Μεγάλες υλικές ζημιές και τραυματισμοί στη Λέσβο από τον ισχυρό σεισμό
Κοινωνία

Μεγάλες υλικές ζημιές και τραυματισμοί στη Λέσβο από τον ισχυρό σεισμό

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Λέσβου μετά τον ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού, κοντά στη Χίο και τα τουρκικά παράλια…

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπάρχουν τραυματίες και σπίτια κατέρρευσαν σε χωριά της Λέσβου.

Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένο ζευγάρι που είχε παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια στο χωριό Βρίσα, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Εγκλωβισμένη παραμένει 57χρονη γυναίκα, παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι είχε απεγκλωβιστεί. Μάλιστα, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.

Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα, όπου περίπου δέκα άτομα τραυματίστηκαν. Σε πιο σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο σύζυγος της γυναίκας που εγκλωβίστηκε. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα της ΕΜΑΚ.

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» προσθέτει.

Μεγάλες υλικές ζημιές και στο Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση.

Παλιά βιομηχανικά κτήρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου.

Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτηρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτηρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό δημαρχείο στην προκυμαία της πόλης.

Ζημιές αναφέρθηκαν και στη Χίο και τα τουρκικά παράλια.

Ο στρατός στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτηρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς τη Μελίντα. Στο Πλωμάρι κατέρρευσε και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος, ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα σε Ψαρά και Οινούσσες. Στη Χίο συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR). Οι σύνεδροι βγήκαν με ασφάλεια από το κτήριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου.

Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση συνέβη στις 15.28. Είχε μέγεθος 6,1 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στους 6,3 βαθμούς. Το επίκεντρο βρισκόταν 14 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου στη Λέσβο, 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση ακολούθησαν ακόμα δύο αλλά πιο ασθενείς, μεγέθους 4,9 βαθμών.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτήρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet