«Ό,τι σταύλο έχεις, τέτοια γαϊδούρια βγάζεις…»
Ενυπόγραφα

«Ό,τι σταύλο έχεις, τέτοια γαϊδούρια βγάζεις…»

«Έκανα λάθη… μεγάλα λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο να ήταν επιλογή προσώπων σε θέσεις – κλειδιά» παραδέχθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στον βρετανικό «Guardian». Έτσι, απλώς, με μια φράση καθάρισε με τις τεράστιες προσωπικές ευθύνες του για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα.

Χωρίς να προσθέσει ούτε ένα ανθρώπινο συγγνώμη προς όσους καλούνται ήδη και θα καλούνται για πολλά χρόνια ακόμη να πληρώσουν το τίμημα του δικού του λάθους.

Χωρίς τύψεις απέναντι στα εκατομμύρια των ανέργων, που «σαπίζουν» στην απραξία, των επιχειρηματιών που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, των νέων που μεταναστεύουν κατά χιλιάδες, των συνταξιούχων που στα γεράματά τους στήνονται στις ουρές των συσσιτίων.

Κλασική συμπεριφορά ενός ανθρώπου που δεν έχει εργαστεί ποτέ στον ιδιωτικό τομέα. Που προφανώς δεν έχει ανοίξει ούτε ένα βιβλίο με στοιχειώδεις κανόνες του management. Αν είχε πράξει κάτι από τα παραπάνω, θα γνώριζε ότι όταν διοικείς έναν πολυμετοχικό φορέα (και μια χώρα είναι ένας τέτοιος φορέας, με μέλη όλους εμάς), και παραδέχεσαι ότι έχεις διαπράξει μεγάλα λάθη που έχουν ζημιώσει τους μετόχους, μαζί με την αναγνώριση του λάθους, υποβάλλεις και την παραίτησή σου.

Εμείς είμαστε ο «σταύλος» που αναθρέφει και στέλνει στις κυβερνητικές και άλλες καρέκλες τα «γαϊδούρια». Κι αυτά τα έρμα τα τελευταία τι να σου κάνουν; Ό,τι τα ταΐσαμε… γκαρίζουν!

 

Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι κάνει. Γνωρίζει πολύ καλά με τι λαό έχει να κάνει. Είναι σίγουρος ότι η εκλογική κολυμπήθρα θα άρει και τις δικές του αμαρτίες, όπως έκανε και με όλους τους προηγούμενους. Είναι βέβαιος ότι οι εξεταστικές, αν και όποτε γίνουν, θα είναι απλώς ένα ακόμη πολιτικό σόου των 300 και μόλις τελειώσει, ο καθένας θα πάει ήσυχος σπίτι του και «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».

Κι εδώ που τα λέμε, γιατί να μην κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας τα ίδια με τους προηγούμενους. «Φυντάνι» που «ξεφύτρωσε» από τον ίδιο «κήπο» που ανέθρεψε και τους προηγούμενους είναι. «Ό,τι σταύλο έχεις, τέτοια γαϊδούρια βγάζεις», για να χρησιμοποιήσω μια φράση που άκουσα πρόσφατα από το στόμα αριστερού δημάρχου του Βόρειου Τομέα, για άλλο θέμα, βέβαια.

Είναι αλήθεια ότι θα ήταν άδικο να κατηγορήσουμε τον πρωθυπουργό ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, ότι ξεγέλασε τους πολίτες, ότι… Ο πρωθυπουργός (κι αυτός και οι προηγούμενοι) είναι κομμάτι της νοοτροπίας και του χαρακτήρα μας. Άκουγα πολλούς να λένε προεκλογικά, «δεν θα τα κάνει όλα όσα λέει, αλλά τα μισά να κάνει θα υπάρξει διαφορά». Δηλαδή, όχι απλώς γνώριζαν ότι τους εξαπατά, αλλά έδειχναν να το έχουν συνηθίσει και να το αποδέχονται. Και μετά αναρωτιούνται γιατί η «Άνοιξη» δεν ήρθε, ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε, τα μνημόνια δεν «σκίστηκαν» κ.λπ.

Αναρωτιούνται, αντί να πουν κι αυτοί τη φράση του Αλέξη Τσίπρα, λίγο «μεταλλαγμένη»: «Κάναμε λάθη… μεγάλα λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο να ήταν η εκλογή προσώπων σε θέσεις – κλειδιά».

Δεν θα το πουν, γιατί ποτέ δεν θα παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος. Όπως όλοι μας σε αυτή την ευλογημένη γεωγραφικά, αλλά καταραμένη με βάση την ανθρωπογεωγραφία, γωνιά του πλανήτη, πράττουμε τα πάντα σωστά. Κι αν πηγαίνουν κατά διαόλου τα πράγματα, δεν φταίμε εμείς, αλλά οι «άλλοι», οι «συγκυρίες», οι διεθνείς «συνωμοσίες» κ.ο.τ.

Εμείς είμαστε ο «σταύλος» που αναθρέφει και στέλνει στις κυβερνητικές και άλλες καρέκλες τα «γαϊδούρια». Κι αυτά τα έρμα τα τελευταία τι να σου κάνουν; Ό,τι τα ταΐσαμε… γκαρίζουν!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet