«Νέα μορφή διακυβέρνησης με τις τοπικές αρχές να συμβάλλουν στους στόχους της Ε.Ε.»
Αυτοδιοίκηση

«Νέα μορφή διακυβέρνησης με τις τοπικές αρχές να συμβάλλουν στους στόχους της Ε.Ε.»

Την πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται μία αναπτυξιακή επανεκκίνηση με βασικό μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε ενεργό ρόλο, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή της Αστικής Ατζέντας της Ε.Ε.» που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – JASPERS και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στην ημερίδα εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους η JASPERS μπορεί να συνδράμει στην προετοιμασία έργων και προγραμμάτων σε μια σειρά από τομείς όπως η αστική αναγέννηση, η κοινωνική εστίαση, η ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων, η έξυπνη και βιώσιμη αστική κινητικότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ενεργειακή επάρκεια.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δ. Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, N. Hahn, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Δικτύωσης και Δεξιοτήτων της JASPERS J. Schneider και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κ. Βαρλαμίτης.

Γ. Πατούλης: Να αναζωογονήσουμε την εκπροσώπηση των πολιτών

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι η Αστική Ατζέντα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, ότι από τη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών έχει διατυπώσει την άποψη ότι οι πόλεις πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικότερο ρόλο στις διαδικασίες ανάπτυξης και εφαρμογής της πολιτικής της Ε.Ε..

«Μιλάμε ουσιαστικά για μια νέα μορφή διακυβέρνησης, στην οποία οι τοπικές αρχές θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θα θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διεξάγει αξιολογήσεις τοπικών επιπτώσεων των πολιτικών της, πριν προχωρήσει στη θέσπιση νέας νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε την ανάγκη το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλίων, όσο και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να επαναδιατυπώσει το ευρωπαϊκό όραμα και «να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε την πολιτική συμμετοχή κι εκπροσώπηση των πολιτών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει φραγμός στον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος στις κοινωνίες, εξαιτίας της έντασης των οικονομιών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Σε αυτήν την προσπάθεια, τόνισε ότι ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών πρέπει να είναι κεντρικός. «Η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πλέον ενισχυμένο ρόλο, στα πλαίσια της λειτουργίας ενός Κράτους που θα αναλάβει τον επιτελικό ρόλο και θα περάσει προς τα κάτω αρμοδιότητες και πόρους» ανέφερε.

Κλειδί για την εθνική ανάπτυξη η αποκέντρωση του κράτους

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης επικαλούμενος τα πρόσφατα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με τα οποία η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην Ε.Ε. είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό μόλις 33%, υπογράμμισε ότι αν δεν λυθεί το ζήτημα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, παρά την υψηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αποτελεσματικότητα δεν θα είναι ποτέ αντίστοιχη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την εθνική ανάπτυξη, την αποκέντρωση στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους με ταυτόχρονη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, για «μία πάγια θέση της ΚΕΔΕ η οποία ενισχύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα φτάνει το 31,3%, στοιχείο που υπαγορεύει κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Η λύση είναι περισσότερο Ευρώπη

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να μην κλονιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η λύση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις τοπικές μας κοινωνίες δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη Ευρώπη».

«Υπό αυτό το πρίσμα», τόνισε, «ότι η πολιτική συνοχής συνιστά την πολιτική απάντηση που θα εξασφαλίσει με τον αμεσότερο τρόπο στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να αναδείξουν τα οφέλη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο του να είναι κανείς μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet