Ο Τραμπ δυναμιτίζει την παγκόσμια προσπάθεια για το κλίμα
Κόσμος

Ο Τραμπ δυναμιτίζει την παγκόσμια προσπάθεια για το κλίμα

Πράξη την απειλή του για το κλίμα έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας και επισήμως την Πέμπτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι τηρεί «την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων. «Φεύγουμε. Αλλά θα ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε και θα δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα είναι δίκαιη» τόνισε.

Ο Ντ. Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα επιδιώξει να πετύχει «καλύτερη συμφωνία».

Η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την εφαρμογή όλων των «μη δεσμευτικών» στοιχείων της συμφωνίας «από σήμερα».

Η κυβέρνηση Τραμπ, ισχυρίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα εξακολουθήσει να είναι «η πιο καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική χώρα στον πλανήτη». Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε τον πιο καθαρό αέρα, θα έχουμε το πιο καθαρό νερό».

«Με εξέλεξαν για να αντιπροσωπεύσω τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «εισβολή στην κυριαρχία» των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι το Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα αποτελεί μια απάτη που έχει στόχο να πάρει χρήματα από τις ΗΠΑ.

Η απόσυρση φέρνει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού.

Θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. Υπάρχει εξάλλου ο φόβος ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα ανοίξει το δρόμο για αποχώρηση κι άλλων χωρών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,6 βαθμούς.

Έντονες αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα.

Στην πρώτη κοινή τους ανακοίνωση στα χρονικά της διεθνούς διπλωματίας, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα δηλώνουν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι «πιο επιτακτικό από ποτέ», και δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι μια απλή διαδικασία και ότι θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να αποδεσμευτούν πλήρως», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «αναγκαία» τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την ικανοποίησή της ότι και κυβερνήσεις άλλων κρατών υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

«Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, θέλω να πω ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συνθήκης του Παρισιού» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Χωριστές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες είχε ο Τραμπ για το κλίμα

Σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξήγησε προσωπικά ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τόνισαν ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet