Τουλάχιστον έξι οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα «Ίρμα»
Περιβάλλον

Τουλάχιστον έξι οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα «Ίρμα»

Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα «Ίρμα», ο οποίος έχει ενισχυθεί στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου και στο γαλλικό προτεκτοράτο του Αγίου Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των γαλλο-ολλανδικών υπηρεσιών. «Για τεράστιες ζημιές από καιρικό φαινόμενο πρωτόγνωρης έντασης στον Ατλαντικό Ωκεανό» έκανε λόγο ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Νωρίτερα, η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν, πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με προορισμό την περιοχή, είχε αναφέρει ότι η κατάσταση με τον αριθμό των νεκρών και του μεγέθους των καταστροφών μπορεί ν’ αλλάξει πολύ γρήγορα, καθότι οι Αρχές δεν έχουν δεν έχουν πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από σύσκεψη αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση της κατάστασης, δήλωσε ότι θα υπάρξουν θύματα στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε συνολικό αριθμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», τόνισε. «Θα υπάρξουν θύματα και οι ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι σημαντικές», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες» κι ακόμη δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμησή τους, τόνισε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της κυβέρνησης.

Λόγω των «δυσκολιών στην επικοινωνία» με το νησί του Αγίου Μαρτίνου είναι «αδύνατο αυτήν τη στιγμή να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση», συνέχισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ακόμη αγνοεί «αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί».

Τρομερές περιγραφές για την κατάσταση που επικρατεί

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν κατάμεστα το βράδυ της Τετάρτης, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους.

Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός του.

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα. Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο.

Ήδη, περίπου 100 στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «σχηματίσουν εικόνα για την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Σε ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα απευθύνθηκαν στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από την καταστροφική δύναμη της φύσης». «Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

«Νερά στον τρίτο όροφο»

Τα νησιά Άγιος Βαρθολομαίος και Άγιος Μαρτίνος βρέθηκα από νωρίς σε κατάσταση συναγερμού και όλοι οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι άνεμοι, που πνέουν με ταχύτητα 295 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν ξεριζώσει δέντρα και έχουν ξηλώσει στέγες, ενώ η βροχή είναι καταρρακτώδης.

Και στα δύο νησιά έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και η τηλεφωνική σύνδεση σε ορισμένες περιοχές. «Οι άνεμοι ενισχύονται, το σπίτι τρέμει» αφηγήθηκε 57χρονος που ζει στον Άγιο Βαρθολομαίο εδώ και 20 χρόνια και έχει βιώσει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού RCI, που διαμένει στο ξενοδοχείο Marigot στον Άγιο Μαρτίνο, έγραψε στο Facebook ότι «είναι κλεισμένη στο μπάνιο» και μολονότι βρίσκεται στον τρίτο όροφο, «υπάρχει νερό στο δωμάτιο». Χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική», περιγράφοντας ότι το κτίριο «κουνιέται απίστευτα». 

Η «Ίρμα» έπληξε επίσης την Μπαρμπούντα και απειλεί τις Αντίλλες και τη Φλόριντα.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και στη Γουαδελούπη, κάνοντας λόγο για «ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες» και «επικίνδυνη θάλασσα».

Η «Ίρμα» είναι πιο ισχυρή από τον Χάρβεϊ που χτύπησε πρόσφατα το Τέξας και τη Λουιζιάνα, αφήνοντας πίσω του 42 νεκρούς και καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πλήξει το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή και ίσως τη Φλόριντα.

Και δυο νέοι κυκλώνες

Η τροπική καταιγίδα «Χοσέ», η οποία κατευθύνεται προς την Καραϊβική, ενισχύθηκε σε κυκλώνα την Τετάρτη και ενδέχεται η ένταση του φαινομένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον την Παρασκευή, ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ.: κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με νεότερο δελτίο του NHC στις 00:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Οι Μικρές Αντίλλες ήδη πλήττονται από τον κυκλώνα «Ίρμα» -κατηγορίας 5- ο οποίος απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής και τη Φλόριντα.

Παράλληλα, και η τροπική καταιγίδα «Κάτια» μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Ο νέος κυκλώνας απέχει 295 χλμ. ανατολικά του Ταμπίκο του Μεξικού, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. ανά ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το NHC.

Τα μοντέλα των αμερικανών μετεωρολόγων πάντως υποδεικνύουν ότι αυτός ο κυκλώνας θα παραμείνει στο νότιο τμήμα του Κόλπου τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet