Ενότητα: Φανταστικό και ανεφάρμοστο το Τ.Π. του Δήμου για το 2018
Ποιότητα Ζωής

Ενότητα: Φανταστικό και ανεφάρμοστο το Τ.Π. του Δήμου για το 2018

«Φανταστικό» και «ανεφάρμοστο» χαρακτηρίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για το έτος 2018 η δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Η παράταξη τονίζει ότι από το Τεχνικό Πρόγραμμα των 84,6 εκατ. ευρώ που παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, οι εξασφαλισμένοι πόροι είναι μόλις 11,2 εκατ., όπως σημειώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

Φανταστικό και ανεφάρμοστο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2018

Πραγματοποιήθηκε στις 31-7-2017 η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, που αναφέρεται στον προγραμματισμό των τεχνικών έργων του Δήμου για την επόμενη χρονιά.

Από τα 51 μέλη της επιτροπής παρέστησαν μόνο τα 12, σημάδι και αυτό της υποβάθμισης του θεσμικού οργάνου  από τη δημοτική Αρχή, που αρνείται συστηματικά την εφαρμογή των αρχών του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού» όπως εφαρμόζεται με επιτυχία σε γειτονικούς δήμους και το έχουμε προτείνει ήδη από το 2008.

Σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο η δημοτική Αρχή παρουσίασε ένα πρόγραμμα ύψους 84,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι εξασφαλισμένοι πόροι είναι μόλις 11,2 εκατ. και εξ αυτών τα 4,7 εκατ. αποτελούν το ανεκτέλεστο έργων του προηγούμενου (2017) Τεχνικού Προγράμματος.

Πρόκειται λοιπόν για ένα φανταστικό και πλήρως ανεφάρμοστο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε για λόγους επικοινωνιακούς και εντυπωσιασμού.

Η λαθροχειρία που επιχειρείται είναι ακόμα πιο φανερή, δεδομένου ότι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του 2016 η αξία των έργων που υλοποιήθηκαν πέρυσι ανήλθε  μόλις σε 3 εκατ. παρόλο που οι πιστώσεις ήταν εξασφαλισμένες. Επιπλέον για μερικά από αυτά η ποιότητα κατασκευής ήταν πολύ χαμηλή (ποδηλατόδρομος Αγ. Θωμά, Παραδείσου, Πολυδρόσου).

Με την ενέργεια της αυτή η δημοτική Αρχή αποδέχεται εμμέσως ότι επί 12 χρόνια που διοικεί τον Δήμο δεν εκτέλεσε τα απαραίτητα έργα υποδομής με προτεραιότητα στις γειτονιές του Αμαρουσίου. Προτίμησε και έργα βιτρίνας (βιοκλιματική κέντρου, αγορά νεοκλασσικών κ.λπ.).

Το έλλειμμα της πόλης σε υποδομές ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και τα έργα που περιέχονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου 2015-2019 και δεν συμπεριλήφθηκαν καθόλου στο υποβληθέν Τεχνικό Πρόγραμμα.

Χωρίς να παραβλέπουμε τους μνημονιακούς περιορισμούς οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που συνεχίζονται εδώ και 8 χρόνια και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις και την ύπαιθρο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ακόμα και εκεί που υπήρχαν πόροι οι καθυστερήσεις και οι λάθος επιλογές της διοίκησης είναι εμφανείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ανταποδοτικά τέλη όπου το πλεόνασμα 2007-2016 υπερβαίνει τα 60 εκατ. Εν τούτοις η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός στο Μαρούσι είναι απαράδεκτα, ακριβώς γιατί δεν γίνονται οι κατάλληλες επενδύσεις και δεν επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού, με ορατό τον κίνδυνο ιδιωτικοποιήσεων. 

Από την άλλη μεριά δεν μειώνονται τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και επιβαρύνονται διπλά οι δημότες λόγω και της υψηλής κρατικής φορολογίας.

Έργα που προγραμματίζονται να τελειώσουν σε ένα χρόνο ή 18 μήνες παρέλκουν επί χρόνια, ακριβώς λόγω των ερασιτεχνισμών και των ανεπαρκειών της διοίκησης.

Η παράταξή μας θα τοποθετηθεί συνολικά για το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τους επόμενους μήνες.

Παρόντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Λ. Μαγιάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κούκουζας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet