Β. Καραβάκος: Ούτε ένα ευρώ πάνω από την αντικειμενική αξία για την αγορά ακινήτου
Ποιότητα Ζωής

Β. Καραβάκος: Ούτε ένα ευρώ πάνω από την αντικειμενική αξία για την αγορά ακινήτου

Επανέρχεται στο θέμα της αγοράς οικοπέδου για τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Μεταμόρφωσης ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση, Βασίλης Καραβάκος, με αφορμή έκδοση προκήρυξης από τον Δήμο για τη σχετική αγορά.

Ο κ. Καραβάκος τονίζει προς τη δημοτική Αρχή του δημάρχου Μιλτιάδη Καρπέτα ότι πριν από οποιαδήποτε αγορά πρέπει να παρουσιαστεί το σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ευρώ παραπάνω από την αντικειμενική αξία του προς αγορά χώρου.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Το μέγιστο η αντικειμενική αξία. Ούτε ένα ευρώ παραπάνω
Νέα απόπειρα της δημοτικής αρχής Καρπέτα για να αγοράσει (το) οικόπεδο

Μετά την οπισθοχώρηση της δημοτικής Αρχής του κ. Καρπέτα από την απευθείας αγορά του γνωστού πλέον οικοπέδου, αναρτήθηκε (μετά από ένα χρόνο) η προκήρυξη της δημοπρασίας για την αγορά του. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η προωθούμενη αγορά κάθε άλλο στόχο έχει από την προώθηση της ανακύκλωσης κ.λπ.

Η απόδειξη προέρχεται από τον ίδιο τον κ. Καρπέτα.

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Καρπέτας δήλωσε ευθέως ότι οι ειδικοί του λένε ότι «για τέτοιες εργασίες απαιτούνται 50 – 100 στρέμματα» και ένα μήνα μετά προκηρύσσει δημοπρασία για 9 ως 13 στρέμματα! 

Δυστυχώς για την πόλη, η δημοτική Αρχή του κ. Καρπέτα διαχειρίζεται το θέμα με επικοινωνιακά κριτήρια. Στριμωγμένη από την αντιπολίτευση ουσίας της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση, επιχειρεί να απεγκλωβιστεί με μια δημοπρασία η οποία δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου.

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση πιστεύει ότι η υπόθεση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης είναι πολύ σοβαρή για να τη διαχειρίζεται αυτή η δημοτική Αρχή. Η πόλη μας έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να έχει προχωρήσει στο δικό της τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, να έχει λειτουργήσει την ανακύκλωση σε πέντε ρεύματα σε όλη την πόλη, χωρίς να χρειάζεται μεγάλες εγκαταστάσεις.

Ως τώρα από τη δημοτική Αρχή έχουμε ακούσει μόνο για τα στρέμματα και τα χρήματα. Για το ποια είναι η «διαχείριση των απορριμμάτων» για την οποία μιλάνε, δεν έχουμε ακούσει λέξη. Για το πώς και με ποια μέσα θα γίνεται αυτή η διαχείριση δεν έχουμε μάθει τίποτα. Προφανώς δεν γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Ούτε μια αξιοπρεπής και σοβαρή μελέτη δεν έχει παρουσιαστεί που να περιγράφει με επιχειρήματα και αριθμούς το σχέδιο της δημοτικής Αρχής.

Πριν την οποιαδήποτε αγορά η δημοτική Αρχή οφείλει να παρουσιάσει το σχέδιό της, με στοιχεία και αριθμούς, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι αγορές γίνονται ως συνέπεια των επιχειρησιακών σχεδίων και δεν προηγούνται ποτέ. Όταν προηγούνται δηλώνεται εμπράκτως ότι σχέδια δεν υπάρχουν και η αγορά είναι ο αυτοσκοπός.

Μέγιστη τιμή η αντικειμενική

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση δηλώνει ότι απαράβατος όρος της όποιας δημοπρασίας πρέπει να είναι το δικαίωμα του Δήμου Μεταμόρφωσης να μην προβεί στην αγορά από τον μειοδότη, αν θεωρεί ότι το τίμημα δεν είναι συμφέρον. Κάθε τίμημα που υπερβαίνει, έστω και ένα ευρώ, την αντικειμενική αξία είναι απαράδεκτο και αυτό πρέπει να είναι απαράβατος όρος της όποιας δημοπρασίας.

Από «μειοδότες» σε δημοπρασίες η ελληνική κοινωνία γνωρίζει καλά και τους έχει πληρώσει ακριβά, όπως π.χ. το καρτέλ των κατασκευαστικών εταιριών για τους μεγάλους δρόμους.

Μόνη λύση η ανακύκλωση

Άσχετα από τα προφανώς βλαπτικά σχέδια της δημοτικής Αρχής, η Μεταμόρφωση πρέπει άμεσα να προχωρήσει με σχέδιο, με μελέτη και επιχειρησιακή επάρκεια στην υιοθέτηση τοπικού (για την πόλη μας) σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτή είναι η διέξοδος, αυτό είναι το μέλλον, αυτή είναι η οικονομικότερη λύση.

Πρέπει να αφήσει στο παρελθόν τις πρακτικές όπως αυτές της δημοτικής Αρχής Καρπέτα, πρέπει να αγνοήσει τις άλλες φωνές, που μιλάνε (είτε από παντελή άγνοια του θέματος, είτε από ψηφοθηρική σκοπιμότητα) για εγκατάσταση ΧΥΤΑ (!), εννοώντας τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η υπόθεση της καθαριότητας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στις δυνάμεις του «χθες», παλιές και «νέες».

Για τη Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση

Βασίλης Καραβάκος

Επικεφαλής, δημοτικός σύμβουλος Μεταμόρφωσης

Η τοποθέτηση του Βασίλη Καραβάκου στο Συμβούλιο όπου αποδεικνύει ότι αυτού του είδους οι αγορές αξίζουν 8 – 10 ευρώ το τετραγωνικό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet