Η Μ. Πατούλη-Σταυράκη στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ
Αυτοδιοίκηση

Η Μ. Πατούλη-Σταυράκη στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΔΔΥΠΠΥ

Εκπροσωπώντας τον Τομέα Πολιτισμού του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) χαιρέτισε τις εργασίες του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ η εντεταλμένη σύμβουλος του Δικτύου, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης και πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Με τη συμμετοχή 182 εκπροσώπων δήμων πανελλαδικά το Συνέδριο με θέμα «Υγιείς Πόλεις: Ανθεκτικές – Βιώσιμες – Συμμετοχικές» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ανέδειξε τις καλές πρακτικές που ακολούθησε ο Τομέας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 1ου Διαδημοτικού Συνεδρίου Πολιτισμού τον Δεκέμβριο του 2015 και τη μετέπειτα διαμόρφωση ενός πιλοτικού διαδημοτικού πλαισίου πλουραλιστικών πολιτιστικών δρωμένων με τη συμμετοχή 40 Δήμων της Αττικής, χωρίς καμία, όπως ανέφερε, οικονομική επιβάρυνση. Η κα Πατούλη μεταξύ άλλων τόνισε:

«Έχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας τον Άνθρωπο μέσα από κοινές πολιτιστικές προτάσεις – δράσεις μπορέσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πολλοί Δήμοι της Αττικής, αναδεικνύοντας το έμψυχο δυναμικό των Δήμων μας σε φορέα υλοποίησης διαδημοτικών εκδηλώσεων χωρίς κανένα απολύτως κόστος, με γνώμονα την ποιοτική ψυχαγωγία των συμπολιτών μας, μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο ανταλλαγής πολιτιστικής ύλης.

»Σαράντα Δήμοι της Αττικής πραγματοποιήσαμε ενοποιημένα θεματικά φεστιβάλ και ανεξάρτητες εκδηλώσεις Πολιτισμού:

  • στη χορωδία,
  • στο θέατρο,
  • στη μουσική,
  • στις παραδόσεις,

»προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο τους δημότες μας σε μια ενιαία κουλτούρα πολιτιστικής αφύπνισης, δημιουργώντας ικανές συνθήκες διασύνδεσης των τοπικών κοινωνιών. Μέσα από αυτή τη διασύνδεση προέκυψαν πολλαπλά οφέλη:

  • Ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας των Δήμων μέσα από τον πλουραλισμό της ανταλλαγής των πολιτιστικών δρωμένων.
  • Μέσα από την πολιτιστική εξωστρέφεια θέσαμε ισχυρές βάσεις για διαδημοτικές συνεργασίες πανελλαδικού ενδιαφέροντος κάνοντας τον Δήμο τους επίκεντρο πολιτιστικής κοιτίδας.

»Παράλληλα, συνεχίσαμε τη λογική των συνεργασιών με:

  • θεατρικές διαδημοτικές παραστάσεις στις αρχές του 2017,
  • αλλά και περιβαλλοντικές και αθλητικές πρωτοβουλίες με τον Τομέα Αθλητισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, καθώς και ανεξάρτητους κοινωνικούς, αθλητικούς και συλλογικούς φορείς τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

»Διαμορφώσαμε μια καινοτόμα στρατηγική πορεία στον τομέα του Πολιτισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε θεσμικό επίπεδο, μέσα από έναν σύγχρονο Φορέα Πολιτιστικής Έκφρασης που στόχο είχε και έχει:

  • Την οργάνωση διαδημοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων εκπαιδευτικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα.
  • Την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Τη στήριξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας των πολιτών και της ανάδειξης όλων των δημοτικών δομών πολιτιστικής έκφρασης.
  • Τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ΟΤΑ.
  • Την υψηλή αισθητική και ποιοτική διοργάνωση εκδηλώσεων.
  • Την προώθηση του εθελοντισμού.
  • Τη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών του Πολιτισμού, ενισχύοντας παράλληλα το κοινωνικό πρόσωπο των Δήμων.
  • Τη διατήρηση ζωντανού του πολιτισμού στις γειτονιές μας με εκδηλώσεις δωρεάν για όλους.
  • Την ενίσχυση Δήμων που δεν έχουν τα μέσα, τις δομές ακόμα και τους πολιτιστικούς χώρους να αναδείξουν τις κλίσεις και τα ταλέντα που διαθέτουν να αποκτήσουν «φωνή» με τη συμμετοχή τους σε κοινές διαδημοτικές εκδηλώσεις.

»Ο πολιτισμός μπορεί -και πρέπει- να ανατροφοδοτήσει το κοινό μας όραμα. Οφείλουμε να επενδύσουμε στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του γιατί αυτό αποτελεί επένδυση στην ίδια την Κοινωνία. Ιδιαίτερα σήμερα, που όλα αναιρούνται, αμφισβητούνται και ανατρέπονται σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ως γνήσιος συμπαραστάτης των δημοτών, μπορεί να δει το μέλλον με προοπτική ανάπτυξης μέσα από τις πολιτιστικές συνεργασίες που προάγουν τον Ανθρωπισμό και την κοινωνική Αλληλεγγύη.

»Χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των Δήμων καταφέραμε μέχρι σήμερα στον Τομέα Πολιτισμού να κάνουμε πράξη ιδέες και προτάσεις ευρύτερης πολιτιστικής απήχησης. Ήταν επιλογή μας να μη θέσουμε οικονομική συμμετοχή εξαρχής σε κανέναν φορέα, γιατί θεωρήσαμε ότι πρώτα απ΄ όλα αυτό που προέχει είναι η διάθεση, η συμμετοχή, το κοινό όραμα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας, με σκοπό την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων.

»Η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, των μονάδων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλων των συλλογικών φορέων που συνέδραμαν της μέχρι σήμερα εποικοδομητικής προσπάθειας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το μέλλον είναι ανοιχτό σε περισσότερες προτάσεις, ιδέες και αναγεννησιακές δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, τις συλλογικές πρωτοβουλίες, τα κοινά ερεθίσματα.

»Με καθοδηγητή τη διαδημοτική μας φιλοσοφία, μια φιλοσοφία Πολιτισμού και Δημοκρατίας, Συνένωσης και Δημιουργικών Αλλαγών, πηγή έμπνευσης, πηγή πνεύματος, πηγή αισιοδοξίας και δημιουργίας μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και κυρίως, να δούμε το μέλλον της Αυτοδιοίκησης μέσα από τις δικές μας πράξεις σαν ένα χρέος τιμής και κληρονομιάς για τις νέες γενιές».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, σχετικά με τη διεθνή εμπειρία από τα ανεπτυγμένα κράτη όπου η ανάπτυξη και ο έλεγχος της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) έχει ανατεθεί σε τοπικό επίπεδο. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή της με στόχο τη διατήρηση Υγιών Πόλεων και αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες είναι σίγουρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet