Γ. Κωνσταντόπουλος: Ηθικοπλαστικό παραλήρημα Τ. Μαυρίδη
Πολιτική

Γ. Κωνσταντόπουλος: Ηθικοπλαστικό παραλήρημα Τ. Μαυρίδη

Για «επικοινωνιακές κροτίδες» του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, κάνει λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας ανακοίνωση του Δήμου – απάντηση στην ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο, πρώην πρόεδρο του ΠΕΑΠ, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, αναφορικά με την έκτακτη χρηματοδότησης του ΠΕΑΠ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος τονίζει ότι η διοίκηση του Δήμου προσπαθεί «να αποφύγει την κουβέντα» για τα 45.000 ευρώ που δόθηκε ως επιχορήγηση στο ΠΕΑΠ, «πέφτοντας», όπως σημειώνει, «σε παραλήρημα ηθικοπλαστικής πολιτικής, παρουσιάζοντας μια εικόνα Δήμου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Γιώργος Κωνσταντόπουλος: Αφήστε κ. δήμαρχε τις επικοινωνιακές κροτίδες. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως σας συμφέρει

Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα την ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με τίτλο: «Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης: «Δείξαμε και θα δείχνουμε τον δρόμο της εξόδου από τη Διοίκησή μας σε όλους όσοι και όσες κινούνται με βάση το ίδιο πολιτικό και οικονομικό όφελος – Η διαφάνεια και η νομιμότητα είναι Αρχές που δεν διαπραγματευόμαστε!» και διαπίστωσα πως για άλλη μια φορά οι αντιφάσεις, οι επιχειρούμενες προπαγανδιστικές φλυαρίες και η μέθοδος να «βαπτίζει το κρέας ψάρι» φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητες της νέας επικοινωνιακής του πολιτικής.

Το ζητούμενο ήταν και είναι ότι η διοίκηση του Δήμου προσπαθεί να αποφύγει την κουβέντα για τα 45.000 ευρώ που έδωσε ως έκτακτη επιχορήγηση προς το ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ και μάλιστα αναιτιολόγητα, πέφτοντας σε παραλήρημα ηθικοπλαστικής πολιτικής, παρουσιάζοντας μια εικόνα Δήμου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δηλαδή όλα γίνονται τέλεια, ανάπτυξη παντού, προβλήματα καθημερινότητας δεν υπάρχουν, μεγάλα έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη και στις δύο πόλεις.

Σε σχετική μου παρέμβαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. επικαλέστηκα άρθρο του συνδημότη μας κ. Γιάννη Μέγα (πρώην αντιδημάρχου) στον ηλεκτρονικό Τύπο, όπου στις τέσσερις φωτογραφίες που παρουσίασε και απεικονίζουν κεντρικότητα σημεία της πόλης μας (σιντριβάνι πλατεία Σοφούλη, σημείο πλησίον Εθνικής Τράπεζας, κεντρική πλατεία Δήμου Πεύκης κ.τ.λ.) αποδεικνύεται (σύμφωνα με τη ρήση: μια εικόνα χίλιες λέξεις) ότι η σημερινή κατάσταση της πόλης μας κάθε άλλο είναι από αυτά που επιχειρεί ο δήμαρχος να παρουσιάσει.

Επί των ισχυρισμών του κ. δημάρχου:

1. Οικονομική κατάσταση Δήμου

«…σε τροχιά διατηρήσιμης και βιώσιμης οικονομικής κατάστασης με σαφείς δυνατότητες ανάπτυξης..»… «…θετικό πρόσημο 1,4 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2015, ενώ στο ίδιο ύψος ή και παραπάνω θα κινηθεί ο δημοτικός ισολογισμός για το 2016 που βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία του τελικού ελέγχου…».

Κύριε δήμαρχε βιάζεστε να παρουσιάσετε την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας ιδιαίτερα ωραιοποιημένη και μάλιστα όταν βρισκόμαστε σε δανειακή σχέση με τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απαιτούνται υπεύθυνα αντανακλαστικά αν θέλουμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

2. Αναφορικά με το χρέος του ΠΕΑΠ

«…Πρόκειται για χρέος παλαιότερων οικονομικών χρήσεων, πριν τη δημιουργία του ενιαίου Δήμου»… «που νοικοκυρεύτηκε στο μέτρο του εφικτού… με έκτακτη επιχορήγηση εποχής υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα»… «δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο του αιρετού που έτυχε τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να βρίσκεται στα ηνία του εκάστοτε νομικού προσώπου»… «…Αφήνοντας παραμελημένες και σε αχρηστία σειρά δομών του ΠΕΑΠ».

Εκπλήσσομαι πραγματικά για τον τρόπο που μεταξύ άλλων επιλέγει να παρουσιάσει τη γνωστή «τοις πάσι» επιτυχημένη πορεία της τότε της διοίκησης του ΠΕΑΠ (2014-2016) ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο και όχι στην τότε πρόεδρο του ΠΕΑΠ κα Πατούλη, που όπως ισχυρίστηκε δρούσε κατόπιν δικών του οδηγιών και εντολών, επιχειρώντας συγχρόνως να απαξιώσει το έργο των συνεργατών της – μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με προεξάρχοντα τον κ. Γ. Καρύμπα.

Συγχρόνως επιτίθεται εναντίον της κας Πατούλη, την οποία κατηγορεί αποκλειστικά ως υπεύθυνη για τις δήθεν παραμελημένες και σε αχρησία τεθείσες δομές του Δήμου (κτήμα Τζερμιά, σκέπαστρο πισίνας κ.ά.) επιχειρώντας να την αποδομήσει και να απαξιώσει το έργο που έχει επιτελέσει κατά τα δυόμιση χρόνια της θητείας της.

  • Και εσείς κ. Δήμαρχε τι κάνατε;
  • Ποιες ήταν οι εντολές σας ή η έμπρακτη στήριξη στην τότε διοίκηση του ΠΕΑΠ για να μην περιέλθουν σε αχρησία οι παραπάνω δομές του Δήμου;

Έλεος κ. Δήμαρχε, δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού από τη μια βλέπετε χρέος που νοικοκυρεύτηκε, αλλά όπως αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας «τυχαία» και κατόπιν συγκυριών. Προφανώς αυτή η επιπόλαιη τοποθέτηση δεν σας τιμά. Τα περί εξορθολογισμού του τεράστιου χρέους, ύψους 400.000 ευρώ έχουν δημοσιοποιηθεί και καταταθεί αναλυτικά  από την ίδια την κα Πατούλη στο Δ.Σ. εδώ και πολλούς μήνες.

  • Που ήσασταν κ. δήμαρχε στα δυόμισι χρόνια;
  • Γιατί όλο αυτό το διάστημα ουδέποτε επικρίνατε την πρώην πρόεδρο του ΠΕΑΠ στο Δ.Σ, όπως πράξατε κατ΄ ανάλογο τρόπο μέσα στο Δ.Σ. με άλλο δημοτικό σύμβουλο της παράταξής σας, ενώ αντίθετα στηρίζατε το έργο της τότε διοίκησης του ΠΕΑΠ;
  • Τότε δεν είχατε αντιληφθεί ότι οι παραπάνω δομές είχαν (δήθεν) παραμεληθεί και είχαν (δήθεν) περιέλθει σε αχρησία;

3. «Αναχρηματοδότηση Δανείων στο ίδιο πνεύμα υποκρισίας»

Παρόμοια τακτική ακολουθεί και στην αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου που την επικαλείται συνεχώς. Θεωρεί πως είναι δικό του επίτευγμα και αυτό, αν και ο πρώην δήμαρχος κ. Φωκιανός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων συμβάλλαμε προς την κατεύθυνση αυτή. Και εδώ ο κ. δήμαρχος διεκδικεί τα πρωτεία με υπερφίαλο τρόπο. Αν και επί δημαρχίας Δ. Φωκιανού, όντας πρόεδρος του Δ.Σ., δεν συμμετείχε στη διοίκηση, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει.

4. Κοινωνική Πολιτική ΠΕΑΠ

«…Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε και ακολουθείται κατ΄ επιταγή του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη που σχεδιάζει, υλοποιεί, ενεργεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής από τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα…».

Στο ίδιο υπεροπτικό ύφος και η απάντηση του δημάρχου για τους στόχους που έθεσε και πέτυχε η κα Πατούλη στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Όπως έχουμε ενημερωθεί πολλάκις από την ίδια εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου προέβη επί θητείας της στο ΠΕΑΠ σε μειώσεις συνδρομών, ύψους σχεδόν 30%, σε όλα τα αθλητικά και καλλιτεχνικά τμήματα του ΝΠΔΔ, στηρίζοντας στην πράξη τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους πολύτεκνους, τους ανέργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες του Δήμου μας. Καθόσον γνωρίζω στη στρατηγική αυτή συμμέτοχους είχε τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και τους συνεργάτες της που πίστεψαν εξαρχής σε αυτή την πολιτική.

5. «Φωτογραφίζει» πρόσωπα της παράταξης του ως πολιτικούς και οικονομικούς «υπόπτους»

«…Δείξαμε και θα δείχνουμε τον δρόμο της εξόδου από τη διοίκησή μας σε όλους όσοι και όσες κινούνται με βάση το ίδιο πολιτικό και οικονομικό όφελος…».

Εδώ θα έπρεπε να αποσαφηνίσει ο κ. δήμαρχος τι εννοεί λέγοντας ότι κάποιοι κινούνται με πολιτικό και οικονομικό όφελος από την παράταξή του. Δεν μπορεί να μένουν σκιές στην τοπική μας δημοκρατία και να σπιλώνονται προσωπικότητες από τον ίδιο τον δήμαρχο «εντέχνως» για να υπερασπιστεί την πολιτική που εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα. Αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά την τρικυμιώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται πολιτικά, εξαπολύοντας απειλές κατά παντός, ακόμα και στα άτομα που τον στήριξαν για να εκλεγεί δήμαρχος.

Συμπερασματικά για την καταρρέουσα δημαρχιακή επικοινωνιακή πολιτική:

  • Αφήνει υπονοούμενα ποινικού χαρακτήρα χωρίς να δίνει εξηγήσεις, με στόχο την προάσπιση του δημαρχιακού του θώκου.
  • Προσπαθεί να εμφανίσει μια ιδεατή κατάσταση αντίθετη με την πραγματικότητα και με αυτή που βιώνουν οι δημότες μας.
Εναντίον της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής

Έχω κατ΄ επανάληψη δηλώσει στο Δ.Σ. ότι είμαι εναντίον της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και δεν θα ήθελα επ΄ ουδενί να δω τον δήμαρχο να φτάσει στο σημείο να απειλεί με αγωγές και μηνύσεις τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ουδέποτε στην πολιτική ζωή των πρώην Δήμων Λυκόβρυσης και Πεύκης, απ΄ ότι γνωρίζω και θυμάμαι, δήμαρχος άσκησε αγωγή ή μήνυση ή έστω εξώδικη δήλωση – πρόσκληση εναντίον πολιτικού αντιπάλου, συμπεριλαμβανομένων όλων των προηγούμενων δημάρχων, καθώς και του Παύλου Καμάρα και Δημήτρη Φωκιανού, στις παρατάξεις των οποίων αποτελούσε σημαίνων στέλεχος o ίδιος. Σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου μας, δηλώνω ξεκάθαρα, ότι θα είμαι απέναντι σε όποιον το πράξει.

Ελπίζω η δημιουργία εντυπώσεων και οι αντιφάσεις στις οποίες υποπίπτει καθημερινά ο δήμαρχος να σταματήσουν έγκαιρα για το καλό της τοπικής μας δημοκρατίας.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet