Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Τ. Γκιόκα: Αξιοποίηση ή εγκατάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου

0
146 Προβολές

Παρέμβαση για την αγορά του κτήματος Ιόλα κάνει η δημοτική σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, Τερψιχόρη Γκιόκα, με αφορμή τη συζήτηση που έχει προκύψει γενικότερα στην πόλη, αλλά και της συζήτησης που πρόκειται να διεξαχθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 18 Ιουλίου.

Η κα Γκιόκα υποστηρίζει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου κάνοντας λόγο για «μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί ένας χώρος που δύσκολα βρίσκει κανείς αντίστοιχο στην Αττική και ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί σε πανελλαδικό κέντρο πολιτισμού», όπως σημειώνει στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

Πολιτιστική κληρονομιά Δήμου Αγίας Παρασκευής: Αξιοποίηση ή εγκατάλειψη

Η Βίλα και το Κτήμα Ιόλα αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια πεδίο διεκδίκησης και αγώνα των κατοίκων, των φορέων και του Δήμου της πόλης μας.

Η άλλοτε ένδοξη Βίλα αποτελεί το σπουδαιότερο, ίσως, κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Παρασκευής. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι: «Τι κάνει τελικά ο Δήμος με αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά;». Τη διεκδικεί, την αποκτά, την αξιοποιεί ή την εγκαταλείπει και γίνεται πολιτιστικά, αλλά και ουσιαστικά, φτωχότερος; Κι αν ακόμα μέσα στην κρίση δεν μπορεί (υποθετικά) άμεσα να την αξιοποιήσει, παραδίδει, ωστόσο, μια σπουδαία προίκα στις επόμενες πολιτικές -και όχι μόνο- γενιές.

Θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι στον χώρο της τέχνης, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν παρατηρείται έλλειμμα ούτε σε καλλιτέχνες και σχήματα, ούτε σε ιδέες και προτάσεις, ούτε και σε επιστημονικό προσωπικό, καθώς οι πολιτισμικές σπουδές στη χώρα μας παρουσιάζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες στη διαχείριση του πολιτισμού.

Αντίθετα, η έλλειψη χώρων και μάλιστα χώρων με ολιστική προσέγγιση των τεχνών και των γραμμάτων, χώρων που αφενός καλύπτουν τις ανάγκες του κοινού και αφετέρου προτείνουν και διαμορφώνουν το πολιτιστικό αγαθό της πατρίδας μας είναι μάλλον περιορισμένοι και βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η Βίλα Ιόλα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο πλάι στα μεγάλα ιδρύματα που θα αξιοποιεί τις υπάρχουσες δομές του προαστίου και την ευρύτατη γκάμα καλλιτεχνών, επιστημόνων και εν γένει Ελλήνων δημιουργών. Επιπλέον, θα συστήνει διεθνή σχήματα και πρόσωπα, αλλά θα πραγματοποιεί και εσωτερικές παραγωγές, ώστε να προωθεί τον πολιτισμό και να προσελκύει όχι μόνο το κοινό της Αττικής, αλλά και της χώρας γενικότερα, καθώς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την πόλη μας.

Η Βίλα Ιόλα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που κυριολεκτικά θα αλλάξει την εικόνα και την καθημερινότητα της Αγίας Παρασκευής. Μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε έναν χώρο που δύσκολα βρίσκεις αντίστοιχο στην Αττική και ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί σε πανελλαδικό κέντρο πολιτισμού συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και τα γράμματα με την εκπαίδευση, την οικολογία και την κοινωνική αλληλεγγύη, προκαλώντας έναν ηχηρό διάλογο ανθρώπων και ιδεών, έναν φορέα που θα δίνει, ταυτόχρονα, θέσεις εργασίας, αλλά και το μήνυμα ότι ακόμα και μέσα στην κρίση ο Πολιτισμός όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά εξελίσσεται και δίνει λύσεις.

Τερψιχόρη Γκιόκα

Δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος Δ.Σ. Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής  – Μουσείου «Αλέκου Κοντόπουλου»

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up