Χρ. Καραμάνος: Με καθόλα νόμιμο τρόπο η αγορά ακινήτου από την Περιφέρεια
Περιφέρεια Αττικής

Χρ. Καραμάνος: Με καθόλα νόμιμο τρόπο η αγορά ακινήτου από την Περιφέρεια

Με «καθόλα νόμιμο τρόπο» διεξήχθη ο διαγωνισμός για την αγορά από την Περιφέρεια Αττικής ακινήτου στο Περιστέρι, όπως υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος, απαντώντας σε ανακοίνωση του τέως περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμάνος σημειώνει:

Σχετικά με την αγορά νέου κτηρίου για την Περιφέρεια Αττικής, τηρούμε μέχρι κεραίας ό,τι προβλέπει ο νόμος. Ο στόχος είναι να γλιτώσουν οι πολίτες από περιττά έξοδα ενοικίων και παράλληλα να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθούμε ενόψει των επόμενων σταδίων της διαδικασίας. Μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από τον νόμο, προβλέφθηκε έλεγχος του τιμήματος από πιστοποιημένο (ορκωτό) εκτιμητή. Γίνεται έτσι φανερό το πώς εννοεί και το πώς προστατεύει η περιφερειακή Αρχή το δημόσιο συμφέρον.

Ο διαγωνισμός δεν μπορεί να ακυρωθεί γιατί διεξήχθη με καθόλα νόμιμο τρόπο.

Το δε κόστος της αγοράς είναι κάτω από 19 εκατομμύρια, καθώς από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 2,5 με 3 εκατομμύρια, που ο ιδιοκτήτης έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει για ανακαίνιση του κτηρίου. Η τιμή εκτιμήθηκε από έγκριτο πρώην ορκωτό εκτιμητή και τεκμηριώθηκε με τον πλέον επιστημονικό τρόπο. Το 2007 είχε εκτιμηθεί 48 εκατ. ευρώ, το 2013 (χρόνια κρίσης) είχε εκτιμηθεί από την Εθνική Τράπεζα 25 εκατ. ευρώ.

Όποιος κάνει μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς θα διαπιστώσει ότι στις δυτικές περιοχές της Αθήνας η αντικειμενική τιμή είναι πολύ χαμηλότερα της εμπορικής. Μπορεί σε άλλες περιοχές της Αθήνας να ισχύει το αντίθετο. Για παράδειγμα οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο 4ου ορόφου στην περιοχή έχει αντικειμενική 950 ευρώ το τετραγωνικό όταν η εμπορική του τιμή πλησιάζει τα 1.700 ευρώ (από έρευνα αγοράς στη διάθεση του καθενός).

Το κτήριο διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλοτάτου επιπέδου, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες ενώ βρίσκεται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Πριν διοργανώσουμε τον, με απόλυτη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο, ανοικτό διαγωνισμό για την αγορά κατάλληλου κτηρίου, είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα (με σχετική αλληλογραφία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς) για αγορά δημοσίου κτιρίου, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι το ευρύτερο δημόσιο δεν διαθέτει κτίριο για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Τέλος, να θυμίσω ότι ο τέως περιφερειάρχης επεδίωξε την αγορά του κτηρίου ιδιοκτησίας Γαβαλά στην Κάντζα. Όμως χωρίς διαγωνισμό, αλλά με κινήσεις παρασκηνίου. Πράγμα που επιβεβαιώνεται από επιστολή που απέστειλε στην Περιφέρεια Αττικής ο δικηγόρος του κ. Γαβαλά κ. Παγορόπουλος. Και σήμερα ο ίδιος άνθρωπος ενίσταται, την ίδια ώρα που επιτέλους ένας διαγωνισμός για αγορά κτηρίου -και σταμάτημα πληρωμής υπέρογκων ενοικίων- προχωρά και βαίνει προς ολοκλήρωση, υφιστάμενος κάθε προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.               

Τα υπόλοιπα είναι μόνο για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet