Όρθια η Εθνική στη Βοσνία
Αθλητισμός

Όρθια η Εθνική στη Βοσνία

Η Εθνική Ομάδα πήρε αυτό που ήθελε από τη Βοσνία (0-0) στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του 8ου ομίλου των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 και, πλέον, έχει τον πρώτο λόγο για τη δεύτερη θέση έναντι του χθεσινού της αντιπάλου, που δίνει το «εισιτήριο» για τα μπαράζ πρόκρισης στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ομάδα που ήξερε τι ζητούσε στον αγωνιστικό χώρο, με παίκτες που έκαναν νέα «κατάθεση ψυχής» και ξεκάθαρο πλάνο από τον Σκίμπε, η «γαλανόλευκη» έκανε ό,τι ακριβώς χρειαζόταν κι έφυγε από τη Ζένιτσα με τον πολύτιμο βαθμό (παραμένει αήττητη μετά από 6 αγώνες), που τη διατήρησε έναν βαθμό πάνω από τους Βόσνιους και με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κρατά την τύχη στα χέρια του (το υπόλοιπο πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά: Ελλάδα – Εσθονία (31/8), Ελλάδα – Βέλγιο (3/9), Κύπρος – Ελλάδα (7/10), Ελλάδα – Γιβραλτάρ (10/10)).

Όλοι οι διεθνείς τα έδωσαν όλα, αλλά τον τίτλο του κορυφαίου παίρνει αναμφισβήτητα ο Ορέστης Καρνέζης, με τις δύο μεγάλες επεμβάσεις που έκανε στο φινάλε του ματς. Εξαιρετικός ήταν και ο Ζέκα, που περιόρισε στο ελάχιστο τη δράση του Πιάνιτς, ενώ ο Δώνης, στο ντεμπούτο του με τη «γαλανόλευκη», έδειξε ότι εάν συνεχίσει να δουλεύει μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα.

Στη διάθεση των γηπεδούχων να πιέσουν από το ξεκίνημα και να πάρουν τα ηνία του ματς, η ελληνική ομάδα αντιπαρέταξε αποφασιστικότητα και συνοχή, με τις γραμμές να είναι πολύ κοντά και να μην επιτρέπει στον αντίπαλο ν’ απειλήσει. Ο Ζέκα «εξαφάνισε τον Πιάνιτς και με το πέρασμα του χρόνου οι διεθνείς άρχισαν να μη δίνουν σημασία μόνο στη διαφύλαξη του μηδέν στην άμυνα, αλλά και να βγαίνουν στην επίθεση, κυρίως από τον άξονα με τον Φορτούνη.

«Καθαρή» ευκαιρία δεν είχε η Ελλάδα στο πρώτο μέρος, καθώς ο Κώστας Μήτρογλου ήταν καλά κλεισμένος και από τα άκρα οι Μπακασέτας και Μάνταλος δεν βρήκαν διαδρόμους, όπως και οι Τοροσίδης, Σταφυλίδης που έπαιξαν πιο πίσω με τον πρώτο να παίρνει περισσότερες επιθετικές προσπάθειες.

Δύο φορές χρειάστηκε να επέμβει στο πρώτο 45λεπτο ο Ορέστης Καρνέζης και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Η πρώτη στο 12′ όταν βγήκε έγκαιρα και πρόλαβε τον Βίστσα που είχε βγει στην… πλάτη της ελληνικής άμυνας από κάθετη πάσα του Ιμπίσεβιτς και στο 24′, με την επέμβασή του στο δυνατό σουτ του Κόντρο μέσα από την περιοχή.

Ένα σουτ είχε να επιδείξει στο πρώτο 45λεπτο η Εθνική, του Κάρλος Ζέκα στο 27′, το οποίο έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπέγκοβιτς.

Ποιοτικά το ματς στο δεύτερο μέρος ήταν ακόμη πιο κακό από το πρώτο, αλλά αυτό σαφώς και «βόλεψε» την Εθνική. Με εξαιρετικό στήσιμο, με παίκτες που πήγαιναν πάντα πρώτοι στην μπάλα, η ελληνική ομάδα έφερε το ματς στα μέτρα της. Οι Βόσνιοι ήταν νευρικοί και χωρίς καθαρό μυαλό στην ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να μην απειλούν καθόλου την εστία του Καρνέζη.

Στο τελευταίο 15λεπτο οι γηπεδούχοι τα έπαιξαν όλα για όλα. Μια στιγμιαία αδράνεια στο κέντρο της άμυνας στο 75΄ έφερε τον Τζέκο σε θέση βολής από το ημικύκλιο της περιοχής, αλλά το αδύναμο σουτ που επιχείρησε ο στράικερ της Ρόμα ήταν αδύνατο να αιφνιδιάσει τον Καρνέζη.

Στην αντεπίθεση η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί με τον Φορτούνη να μην προλαβαίνει να κάνει την προβολή μετά τη σέντρα του Δώνη. Αυτό που έχασε ο Μάνταλος, όμως, στο 82’… δεν χανόταν με τίποτα. Με σεμιναριακή αντεπίθεση και μετά την εξαιρετική ασίστ του Δώνη, ο μέσος της ΑΕΚ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Μπέγκοβιτς, αλλά το πλασέ που έκανε ήταν απογοητευτικό.

Λίγο έλλειψε να το πληρώσει αυτό η Εθνική με τη διπλή ευκαιρία που έχασαν οι Βόσνιοι στο 84′, αρχικά με το σουτ του Τζέκο και στη συνέχεια με την κεφαλιά του Μπίσακτσιτς. Και στις δύο περιπτώσεις ο Καρνέζης έδειξε την κλάση του, ιδιαίτερα στην δεύτερη με την κεφαλιά του Βόσνιου αμυντικού.

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν στα τελευταία λεπτά για το γκολ της νίκης, αλλά η ελληνική άμυνα άντεξε.

Διαιτητής: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)

Κίτρινες: Μπίτσακτιτς, Ιμπίσεβιτς – Μανωλάς, Παπασταθόπουλος (χάνει τον αγώνα με την Εσθονία στις 31/08), Δώνης

ΒΟΣΝΙΑ (Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς): Μπέγκοβιτς, Μπίτσακτσιτς, Ζουκάνοβιτς, Βράνιες, Σούνιτς (69΄ Ντούμιτς), Λούλιτς (21΄ Κόντρο, 77΄ Μπέσιτς), Βίστσα, Γιάγιαλο, Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς, Τζέκο

ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Σταφυλίδης, Τζιόλης, Ζέκα, Φορτούνης (94΄ Μανιάτης), Μάνταλος (91΄ Κουρμπέλης), Μπακασέτας (50΄ Δώνης), Μήτρογλου.

8ος όμιλος
Βοσνία-Ελλάδα 0-0

Εσθονία-Βέλγιο 0-2
(31΄ Μέρτενς, 86΄ Τσαντλι)

Γιβραλτάρ-Κύπρος 1-2
(30΄ Ερνάντες – 10΄αυτ. Τσιπολίνα, 87΄ Σωτηρίου)

Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Βέλγιο 6 5-1-0 24-2 16
ΕΛΛΑΔΑ 6 3-3-0 10-3 12
Βοσνία 6 3-2-1 13-5 11
Κύπρος 6 2-1-3 4-10 5
Εσθονία 6 1-1-4 5-17 4
Γιβραλτάρ 6 0-0-6 3-24 0

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet