Συνάντηση Γ. Σταθάκη – Γ. Πατούλη για το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση Γ. Σταθάκη – Γ. Πατούλη για το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν όλες οι ρυθμίσεις του προωθούμενου σχεδίου νόμου του υπουργείου υπό τον τίτλο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» οι οποίες άπτονται αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η σύμβουλος της ΚΕΔΕ σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας Τ. Λαγουδάκη.

Κατά τη συνάντηση ο υπουργός δεσμεύτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι «στο σχέδιο νόμου ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, να επιστρέφεται στους Δήμους το 50% των προστίμων που επιβάλλονται  για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις, προκειμένου οι Δήμοι να το αξιοποιούν για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης το ποσοστό θα επιστρέφεται μέσω της τράπεζας δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, και όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, στο σχέδιο νόμου διασφαλίζεται ότι το 2,5% από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου θα προορίζεται για περιβαλλοντικές δράσεις. Ωστόσο ο κ. Πατούλης επισήμανε στον υπουργό ότι παρά το γεγονός ότι χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία, η ΚΕΔΕ επιμένει ότι αυτό το ποσό θα πρέπει να φτάσει στο 10%.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου να λειτουργούν διευθύνσεις και τμήματα του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, τονίζοντας ότι ο Α΄ και Β΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στη λειτουργία των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα πρέπει να ασκούνται από ανεξάρτητους μηχανισμούς με στόχο τη διασφάλιση των όρων αντικειμενικότητας και διαφάνειας.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τον κ. Πατούλη ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού.

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος τον νόμο που προβλέπει μετακίνηση των δημοτικών υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, τόνισε ότι έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και εστίασε στον κίνδυνο αποψίλωσης κυρίως των μικρών νησιωτικών και ορεινών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Η συνάντησή μου με τον κ. Σταθάκη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου και χαιρετίζουμε ρυθμίσεις που διευκολύνουν το έργο των Δήμων, προς όφελος των πολιτών.

»Ωστόσο η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού με ταυτόχρονη απλούστευση των διαδικασιών, καθώς και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό από το συγκεντρωτικό κράτος προς τους Δήμους παραμένει προτεραιότητα για εμάς. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο αν οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιες ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον του τόπου τους, χωρίς κηδεμονίες, τότε θα κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης για τη χώρα.

»Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε το τελικό σχέδιο νόμου προκειμένου να το επεξεργαστούμε και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet