Μέτωπο υπέρ των συμβασιούχων και στο Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης
Πολιτική

Μέτωπο υπέρ των συμβασιούχων και στο Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης

Σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με τους συμβασιούχους προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Ιουνίου 2017, με βάση την οποία αφ’ ενός εκφράζει τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των 27 εργαζομένων που απασχολούνται στον Δήμο υπό το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι και τις 31/12/2017 κι αφ’ ετέρου καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ της μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Το Σώμα επέλεξε την απόφαση και όχι το ψήφισμα ως μια ακόμη δυναμικότερη εκδήλωση στήριξης των συμβασιούχων, αν και όλες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί -πέρα από την πολιτική πίεση- να αναγκάσει τη κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά.

Η συζήτηση του θέματος ανακινήθηκε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ανεξάρτητη δημοτικής σύμβουλος Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, η οποία συνοδευόταν από πρόταση ψηφίσματος, στη σύνταξη της οποίας συμμετείχαν επίσης οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Αναστάσιος Μαυρίδης και Δημήτρης Κατραμάδος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Μάλιστα, το εν λόγω ψήφισμα θεωρήθηκε ως «κομματικό» από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, εξαιτίας της αναφοράς του σε καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης «που οχυρώνεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

«Αν απολυθούν οι συμβασιούχοι, οι δημοτικές υπηρεσίες θα καταρρεύσουν»
Γιώργος Δασκαλάκης

Για «κοροϊδία» των εργαζομένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έκανε λόγο το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, μέσω της τοποθέτησης του προέδρου του. Ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο να μείνουν στον δρόμο 15.000 εργαζόμενοι, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη «ν’ αξιοποιήσει» τη σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάτι που -όπως υποστήριξε- θα οδηγήσει σε «κατάρρευση» κρίσιμες δημοτικές λειτουργίες, όπως αυτές της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι βασικός στόχος της συγκεκριμένης πολιτικής είναι η ιδιωτικοποίηση των σχετικών υπηρεσιών, ώστε να «τονωθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε.».

Το Σωματείο, αφού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στους συναδέλφους συμβασιούχους, ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί στην απόλυση κανενός εργαζόμενου, ότι δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στις οποίες αυτοί απασχολούνται και θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ της μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Μαρία Γώγου: Μόνο ν’ ασκήσουμε πολιτική πίεση μπορούμε
Μαρία Γώγου

Η επικεφαλής της παράταξης Κοινωνία Ενεργών Πολιτών ανέφερε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου απειλεί με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα απασχόλησης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κα Μαρία Γώγου δήλωσε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δυνατόν ν’ ανατραπεί με μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μπορεί να λειτουργήσει μόνο προς την κατεύθυνση άσκησης πολιτικής πίεσης.

Όπως τόνισε εκείνο που πρέπει να προβληθεί στη σχετική επιχειρηματολογία είναι ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Επίσης, επεσήμανε ότι το θέμα «είναι πολιτικό, αλλά όχι κομματικό», σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι η «δικαστική εξουσία δεν είναι κυβερνητική υπηρεσία».

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Μας στήριξαν και τώρα πρέπει εμείς να τους στηρίξουμε
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Την ανάγκη να στηριχθούν ολόπλευρα οι συμβασιούχοι και με όσο μεγαλύτερη ένταση πίεσης από πλευράς Δήμου τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών. Ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος σημείωσε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελέγχεται και νομικά, αφού τα χρήματα που πάνε για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων δεν είναι κρατικά, αλλά προέρχονται από τους δημότες, μέσω των ανταποδοτικών τελών, οπότε οι Δήμοι θα έπρεπε να τα διαχειρίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, ακόμη κι αν το θέμα δεν έχει θετική εξέλιξη από πλευράς κυβέρνησης, θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει μόνος του σε πρωτοβουλίες, ακόμη κι αν χρειαστεί «ν’ αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στήριξαν τον Δήμο σε δύσκολες εποχές και τώρα οφείλουμε κι εμείς να τους στηρίξουμε» είπε ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας μόλις τώρα αρχίζει».

Μανόλης Πάγκαλος: Αν δεν «ματώσουμε», δεν θα έχουμε αποτελέσματα
Μανόλης Πάγκαλος

Υπέρ μιας ριζοσπαστικής στάσης απέναντι στο πρόβλημα τάχθηκε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής, ζητώντας να ληφθεί απόφαση μη εφαρμογής εκτέλεσης οποιασδήποτε εντολής για απόλυση των συμβασιούχων, «όσους κινδύνους κι αν δημιουργεί αυτό για τον καθένα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα βυθιζόμαστε όλο και βαθύτερα, γιατί έρχονται κι άλλα…» πρόσθεσε.

Ο κ. Μανόλης Πάγκαλος αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων κάποιων συναδέλφων του, λέγοντας ότι εάν πιστεύουν αυτά που λένε, μάλλον έχουν «αλλάξει πλευρά», αλλά για να το αποδείξουν θα πρέπει να δηλώσουν «έτοιμοι για αντίσταση». «Μόνο αν ματώσουμε, θα έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η απόφαση που θα ληφθεί από το Σώμα μπορεί ν’ αποτελέσει «το πρώτο βήμα αντίστασης».

Παναγιώτης Ασβεστάς: Λύσεις υπάρχουν, η πολιτική βούληση απουσιάζει
Παναγιώτης Ασβεστάς

Να μην παραμείνουν μόνο στους 27 συμβασιούχους του Δήμου, αλλά ν΄ αναλογιστούν τους περίπου 15.000 που θα βρεθούν στον δρόμο εξαιτίας της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε από τους συναδέλφους του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ο κ. Παναγιώτης Ασβεστάς απέδωσε τις τελευταίες εξελίξεις στις σκοπιμότητες που υπηρετούν οι πολιτικές της Ε.Ε., των μνημονίων και της κυβέρνησης, που έχουν ως στόχο την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, κάτι που -όπως είπε- ήδη γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι συμβασιούχοι είναι «άκρως απαραίτητοι» για τη λειτουργία των Δήμων σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος επέκρινε τη μέχρι σήμερα στάση της ΚΕΔΕ στο ζήτημα, τονίζοντας ότι «λύσεις υπάρχουν, εκείνο που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση».

Επίσης, ο κ. Ασβεστάς ζήτησε από τη διοίκηση να ενημερώσει τους πολίτες για τα τεκταινόμενα, προκειμένου αφ’ ενός να μην αγανακτούν από τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων κι αφ’ ετέρου να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντί τους.

Τέλος, αναρωτήθηκε εάν δεν έχει ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση για το όλο θέμα, τότε ποιος έχει, αναγνωρίζοντας ωστόσο και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δημήτρης Κωνστάντος: Ενιαία, αδιαίρετη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων
Δημήτρης Κωνστάντος

Για ανάγκη «ενιαίας, αδιαίρετης και δίκαιης αντιμετώπισης» όλων των εργαζομένων, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, προσθέτοντας ότι η απώλεια εργασίας προκαλεί «πληγές» σε πολλά επίπεδα. Ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος ζήτησε να εξευρεθούν τρόποι ώστε να πληρωθούν οι συμβασιούχοι, ακόμη κι αν χρειαστεί ν’ αναλάβουν ευθύνες και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Επίσης, καταφέρθηκε κατά της πρότασης ψηφίσματος των συναδέλφων του, το οποίο χαρακτήρισε «κομματικό», καθώς -όπως είπε- καταγγέλλει μόνο τη σημερινή κυβέρνηση, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μικροπολιτικές» και «επικοινωνιακά τερτίπια».  

Οι παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων

Πλην των επικεφαλής των παρατάξεων, για το θέμα παρεμβάσεις έκαναν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:

Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη (ανεξάρτητη): Υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν που παράτεινε τις συμβάσεις των εργαζομένων και θεωρώντας ότι κάποιοι «επιχειρούν να κάνουν δίκη προθέσεων». Αναγνώρισε την ανάγκη παραμονής των συμβασιούχων στους Δήμους και θεώρησε ότι η απόφαση που θα λάβει το Σώμα θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της αναμενόμενης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Δημήτρης Κατραμάδος (πλειοψηφία): Ζήτησε τη λήψη ξεκάθαρης απόφασης για τη μη απόλυση κανενός συμβασιούχου και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ακόμη κι αν χρειαστεί οι σύμβουλοι ν’ αναλάβουν προσωπικό κόστος. «Καρφώνοντας» τον κ. Κωνστάντο, αναρωτήθηκε εάν έχει παρακολουθήσει τη «διγλωσσία» του πρωθυπουργού στο όλο θέμα, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, τι πρέπει να κάνουμε;».

Χρήστος Σκαμάκης (αντιδήμαρχος): Ευχαρίστησε δημόσια όλους τους συμβασιούχους για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει, όχι μόνο στην καθαριότητα και στο πράσινο, αλλά και στις κοινωνικές δομές του Δήμου και όπου αλλού τους ζητήθηκε και δήλωσε ότι ο ίδιος θα σταθεί, με κάθε τρόπο, στο πλευρό τους.

Χρήστος Φωτίδης (πλειοψηφία): Τόνισε ότι το Δ.Σ. καλείται ν’ αποφασίσει για τους 27 εργαζόμενους του Δήμου, χωρίς να του διαφεύγει και η «μεγάλη εικόνα» των 15.000 συμβασιούχων που απειλούνται με απόλυση, ενώ τάχθηκε υπέρ της μόνιμης εργασίας, που θα καταργήσει το καθεστώς «ομηρίας» των εργαζομένων.

Παναγιώτης Πανταζής (πλειοψηφία): Αναφέρθηκε σε «κομματικές επιλογές ορισμένων που μας αφήνουν παγερά αδιάφορους», ζητώντας να μείνουν τα κόμματα μακριά από την Αυτοδιοίκησης, καθώς οι εν λόγω πρακτικές «ανήκουν οριστικά στο παρελθόν».

Γιώργος Κωνσταντόπουλος (ανεξάρτητος): Υπεραμύνθηκε της πρότασης ψηφίσματος, που υπογράφει και ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κομματική. «Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και σε αυτόν αναφερόμαστε» τόνισε, ζητώντας να είναι ξεκάθαρο στην απόφαση που θα ληφθεί η προτροπή για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Ευθυμία Τσεκούρα (αντιδήμαρχος): Αναρωτήθηκε γιατί είναι κακό να επικρίνεται η κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μια κυβέρνηση «η αέναη προσπάθεια της οποίας είναι να διαλύσει τους Δήμους». «Θα πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, αλλά να στηρίξουμε και τους Δήμους», πρόσθεσε.

Κωνσταντίνος Νικολιδάκης (πλειοψηφία): Ζήτησε να υιοθετηθεί το κείμενο της διοίκησης, με τις προσθήκες που έκαναν οι εργαζόμενοι, και «να μην μπούμε σε άλλες προσθαφαιρέσεις, για να πετύχουμε ομοφωνία». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι άσχετα εάν χαρακτηρίζεται ως απόφαση, τελικώς πρόκειται για ψήφισμα, αφού το Δ.Σ. δεν μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικώς.

Εμμανουήλ Φραϊδάκης (αντιδήμαρχος): Απαντώντας ουσιαστικά στην κα Παπαδημούλη, ανέγνωσε το τμήμα του «4ου μνημονίου» που αναφέρεται στα όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης τα όσα έχουν συμβεί και ζητώντας να προχωρήσουν οι τελευταίοι σε επαναδιαπραγμάτευση των σχετικών όρων.

Βασιλική Νικολαροπούλου (ανεξάρτητη): Ζήτησε τη στήριξη των εργαζομένων, τασσόμενη υπέρ του κειμένου της διοίκησης, το οποίο χαρακτήρισε «ενωτικό», μιλώντας ταυτόχρονα για «υποκρισία» κάποιων που σήμερα υπερασπίζονται τους εργαζόμενους, ενώ όταν ήταν διοίκηση είχαν υιοθετήσει σκληρά μέτρα εναντίον τους.

«Η κυβέρνηση εθελοντικά ανέλαβε να χειριστεί την “καρμανιόλα”»

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Στάθης Ταξιάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την «καθαρή και τίμια» απόφαση που έλαβε, δηλώνοντας ότι το Σωματείο θα στηρίξει τους συμβασιούχους μέχρι την τελική νίκη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση της κας Παπαδημούλη, λέγοντας ότι «εθελοντικά η κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί την “καρμανιόλα” και τώρα που αυτή άρχισε “να κόβει κεφάλια”, δηλώνει στενοχωρημένη». Επίσης, είπε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι παράνομη, καταλογίζοντάς του ότι «παίζει πολιτικό ρόλο».

Δήμαρχος: Βασικός «πυλώνας» στη λειτουργία των Δήμων οι συμβασιούχοι
Τάσος Μαυρίδης

«Δεν υπάρχει κανείς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να μην πιστεύει ότι αυτή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μάς πάει πολλά χρόνια πίσω» τόνισε ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του, συμπληρώνοντας ότι οι συμβασιούχοι είναι βασικός «πυλώνας» στη λειτουργία των Δήμων. Ο κ. Τάσος Μαυρίδης μίλησε για «τραγελαφική» κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους ΟΤΑ εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων και ζήτησε να τεθεί ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων, καθώς και ν’ αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων, ιδιαίτερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, όπου οι σχετικές δαπάνες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος ανέγνωσε το κείμενο πρότασης που εισηγήθηκε η διοίκηση (σ.σ.: συμπληρώθηκε με προσθήκες που ζήτησαν οι εργαζόμενοι), ενώ διευκρίνισε ότι οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία νευραλγικών τομέων του Δήμου και επιδίωξη είναι να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017. Αλλά και στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαυρίδης, εάν υπάρξει νέα διαδικασία για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να τύχουν ευνοϊκής μοριοδότησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet