Δ. Κωνστάντος: «Δωρεάν και επωφελής για τον Δήμο» η σύμβαση με τον ΣΒΑΠ
Ποιότητα Ζωής

Δ. Κωνστάντος: «Δωρεάν και επωφελής για τον Δήμο» η σύμβαση με τον ΣΒΑΠ

«Δωρεάν, χωρίς δεσμεύσεις και επωφελής για τον Δήμο» κρίνει την προγραμματική σύμβαση με τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑΠ), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος.

Απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που άσκησε για την εν λόγω σύμβαση η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, ο κ. Κωνστάντος σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του:

Διάβασα την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κα Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη σχετικά με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του ΣΒΑΠ (21 ΟΤΑ) για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού και κοινοχρήστων χώρων, σε συνδυασμό με τις ενστάσεις που διατυπώνονται από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Με δεδομένο ότι η δημοτική μας παράταξη αξιολόγησε θετικά και υπερψήφισε την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Μαΐου 2017, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι και εμείς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κας Πατούλη έχουμε συνταχθεί στο πλευρό της διοίκησης, στηρίζοντας όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «…μια διοίκηση που “ναρκοθετεί” την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της και “ξεπουλά” με δικαιολογίες και υποσχέσεις ό,τι μπορεί σε τρίτους… θέτοντας πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που επιχειρεί η διοίκηση του Δήμου να παραγκωνίσει υπηρεσίες, τεχνογνωσίες και δικαιώματα εργαζομένων πίσω από ύπουλες μεθοδεύσεις…».

Ωστόσο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κας Πατούλη.

Ειδικότερα:

1. Η προγραμματική σύμβαση ΔΕΝ έχει οικονομικό κόστος για τoν Δήμο. Τα έξοδα σύνταξης της μελέτης επιβαρύνουν αποκλειστικά τον ΣΒΑΠ (21 ΟΤΑ). Ας σημειωθεί ότι η αρχική εισήγηση που είχε περιληφθεί προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, αλλά τελικά αποσύρθηκε από τη διοίκηση, προέβλεπε συμμετοχή του Δήμου μέχρι και του ποσού των 15.000 ευρώ.

2. Η μελέτη θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο, ως κυρίαρχο και ανώτατο αυτοδιοικητικό όργανο σε τοπικό επίπεδο, θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση προς όφελος του Δήμου και των κατοίκων. Πουθενά δεν προβλέπεται ή εκχωρείται αυτή η αρμοδιότητα σε τρίτους.

3. Η ολοκλήρωση και διαθεσιμότητα μιας δωρεάν μελέτης που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν στον Δήμο μας, τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μίας (ίδια κεφάλαια, δανειοδότηση από ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, χρηματοδότηση από ιδιώτη) είναι απολύτως χρήσιμη ως πηγή πληροφόρησης για κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα για τους 33 δημοτικούς συμβούλους που θα κληθούν να λάβουν τη συγκεκριμένη απόφαση. Άλλωστε, κάθε πρόσθετη μελέτη ή διαθεσιμότητα στοιχείων, που θα προσφερθεί και από άλλες, εναλλακτικές και αξιόπιστες ομάδες, είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή.

4. Η αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού έχει συνομολογηθεί από όλους ως εξαιρετικά σημαντική, προσφέροντας μεταξύ άλλων εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τον Δήμο και τους κατοίκους και εύλογα περιβαλλοντικά οφέλη.

5. Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ προέκυψε ούτε κατ’ ελάχιστο υπόνοια κατάργησης θέσεων εργασίας. Αυτό άλλωστε θα φανεί και με την τελική απόφαση. Είναι γνωστό ότι τα σωματεία εργαζομένων, ασκώντας τον θεσμικό τους ρόλο, έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει δημάρχους για ιδιωτικοποιήσεις και απώλειες θέσεων εργασίας.

Συμπερασματικά και με βάση τα πραγματικά στοιχεία, επιμένουμε στη θετική μας αξιολόγηση για τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, η οποία προσφέρεται δωρεάν, χωρίς δεσμεύσεις, με διασφαλισμένο τον κυρίαρχο ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως κριτή της τελικής επιλογής, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της επιθυμητής διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης. Όσον αφορά στους εργαζόμενους και στις θέσεις εργασίας, ας μη διαφημίζουμε και προβάλλουμε την ευαισθησία μας ανέξοδα.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet