Πρώτο βήμα για την αναβίωση της «Αλάσκας», με… λιγότερο τσιμέντο
Ποιότητα Ζωής

Πρώτο βήμα για την αναβίωση της «Αλάσκας», με… λιγότερο τσιμέντο

Το μέλλον της «Αλάσκας», του εμβληματικού ακινήτου για το Κεφαλάρι, αλλά και για ολόκληρη την Αττική, απασχόλησε, για άλλη μια φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2017. Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο – αναψυκτήριο, που φτιάχτηκε το 1957 μέσα στο μοναδικής ομορφιάς άλσος κι αποτέλεσε αγαπημένο σκηνικό για τα γυρίσματα σκηνών αξέχαστων ελληνικών ταινιών, παραδόθηκε στη συνέχεια άνευ όρων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, επεκτάθηκε άναρχα, φθάνοντας στα 840τ.μ., αλλοιώνοντας την αρχική μορφή του και τελικώς ήρθε η φωτιά τον Αύγουστο του 2003 να του δώσει τη «χαριστική βολή».

Έκτοτε, παρά τη διαρκή αγωνία, κυρίως των παλιών Κηφισιωτών, για το μέλλον του ιστορικού κτίσματος, αυτό παρέμενε ένα «κουφάρι», πληγώνοντας το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αλλά και τις μνήμες όσων το θυμούνταν στις παλιές δόξες του.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η διοίκηση του Δήμου έφερε προς συζήτηση τεχνική πρόταση για την αξιοποίηση του δημοτικού κτηρίου, με σκοπό αυτό να λειτουργήσει ως χώρος αναψυκτηρίου.

Οι 4 όψεις της νέας «Αλάσκας»

Τα βασικά στοιχεία της προμελέτης που παρουσιάστηκε ήταν η μείωση του όγκου του κτηρίου, από τα 840τ.μ. στα 445τ.μ., με ταυτόχρονη πρόβλεψη για αρκετούς ανοιχτούς χώρους (βεράντες, πέργκολες κ.λπ.), η χρησιμοποίηση για την ανακατασκευή του φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και, κυρίως, η πρόβλεψη ότι όποιος επιχειρηματίας αναλάβει την εν λόγω ανακατασκευή θα κινηθεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η συγκεκριμένη προμελέτη, σε ό,τι αφορά στο περίγραμμα, στις όψεις και στα χρησιμοποιούμενα υλικά. Σε αντιστάθμισμα για το κόστος που θα απαιτήσουν οι συγκεκριμένες ανακατασκευές (σ.σ.: ο δήμαρχος το εκτίμησε σε άνω των 200.000 ευρώ) θα δοθεί η δυνατότητα στον επιχειρηματία να απολαμβάνει για κάποιο διάστημα χαμηλό μίσθωμα.

Αν και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων που πήραν τον λόγο εξέφρασαν τον διακαή πόθο τους να δουν την «Αλάσκα» να «ξαναζωντανεύει» και μίλησαν επαινετικά για την παρουσιαζόμενη προμελέτη, αυτό δεν απέτρεψε την έκφραση σοβαρών διαφωνιών -ακόμη και από στελέχη της διοίκησης- για το εάν η εισήγηση θα διασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το ιστορικό κτήριο. Το αποτέλεσμα είναι το θέμα να περάσει κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι Χρήστος Καλός, από τη διοίκηση και οι Μαρία Κεφαλά-Σαλματάνη και Ιωάννης Καπάτσος, από τη μειοψηφία) κι ενώ είχε προηγηθεί ψηφοφορία επί της προτάσεως του επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Ιωάννη Καπάτσου, για αναβολή της συζήτησης του θέματος.

Η χρήση του ακινήτου αποτέλεσε τον βασικό λόγο των διαφωνιών που εκφράστηκαν από πλευράς αρκετών συμβούλων της μειοψηφίας, ενώ αρκετή συζήτηση έγινε και για το γεγονός ότι το ακίνητο νομιμοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Ν. 4178/2013 με βάση τα 840τ.μ., ενώ η προμελέτη αφορά πλέον σε κτήριο μόλις 445τ.μ., κάτι που -όπως ειπώθηκε- συνιστά μείωση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

«Δεν μπορείτε και δεν θα ελέγξετε τον εκμισθωτή»
.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η περιοχή δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των απόψεων που διατυπώθηκαν για αξιοποίηση του ακινήτου για πολιτιστικές χρήσεις (π.χ. μουσείο κινηματογράφου, πολιτιστικό κέντρο κ.λπ.). Πρότεινε δε στον Δήμο να ανακατασκευάσει ο ίδιος το ακίνητο και να το αξιοποιήσει καταλλήλως.

«Άστοχη ενέργεια η μείωση του όγκου του ακινήτου»

Κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση του όγκου του ακινήτου δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος Καλός, λέγοντας ότι «έτσι πάει χαμένη η νομιμοποίηση των 840τ.μ. του χώρου». Όπως τόνισε η μείωση της έκτασης του κτηρίου αφ’ ενός θα το καταστήσει ελάχιστα ελκυστικό για οποιονδήποτε επιχειρηματία, ενώ θα δεσμεύσει και τις επόμενες διοικήσεις να αξιοποιήσουν διαφορετικά τον χώρο στο μέλλον, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά σε παλαιότερες προτάσεις για αξιοποίηση του ακινήτου ως  κινηματογράφου, κέντρου επιχειρηματικότητας νέων, χώρου στέγασης της Υπηρεσίας Πρασίνου κ.λπ.

Πρότεινε δε να γίνει κάποιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που να δώσει ιδέες για την καλύτερη ενσωμάτωση του ακινήτου στο περιβάλλον, να δώσει ο Δήμος το «γελοίο ποσό» που χρειάζεται για τις ανακατασκευές και, από εκεί και πέρα, να δώσει στον ιδιώτη όσο χώρο αποφασίσει και τον υπόλοιπο να τον αξιοποιήσει ο ίδιος.

«Δίνετε το καλύτερο “φιλέτο” της Κηφισιάς σε ιδιώτες»
.

υποστήριξε η κα Μαρία Κεφαλά-Σαλματάνη, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι πρώτα έπρεπε να συζητηθούν οι χρήσεις που θα έχει το ακίνητο και μετά να γίνει η παρουσίαση των όποιων σχεδίων για την αναμόρφωση του ακινήτου. Επίσης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς η διοίκηση θα μπορέσει να ελέγξει τον όποιον επιχειρηματία αναλάβει την εκμετάλλευση του χώρου κι αναρωτήθηκε γιατί η δημοτική Αρχή θέλει να παραχωρήσει σε ιδιώτη «το καλύτερο “φιλέτο” της Κηφισιάς».

Όπως είπε η δημοτική σύμβουλος, ο Δήμος έχει ανάγκη από ένα πολιτιστικό κέντρο, που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει στο συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί και με έναν μικρό χώρο εστίασης, που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του εν λόγω κέντρου.

Θετικοί, έστω και με ενστάσεις

Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο τάχθηκαν υπέρ της προμελέτης, αν και κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη χρήση του χώρου, αλλά και τη μείωση του όγκου του ακινήτου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, οι σύμβουλοι ανέφεραν:

Σταύρος Ζαπάντης (πλειοψηφία): Υποστήριξε ότι με την προμελέτη που έχει γίνει η «Αλάσκα ξαναζωντανεύει», καθώς το σχεδιαζόμενο κτήριο θα είναι πολύ κοντά στο αρχικό, ενώ και το όνομα θα παραμείνει ίδιο. Όσο για τη μείωση του όγκου του κτηρίου, τόνισε ότι είναι σύγχρονη τάση παντού στον κόσμο να περιορίζεται η χρήση τσιμέντου. Σχετικά με τις προτάσεις για πολιτιστικό κέντρο, είπε ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων με πάνω από 200 καθίσματα, που -ούτως ή άλλως- δεν μπορεί να γίνει στον συγκεκριμένο χώρο.

Βασίλης Βάρσος (Σίγουρα Βήματα): Ο πρώην δήμαρχος είπε ότι θα ψηφίσει την πρόταση γιατί «δεν μπορώ να βλέπω την “Αλάσκα” να μένει “φάντασμα”», αλλά διαφώνησε με τη χρήση του ακινήτου ως χώρου υγειονομικού ενδιαφέροντος, ζητώντας μάλιστα ν’ αποσυρθεί από την εισήγηση η συγκεκριμένη φράση. «Η περιοχή είναι γεμάτη με καταστήματα, δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα. Ας φτιάξουμε έναν πολιτιστικό χώρο, να τον βρουν και οι επόμενες γενιές» είπε χαρακτηριστικά.

Στάθης Κύρλος (Σίγουρα Βήματα): Ο σύμβουλος υποστήριξε ότι θα ψηφίσει την εισήγηση γιατί «δεν μπορώ να βλέπω την “Αλάσκα” έτσι», αλλά πρόσθεσε ότι με τη μείωση του όγκου των κτηρίων ο Δήμος μειώνει την περιουσία του, καθιστά την επένδυση του όποιου ιδιώτη «ασύμφορη», ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι η μείωση αυτή ίσως οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδίων για το ακίνητο.

Ιωάννης Τσαγκάρης (Συνεργασία – Ανάσα – Αλλάζω Πολίτες): Θεώρησε ότι η πρόταση υπηρετεί τη φιλοσοφία το πάρκο να κυριαρχεί έναντι του κτίσματος, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο υπό τον «φόβο» ότι κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να παρανομήσει, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που λειτουργεί πλέον ο «Νάρκισσος».

Ευάγγελος Αυλήτης (πλειοψηφία): Μίλησε για «ιστορικής σημασίας απόφαση» που ξαναδίνει στην «Αλάσκα» τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. Επίσης, χαρακτήρισε «ορθή» την επιλογή για μείωση του όγκου του κτηρίου, αφού έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο «να δούμε να γίνεται εκεί ένα μεγάλο club», ενώ κατηγόρησε τη μείζονα μειοψηφία ότι θα μπορούσε, τόσα χρόνια, να έχει φέρει ένα διαφορετικό σχέδιο, «εάν ήθελε να δείξει την ευαισθησία της». Τέλος, υποστήριξε ότι με τις νομικές και τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, ο Δήμος θα ήταν αδύνατον να υλοποιήσει έγκαιρα το έργο της ανακατασκευής του ακινήτου.

Γεώργιος Παπαδόπουλος (Σίγουρα Βήματα): Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συζητούνται τεχνικές λύσεις, πριν το Συμβούλιο να καταλήξει οριστικά στο τι χρήση επιθυμεί για την «Αλάσκα». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση του όγκου του ακινήτου ενδεχομένως να μειώσει την αξία του και να το καταστήσει μη ελκυστικό για τους επενδυτές, ενώ πρόσθεσε ότι ουσιαστικά οι σύμβουλοι είναι «εγκλωβισμένοι» με τον τρόπο που έρχεται η εισήγηση, αφού εάν δεν ψηφίσουν την προμελέτη, θα θεωρηθεί ότι δεν θέλουν το έργο.

Απόστολος Κασιούρας (αντιδήμαρχος): Αναφέρθηκε στην «πολυγνωμία» σχετικά με τη χρήση του ακινήτου, θυμίζοντας ότι προεκλογικώς η νυν διοίκηση είχε πει σαφώς ότι θα δημιουργήσει στον χώρο αναψυκτήριο. Πρόσθεσε ότι εάν υιοθετηθεί η «λογική» ότι κάποιος μπορεί να παρανομήσει, τότε ο Δήμος δεν θα πρέπει να εκμισθώνει κανέναν χώρο και να δίνει οποιαδήποτε άδεια.

Γεώργιος Τσούλος (πλειοψηφία): Αν και συμφώνησε με τη μείωση του όγκου το ακινήτου, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη χρήση του ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς η περιοχή έχει αρκετά τέτοια καταστήματα, όπως υποστήριξε. Πρότεινε δε και αυτός να χρησιμοποιηθεί το κτήριο ως πολιτιστικό κέντρο, κάτι που -όπως τόνισε- είναι η πάγια θέση του εδώ και χρόνια.

Βασίλης Ξυπολυτάς (Σίγουρα Βήματα): Δήλωσε ότι θα ψήφιζε οποιαδήποτε πρόταση για την αναβίωση της «Αλάσκας», αλλά πρότεινε να υπάρξει μικτή χρήση του ακινήτου, λέγοντας κι αυτός ότι η περιοχή δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη κατάστημα αναψυχής. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει στον χώρο ένα πολιτιστικό κέντρο – σημείο αναφοράς, που θα κάνει τον Δήμο να ξεχωρίσει.

Δήμαρχος: Οι χρήσεις θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι με την προμελέτη γίνεται το πρώτο από τα «δύσκολα βήματα» που θα ακολουθήσουν προκειμένου «να δούμε την “Αλάσκα” να λειτουργεί και πάλι».

Ο κ. Γιώργος Θωμάκος είπε ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά πρέπει το πραγματικό δίλημμα είναι «θέλουμε ή δεν θέλουμε την “Αλάσκα” να ξαναλειτουργήσει». Όπως είπε, εκείνο που προέχει είναι η διάσωση του ακινήτου, ενώ δεσμεύτηκε ότι η συζήτηση για τη χρήση, την εκμίσθωση κ.λπ. θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενες συνεδριάσεις. Κάλεσε δε όλους να επιδείξουν συναίνεση ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και σύντομα η «Αλάσκα» ν’ αποκτήσει «ζωή».

Πάντως, ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι η περιοχή είναι ζώνη αναψυχής και η πλειονότητα των πολιτών επιθυμούν να γίνει εκεί αναψυκτήριο, χωρίς ωστόσο ν’ αποκλείει ότι στον χώρο μπορεί να λειτουργήσει και κάποια πολιτιστική δομή.

Επίσης, υποστήριξε ότι ο Δήμος έπρεπε να νομιμοποιήσει τον χώρο με τα υφιστάμενα 840τ.μ., αφού δεν θα μπορούσε αλλιώς να βγάλει άδεια για την κατεδάφιση μέρους του κτίσματος, είπε ότι η ύπαρξη περισσότερων ελεύθερων χώρων θα λειτουργήσει υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού ο χώρος επιλέγεται συνήθως για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές αποδράσεις, ενώ, τέλος, απέρριψε την ιδέα ν’ αναλάβει ο Δήμος την ανακαίνισή του, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε καθυστερήσεις χρόνων με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet