Συρία: Ξεκίνησε η μεταφορά των τελευταίων χημικών
Κόσμος

Συρία: Ξεκίνησε η μεταφορά των τελευταίων χημικών

Mετά από πολύμηνη καθυστέρηση, την οποία απέδιδε σε ζητήματα ασφάλειας, η Συρία ξεκίνησε τη μεταφορά του υπόλοιπου αποθέματος των χημικών όπλων που διαθέτει. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη μεταφορά των χημικών, η οποία ακολούθησε την επιβεβαίωση καταστροφής όλων των συριακών αποθεμάτων της βασικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αερίου σαρίν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποναύαρχος Τζον Κίρμπι ανέφερε σχετικά με τα τελευταία χημικά αποθέματα της Συρίας ότι «έχουν αρχίσει να μεταφέρονται αυτήν την στιγμή που μιλάμε».

Ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Συρία είχε καταστρέψει ολόκληρο το απόθεμα ισοπροπανόλης που είχε δηλώσει ότι κατέχει. Η ουσία ισοπροπανόλη είναι βασική για την παρασκευή του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν.

Σε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ και του OPWC αναφέρεται ότι «Πλέον, μόνο το 7,2% των υλικών του χημικού οπλοστασίου της Συρίας βρίσκεται ακόμα στη χώρα και αναμένεται να απομακρυνθεί άμεσα ώστε να καταστραφεί. Η κοινή αποστολή καλεί τις συριακές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν».

Στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, μίλησε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Συρίας, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν προετοιμάσει τις συνθήκες για τη μεταφορά μέρους των όπλων που υπάρχουν ακόμα στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Συρίας είχε δεσμευτεί να παραδώσει ή να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει στην κατοχή μέρος αυτού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet