Unesco Βορείων Προαστίων: Επέκταση «παράλληλης στήριξης» στους Παιδ. Σταθμούς
Αυτοδιοίκηση

Unesco Βορείων Προαστίων: Επέκταση «παράλληλης στήριξης» στους Παιδ. Σταθμούς

Επέκταση του θεσμού της «παράλληλης στήριξης» και στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς της χώρας μας ζητά η πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, με πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη 6 Ιουλίου στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, με την ιδιότητα του επίτιμου μέλους και συνεργάτη του Ομίλου, αλλά και ως εκπρόσωπος και πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου συζητήθηκαν διάφορα θέματα επιστημονικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής συμπόρευσης μεταξύ του Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, με τη στήριξη της ΚΕΔΕ, προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει κατάλληλη ρύθμιση και να επεκταθεί ο θεσμός της παράλληλης στήριξης και στις άλλες βαθμίδες προσχολικής αγωγής. Το εν λόγω ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα απασχολεί πολλές οικογένειες και όπως τόνισε η κα Πατούλη, «οφείλουμε όλοι να έχουμε κοινωνικά αντανακλαστικά και να πράττουμε με βάση το συλλογικό συμφέρον. Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης σε παιδιά που χρήζουν ειδικής παρέμβασης από την προσχολική ηλικία μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών παιδαγωγικής και μαθησιακής αγωγής. Θα πρέπει να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, προωθώντας ένα ασφαλές πλαίσιο προσχολικής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών μας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, από τη μεριά του σημείωσε ότι «η έγκαιρη έναρξη στήριξης στα παιδιά αυτά, αρχής γενομένης από τον παιδικό σταθμό, με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, θα βοηθήσει στην καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία και ανάπτυξή τους. Θα απεγκλωβίσει δε από το αδιέξοδο πολλές οικογένειες και θα δώσει τη δυνατότητα, μακροχρόνια, εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος και καλύτερης ένταξης στην κοινότητα των παιδιών με μειονεξίες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ανταποκρίθηκε άμεσα και ζήτησε από την αρμόδια νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ να γνωμοδοτήσει και να προωθήσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση προς την πολιτειακή ηγεσία των αρμόδιων – εμπλεκόμενων υπουργείων. «Πρόκειται για μια κοινωνική, ισότιμη και δίκαιη παρέμβαση με επίκεντρο τα παιδιά μας. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντα στο πλευρό της οικογένειας και της νεολαίας μας με πράξεις ευθύνης» τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πατούλης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που κατατέθηκε προς την ΚΕΔΕ:

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Ενεργώντας θεσμικά στο πλαίσιο των υπέρτατων σκοπών που υπηρετούμε ως Όμιλος για την Unesco Βορείων Προαστίων, με κοινωνικά, ανθρωπιστικά και ευρύτερα επιστημονικά, πολιτιστικά και πνευματικά αντανακλαστικά θα θέλαμε να θέσουμε στο επίκεντρο των ενεργειών σας, την προώθηση νομοθετικής πρότασης εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη βάση της επέκτασης του θεσμού της παράλληλης στήριξης και στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς της χώρας μας. Σε συνεννόηση και απόλυτη συνεργασία με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής το εν λόγω ζήτημα θεωρείται πρώτης τάξης και η αμεσότητα νομοθετικής παρέμβασης θα συμβάλει στην καλυτέρευση των συνθηκών εκπαίδευσης, εξοικονόμησης μακροπρόθεσμα δημοσίου χρήματος και καλύτερης ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς και ένταξης στην κοινότητα, ισότιμα για όλους.

Πρόκειται για κοινωνική, δίκαιη και δημοκρατική απαίτηση κάθε ευνομούμενου πολίτη της Πατρίδας μας, κάθε ελληνικής οικογένειας, να μπορεί να στέλνει το παιδί του με ΔΕΠΥ και αυτισμό (ό,τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο και για τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, Αρ. Πρωτ.87755/Δ3/25-05-2017/ΥΠΠΕΘ) στους αντίστοιχους παιδικούς σταθμούς, υποστηριζόμενη από ειδικούς παιδαγωγούς που υπηρετούν τον θεσμό της παράλληλης στήριξης. Δυστυχώς σήμερα, υπάρχει νομοθετικό κενό στο θέμα αυτό και οι γονείς των παιδιών αυτών αδυνατούν να στέλνουν τα παιδιά τους στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ηθικά, κοινωνικά, αλλά κυρίως προβλήματα στην καλή εξέλιξη της υγείας των παιδιών αυτών.

Με κατάλληλη παρέμβαση της ΚΕΔΕ μπορεί να αρθεί η όποια προβληματική διάσταση του ζητήματος, να εξεταστεί σε νέα βάση από το αρμόδιο υπουργείο και τους φορείς του και να δοθεί συγκεκριμένη – εφικτή λύση στην επέκταση του θεσμού της παράλληλης στήριξης στους παιδικούς σταθμούς, από την Πολιτεία, χωρίς να αποκλείονται οι περιπτώσεις των παιδιών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη και για διαφόρους λόγους επιθυμούν οι γονείς να καλύψουν τις σχετικές δαπάνες. 

Ο εγγύτερος θεσμός δίπλα στους πολίτες, οι Δήμοι, είναι οι μόνοι που αφουγκράζονται τα προβλήματα και είναι οι μόνοι που μπορούν να πιέσουν την εκάστοτε κεντρική διοίκηση για νομικά, διοικητικά, οικονομικά και επί τη βάση της λογικής, δίκαια αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Είμαστε στο πλευρό σας για ό,τι χρειαστείτε, αναμένοντας τις γνωμοδοτικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη

Πρόεδρος Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού ΕΔΔΥΠΠΥ

Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, επίτιμο μέλος Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων, γεν. γραμματέας CSI-Institute

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet