«Σκληρή» θέση της διοίκησης Γ. Θωμάκου για τους συμβασιούχους Καθαριότητας
Κοινωνία

«Σκληρή» θέση της διοίκησης Γ. Θωμάκου για τους συμβασιούχους Καθαριότητας

Τη θέση της για την κρίση στον τομέα της Καθαριότητας δίνει στη δημοσιότητα η διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς θέλοντας να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με την απεργία των εργαζομένων στην Καθαριότητα και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα «βουνά» σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου τονίζει ότι το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο «δεν επέδειξε ελαστικότητα» και επί επτά ημέρες επέτρεψε μόνο την αποκομιδή απορριμμάτων από νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και γηροκομεία. Όπως ενημερώνει ο Δήμος, την όγδοη μέρα το Σωματείο επέτρεψε την έξοδο δύο έως τριών απορριμματοφόρων για απολύτως επιλεκτική αποκομιδή σημείων μόνο στα εμπορικά κέντρα.

«Επί εννέα μέρες κανένα απορριμματοφόρο δεν εμφανίστηκε στις γειτονιές του Δήμου», σημειώνει η διοίκηση επισημαίνοντας ότι αυτό «ήταν το “ευχαριστώ” και η επιβράβευση στον Δήμο Κηφισιάς που κατάφερε να προσλάβει τόσους συμβασιούχους και στους συμπολίτες μας που πληρώνουν τη μισθοδοσία τους». Μάλιστα η διοίκηση δεν διστάζει να τα «βάλει» και με τους συμβασιούχους που, όπως τονίζει, ενώ προσελήφθησαν για δύο ή οκτώ μήνες, εργάστηκαν στον Δήμο τελικά δύο και δυόμιση χρόνια και θα πρέπει «να μας δείξουν ότι δεν κάναμε λάθος που τους στηρίξαμε τόσο!».

Ακολουθεί η θέση της διοίκησης Δήμου Κηφισιάς:

Κρίση στην Καθαριότητα: Η θέση της διοίκησης Δήμου Κηφισιάς

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και οι συγκεκριμένες επιπτώσεις αυτής στον δικό μας Δήμο δημιούργησαν σε όλους μας αγανάκτηση, οργή και ντροπή. Ευχαριστούμε όλους εσάς που δείξατε κοινωνική και δημοτική ευθύνη περιορίζοντας την απόθεση απορριμμάτων στον κάδο και τον δρόμο.

Στη συνέχεια θα δώσουμε τις απαντήσεις που εμείς έχουμε και χρωστάμε στα εύλογα ερωτήματα σας:

1. Πόσοι οι συμβασιούχοι του Δήμου Κηφισιάς και γιατί προσελήφθηκαν;

Στον τομέα της Καθαριότητας οι συμβασιούχοι έφτασαν τον Ιούνιο του 2017 τους 146 με προσλήψεις και αποφάσεις διαδοχικών παρατάσεων από τον Αύγουστο 2015 έως και τον Ιανουάριο 2017. Απορροφήσαμε απόλυτα τις δυνατότητες συμβάσεων που αρχικά είχαν διάρκεια δύο ή οκτώ μήνες, που αργότερα παρατείνονταν με νόμο και αποφάσεις δημάρχου.

Επιλέξαμε αυτό για να ενισχύσουμε την τόσο ευαίσθητη υπηρεσία Καθαριότητας και να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας (τεράστια έκταση, κηπαία απορρίμματα).

Η επιλογή αυτή ήταν ασύγκριτα προτιμότερη από διαγωνισμό για πρόσληψη μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα για τέσσερις βασικούς λόγους:

α) Οι κενές οργανικές θέσεις που δικαιολογούσαν διαγωνισμό μονίμων ήταν μόλις 27.

β) Η σχετική διαδικασία δεν είναι μόνον πιο χρονοβόρα από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τα οριστικά αποτελέσματα των επιτυχόντων ανακοινώνονται από τον ΑΣΕΠ δυστυχώς μετά από χρόνια. Π.χ. εντός του 2016-2017 ορκίστηκαν στον Δήμο μας οι επιτυχόντες σχετικού διαγωνισμού που έγινε το 2009!

γ) Καλύπτοντας τις κενές οργανικές θέσεις των μονίμων δεν έχουμε το δικαίωμα πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου

δ) Η σχετική μισθοδοσία των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου είναι μικρότερη και συνεπώς επιβαρύνει λιγότερο τα ανταποδοτικά τέλη.

Συμπέρασμα: Επιλέξαμε τους περισσότερους, πιο γρήγορα και πιο οικονομικά.

2. Γιατί άλλοι δήμοι ήταν καθαροί αυτές τις ημέρες;

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας μάθαμε ότι σε ορισμένους Δήμους δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα καθαριότητας, ή αλλού η απεργία ήταν υποτονική και επέτρεπε μερική αποκομιδή απορριμμάτων. Αυτό εξηγείται, επειδή στους παραπάνω Δήμους είτε δεν απασχολούνται συμβασιούχοι (μικρότεροι δήμοι, μικρότερες ανάγκες κ.ά.), είτε εργάζονται πολλοί λίγοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν δημιουργήθηκε ανάγκη έντονης συμπαράστασης από το υπόλοιπο προσωπικό. Φυσικά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το αντίστοιχο Σωματείο των εργαζομένων σε εκείνους τους Δήμους επέδειξε ελαστικότητα σε αντίθεση με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς που επέδειξε πρωτοφανή σκληρότητα και αδιαλλαξία, αδιαφορώντας στις σχετικές εκκλήσεις της διοίκησης του Δήμου και προσωπικά του δημάρχου.

3. Γιατί ο Δήμος δεν προσέλαβε ιδιώτες;

Η άθλια εικόνα των πόλεων και η ανησυχία για τη δημόσια υγεία έθεσαν από την ίδια την κοινωνία το αίτημα της συνεργασίας των Δήμων με ιδιώτες για την καθαριότητα των πόλεων.

Η συγκεκριμένη απόφαση προϋποθέτει μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία (Αναμόρφωση Προϋπολογισμού, αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου κ.ά.) που σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει τα επιθυμητά από την κοινωνία άμεσα αποτελέσματα.

Οι ανάλογες εταιρείες για να συνεργαστούν με Δήμους, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλεια και ακεραιότητα του προσωπικού και των μηχανημάτων τους, φτάνουν μάλιστα να ζητούν και την έγγραφη συναίνεση των σωματείων εργαζομένων στους Δήμους!

Επιπλέον, μια πιθανή συνεργασία θα ήταν και μάταιη, λόγω του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ και συνεπώς τα απορρίμματα που θα συλλέγονταν δεν θα απορρίπτονταν, με προφανές το αδιέξοδο.

Κανένας Δήμος τελικά δεν συνεργάστηκε με ιδιώτη, ακόμα και εκείνος που το προανήγγειλε και η συγκεκριμένη πρόταση παραμένει στη χώρα μας ανεφάρμοστη.

4. Γιατί η απεργία στον Δήμο Κηφισιάς προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα;

Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, στον Δήμο μας εργάζονται 146 συμβασιούχοι στον Τομέα της Καθαριότητας, αριθμός που επηρεάζει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα της υπηρεσίας. Αν και σημαντικός αριθμός των υπολοίπων εργαζομένων μονίμων και αορίστου χρόνου επιθυμούσε να εργαστεί, ωστόσο το Σωματείο των Εργαζομένων του Δήμου μας εφάρμοσε αυστηρότατα την απεργία με 24ωρο αποκλεισμό – κατάληψη του Αμαξοστασίου του Δήμου. Επί επτά (7) ημέρες δεν επέτρεπαν να εξέλθει απορριμματοφόρο ούτε καν για το εμπορικό κέντρο Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Νέας Κηφισιάς και ενώ οι σακούλες των απορριμμάτων σχημάτιζαν βουνά μπροστά στα καταστήματα, ακόμα και σε καταστήματα εστίασης. Επί επτά (7) ημέρες το Σωματείο Εργαζομένων επέτρεψε μόνο την αποκομιδή σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και γηροκομεία. Μόλις την 8η ημέρα επέτρεψαν την έξοδο δύο έως τριών απορριμματοφόρων για απολύτως επιλεκτική αποκομιδή σημείων μόνο των εμπορικών κέντρων. Η πρωτοφανής αυτή στάση για τον Δήμο μας και τις πόλεις μας έφτασε στο ακραίο σημείο να μην επιτρέπουν σε οδηγούς και πληρώματα το άδειασμα των κάδων, αλλά μόνο την περισυλλογή των γύρω-γύρω σακουλών! Δεν επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της απεργίας την ολοκλήρωση του καθαρισμού των εμπορικών κέντρων, γυρνώντας πίσω τα αρμόδια απορριμματοφόρα. Επί εννέα (9) ημέρες κανένα απορριμματοφόρο δεν εμφανίστηκε στις γειτονιές του Δήμου.

Ήταν το «ευχαριστώ» και η επιβράβευση στον Δήμο μας που κατάφερε να προσλάβει τόσους συμβασιούχους και στους συμπολίτες μας που πληρώνουν τη μισθοδοσία τους.

5. Τι ζητά η διοίκηση του Δήμου από το Σωματείο των εργαζομένων και τους συμβασιούχους;

Να αντιληφθούν ότι ένας δίκαιος αγώνας δεν πρέπει ποτέ να προκαλεί στον βαθμό αυτό την κοινωνία, ειδικά όταν με τα ανταποδοτικά τέλη συντηρεί προσωπικό και στόλο της καθαριότητας.

Να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία (περιβάλλον, παράδοση, εμπόριο, ιστορία) της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης που δεν ανέχεται να γίνεται εδώ η σκληρότερη απεργία της χώρας, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά…

Τέλος, οι συμβασιούχοι που ενώ προσελήφθησαν για δύο ή οκτώ μήνες, εργάστηκαν τελικά δύο και δυόμιση χρόνια να μας δείξουν ότι δεν κάναμε λάθος που τους στηρίξαμε τόσο!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet