Τρόποι προστασίας από «κόκκινα» δάνεια παρουσιάστηκαν στους Ηρακλειώτες
Κοινωνία

Τρόποι προστασίας από «κόκκινα» δάνεια παρουσιάστηκαν στους Ηρακλειώτες

Για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις του Νόμου προκειμένου να προστατευτούν, αλλά και να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τρίτους (δάνεια, ιδιώτες, αλλά και Δημόσιο) ενημερώθηκαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ειδικός γραμματέας ΔΙΧ, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος ανέλυσε το τρέχον θεσμικό πλαίσιο (Νόμος Κατσέλη, διατάξεις για επιχειρήσεις κ.τ.λ.) δίνοντας συμβουλές και απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, ο κ. Κουρμούσης εξήγησε τον ρόλο του εξωδικαστικού διαμεσολαβητή ρύθμισης χρεών που παίζει η Γραμματεία. Όπως ανέφερε, ο επιχειρηματίας με αποδεδειγμένη αδυναμία ανταπόκρισης απέναντι στα χρέη του μπορεί να μπει στην ειδική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, να καταγράψει πού χρωστάει και τι (πάσης φύσης οφειλές) προκειμένου η Γραμματεία να αναλάβει τη συνεννόηση με τους πιστωτές και να διαμορφώσει για λογαριασμό της επιχείρησης ένα πλάνο ρύθμισης χρεών που μπορεί να φτάσει στις 120 δόσεις και έως 40% «κούρεμα» χρέους.

Για τους ιδιώτες συνεχίζει, όπως είπε ο ειδικός γραμματέας, να ισχύει η όποια προστασία προβλέπει ο λεγόμενος Νόμος Κατσέλη, τον οποίο οι άνθρωποι της Ειδικής Γραμματείας εξηγούν, προσαρμοσμένο ανά την περίπτωση κάθε πολίτη, σε όσους επικοινωνούν μαζί τους. Αυτό μπορεί να γίνει στα Γραφεία Ενημέρωσης Δανειοληπτών που λειτουργεί η Γραμματεία, τα οποία, φιλοδοξία είναι, όπως σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, σύντομα να αυξηθούν. Μάλιστα, στα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής είναι, ένα από αυτά, να λειτουργήσει και στην πόλη του Ηρακλείου. Έως τότε, οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr.

«Μακάρι να ήταν αχρείαστες τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Όσο όμως διαρκεί η ανθρωπιστική, και όχι μόνο οικονομική πλέον, κρίση οφείλουμε να παρέχουμε στον Ηρακλειώτη, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέσα στήριξης απέναντι στις δυσκολίες», σχολίασε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet