To «προφίλ Υγείας» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού
Κοινωνία

To «προφίλ Υγείας» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

To «προφίλ Υγείας» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, μια αναλυτική μελέτη της πόλης που αποτυπώνει τις συνθήκες υγείας του πληθυσμού έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος.

Συγκεκριμένα, και όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

Το 2015, ο Δήμος αναθέτει στο Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) τη μελέτη για το προφίλ του Δήμου που ερευνά τις συνθήκες της ποιότητας ζωής του πληθυσμού και γενικά των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία του.

Τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης έχουν προέλθει από τρεις κύριες πηγές :

  • Στοιχεία στατιστικά που προέρχονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν στον Δήμο και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες που τον απαρτίζουν και προέρχονται από την απογραφή πληθυσμού του 2011. Για τις ανάγκες τις συγκεκριμένης μελέτης, η ΕΛΣΤΑΤ παραχώρησε στον Δήμο στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή του 2011, σε επίπεδο Δήμου και Δημοτικής Ενότητας όπου αυτό ήταν εφικτό.
  • Στοιχεία που προέρχονται από τις υπηρεσίες του ίδιου του Δήμου, ο οποίος για τις ανάγκες αυτής της μελέτης συνέστησε Ομάδα Έργου.
  • Έρευνα Υγείας στον πληθυσμό. Τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αρκετά για να αποτυπώσουν την υπάρχουσα κατάσταση σε μια περιοχή, καθώς επίσης και για να αποτυπωθούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η κατάσταση Υγείας, οι συνθήκες και οι συνήθειες του τρόπου ζωής, οι ανάγκες των κατοίκων, οι προτάσεις τους, η ικανοποίησή τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες κ.ά. Τα στοιχεία αυτά ανιχνεύονται μέσα από έρευνα στον πληθυσμό.

Όπως τονίζει ο Δήμος, «η Υγιής Πόλη δεν προσδιορίζεται από το αποτέλεσμα, αλλά από το σύνολο της διαδικασίας. Ως Υγιής Πόλη δεν θεωρείται απαραίτητα η πόλη που έχει επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο υγείας, αλλά:

  • η πόλη όπου η Υγεία εξετάζεται με προσοχή,
  • η πόλη η οποία μάχεται για να επιλύσει τα προβλήματα Υγείας με προσήλωση και δέσμευση στις δομές και τους μηχανισμούς υγείας και ανάπτυξης που θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση».

Μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης:

  • Το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου της χώρας και το ποσοστό των κάτω των 19 μικρότερο του αντίστοιχου της χώρας.
  • Η μέση ηλικία στο σύνολο του Δήμου είναι 45,1 έτη, ενώ σε επίπεδο χώρας είναι 41,9 έτη.
  • Η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου είναι γυναίκες σε ποσοστό 56%. Οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.
  • Το εκπαιδευτικό επίπεδο των κατοίκων είναι ιδιαίτερα υψηλό με το 52% αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκ των οποίων πολύ μεγάλος αριθμός κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά και στα δύο φύλα και σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
  • Το 42% του πληθυσμού εργάζεται και από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία 89,95% στον τριτογενή τομέα.
  • Το 21% του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι.
  • Το 47,6% δηλώνει οικογενειακό εισόδημα μέχρι 1800 ευρώ τον μήνα και το 50,4% από 1800 και άνω.
  • Οι κάτοικοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους ως εξαιρετική, πολύ καλή και καλή.
  • Οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των κατοίκων. Το 44,8% απευθύνεται σε ιδιώτη ιατρό, το 21% σε ιδιώτη ιατρό συμβεβλημένο με κάποιο ταμείο ενώ το 18,3% δήλωσε ότι επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων/ κλινικών.
  • Σχεδόν ο μισός πληθυσμός 41,7 έχει και ιδιωτική ασφάλιση. Το 40,3% είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, το 15,9% στο Δημόσιο, το 18,6% στον ΟΑΕΕ, σε μικρότερα ποσοστά σε άλλα Ταμεία.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού έχει μακρά παράδοση στο Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με τους τρεις συνιστώντες Δήμους του να μετέχουν ενεργά κατά το παρελθόν στο πρόγραμμα, ως μέλη του Εθνικού Δικτύου.

Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων αριθμεί σήμερα 186 «καλλικρατικούς» Δήμους – μέλη, εργάζεται δε σθεναρά για την υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών και μεθόδων του ΠΟΥ για την προαγωγή της υγείας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στους Δήμους μέλη του με αποδέκτες τους πολίτες τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet