Ξεκίνησε η δίκη των δημοσιογράφων της τουρκικής «Cumhuriyet»
Κόσμος

Ξεκίνησε η δίκη των δημοσιογράφων της τουρκικής «Cumhuriyet»

Στο εδώλιο στέκονται οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», καθώς ξεκινά η δίκη στην Κωνσταντινούπολη που έχει γίνει μία από τις πιο εμβληματικές υποθέσεις του ευρύτερου κύματος διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Από τα 17 στελέχη της εφημερίδας που δικάζονται, οι περισσότεροι έχουν ήδη περάσει τους τελευταίους εννέα μήνες στη φυλακή.

Η έναρξη της δίκης συμπίπτει επίσης με τη σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. για το ζήτημα διώξεων μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων και ξένων δημοσιογράφων.

Οι κατηγορούμενοι -δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της «Cumhuriyet»- κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με έως και 43 χρόνια κάθειρξη.

Mεταξύ τους βρίσκονται ορισμένα μεγάλα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας, όπως ο αρθογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο Αχμέτ Σικ και ο σκιτσογράφος Μούσα Κατρ -δίπλα στον πρόεδρο του Δ.Σ. της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι και τον διευθυντή σύνταξης, Μουράτ Σαμπουντσού.

Η «Cumhuriyet» (Δημοκρατία), μια από τις πιο παλιές τουρκικές εφημερίδες, με τη φήμη αποκαλυπτικού εντύπου που ασκεί κριτική στις τουρκικές κυβερνήσεις, καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα της χώρας.

«Η δίκη της “Cumhuriyet” είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους», κατήγγειλε.

Μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της, η εφημερίδα αφήνει κενό το κομμάτι της σελίδας όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται τα άρθρα τους.

Ο Τσαν Ντουντάρ, επίσης ένας από τους κατηγορούμενους, θα δικαστεί ερήμην του καθώς βρίσκεται στη Γερμανία. Το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν σε άρθρο του είχε καταγγείλει ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Οι συνεργάτες της «Cumhuriyet» κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η Τουρκία βρίσκεται για το 2017 στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους RSF.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει αμέσως τους συνεργάτες της «Cumhuriyet».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet