Συγκίνησε η μουσικοθεατρική παράσταση «Σμύρνη του 1922»
Πολιτισμός

Συγκίνησε η μουσικοθεατρική παράσταση «Σμύρνη του 1922»

Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Σμύρνη του 1922» πραγματοποίησαν με επιτυχία το ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και το Μουσικό Σύνολο Τέχνης και Πολιτισμού «Ηχαγωγός» την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης σε μουσική επιμέλεια του π. Χρήστου Κατσούλη.

Τα συγχαρητήριά του για τα μουσικοθεατρικά δρώμενα για τη Σμύρνη δίνει ο πρόεδρος του ΠΕΑΠ, Χρήστος Φωτίδης, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου,«αγκαλιάζει και στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια στην πόλη που συνάδει με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης».

Ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, επεσήμανε σχετικά: «Γαλήνια κυλούσε η καθημερινή ζωή, κι η μια γενιά διαδεχόταν την άλλη στη Σμύρνη. Πέρα από τους υπαρκτούς ιστορικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που μας συνδέουν σήμερα με τη χαμένη πια πατρίδα, η Σμύρνη δεν παύει να είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά τοπόσημα που μόνο με το άκουσμά της παραπέμπει γλυκόπικρα στη φημισμένη από την αρχαιότητα γη της Ιωνίας και στην καταστροφή του 1922, μια από τις βαθύτερες πληγές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα ίδια γλυκόπικρα συναισθήματα μιας κοινής νοσταλγίας διαπερνούν κάθε καλλιτεχνική έκφραση σε αυτό το πλαίσιο αναφοράς, αλλά και τη νεότερη ελληνική ποίηση, σκιαγραφώντας σε όλους τους τόνους το μυθικό αρχέτυπο ενός χαμένου παραδείσου της Ανατολής, όπως ευτύχησε να είναι η γη της Ιωνίας στο “Ιωνικόν” του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη, στην “Ανατολή” του Μεσολογγίτη ποιητή Κωστή Παλαμά, στη “Μικρή πράσινη θάλασσα” του Μυτιληνιού ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και στο “Το σπίτι κοντά στη θάλασσα” του Σμυρνιού ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Για μας όμως ήταν και θα παραμείνει η Σμύρνη της καρδιάς μας!».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet