα χρόνια», προσθέτοντας ότι «η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και του ΚΚΕ, στο συγκεκριμένο θέμα είναι κρυστάλλινη» και υποστηρίζει τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς αμοιβές κι ασφάλιση. Ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε επίσης από τη διοίκηση του Δήμου να «θωρακίσει» το ψήφισμα, ώστε αυτό να έχει αποτελεσματικότητα.

Δορύλαος Κλαπάκης

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού Για ένα Νέο Μαρούσι, Δορύλαος Κλαπάκης, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους: «Αν ξέρατε τι ζημιά κάνετε στους ίδιους και στα παιδιά σας, ζητώντας από τους “δημίους” σας να σας μονιμοποιήσουν, δεν θα το κάνατε». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημοτική Αρχή επιδιώκει τις ψήφους των εργαζομένων και μετά «θα τους μετατρέψει σε δούλους», ενώ ζήτησε στο θέμα των εργαζομένων ν’ ακολουθηθεί όποια διαδικασία προβλέπεται από το Σύνταγμα (σ.σ.: ο κ. Δ. Κλαπάκης αποχώρησε πριν την ψήφιση του ψηφίσματος, οπότε και το τελευταίο εγκρίθηκε ομοφώνως).

Γιώργος Πατούλης: Αυτή η διοίκηση έχει «τρέξει» πολύ για τους εργαζόμενους
Γιώργος Πατούλης

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, στην τοποθέτησή του, εξαπέλυσε επίθεση στην παράταξη του κ. Μαγιάκη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλά για υποκρισία της διοίκησης όταν προεκλογικώς, αλλά και μετά, στήριζε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι η δημοτική Αρχή «έχει τρέξει πολύ» κι έχει δώσει σκληρούς αγώνες υπέρ των εργαζομένων.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι, τόσο ως δήμαρχος, όσο και ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τάσσεται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης που θα μονιμοποιεί τους συμβασιούχους, θεωρώντας ότι η παρουσία τους είναι καθοριστική για τη συνέχιση των λειτουργιών των Δήμων.

«Εμείς θέλουμε αυτούς τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη της “οικογένειας” του Αμαρουσίου» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet