Ενδιαφέρουσα ημερίδα Δήμου Κηφισιάς για τα οφέλη από το «Σύμφωνο των Δημάρχων»
Ποιότητα Ζωής

Ενδιαφέρουσα ημερίδα Δήμου Κηφισιάς για τα οφέλη από το «Σύμφωνο των Δημάρχων»

Με τη συμμετοχή  αιρετών και στελεχών του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, στην αίθουσα «Δήμαρχος Βασίλης Γκατσόπουλος» του Δήμου Κηφισιάς ημερίδα με θέμα «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη για τους δημότες του Δήμου Κηφισιάς». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση «Σύμφωνο των Δημάρχων».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν:

  • Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που εκπόνησε ο Δήμος Κηφισιάς και τα οφέλη που θα έχουν από την εφαρμογή του οι δημότες του Δήμου Κηφισιάς.
  • Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας από τους πολίτες.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοιχτούν δρόμοι για την εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που αποτελεί, όπως ενημέρωσε, πάγιο στόχο του Δήμου Κηφισιάς.

Ο κ. Θωμάκος αναφέρθηκε στον Δήμο Κηφισιάς τονίζοντας ότι «μπορεί να εξελιχθεί από αυτάρκης ενεργειακά Δήμος, σε συμπαγή Δήμο, που θα μπορεί να προσφέρει στους δημότες του τη δυνατότητα να καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες διοικητικά και συναλλακτικά εντός των ορίων της πόλης τους. «Το Σύμφωνο Δημάρχων ως παγκόσμια κίνηση δρα με την λογική “Σκέψου Παγκόσμια – Δράσε Τοπικά”. Είναι απαραίτητη, η ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο ώστε να υπάρχουν ορατά θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη παρούσα στον πλανήτη», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Κηφισιάς μίλησε για την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» σε πέντε κτήρια δημόσιου χαρακτήρα στη Νέα Ερυθραία με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση άνω του 30% των ενεργειακών αναγκών, ενώ επεσήμανε δράσεις που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου, όπως η ανακαίνιση του κλιματιστικού συστήματος του δημαρχείου Κηφισιάς, καθώς και οι ενεργειακές βελτιώσεις στον οδοφωτισμό με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέλος, ο δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια τους εξειδικευμένους επιστήμονες, για την εκπόνηση του σχεδίου δράσης, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου για την καθοριστική συμβολή τους. «Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις και έργα προς όφελος των δημοτών μας. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο Συμμετοχής, Αισιοδοξίας, Ελπίδας και Καινοτομίας», τόνισε.

Στη συνέχεια ο μηχανολόγος μηχανικός (MSc) Γιώργος Μαρκογιαννάκης ανέπτυξε το θέμα «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Κηφισιάς, τι προβλέπει και ποια τα αποτελέσματα / Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία από το Σύμφωνο των Δημάρχων». Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, για την υλοποίηση του ΣΔΑΕ «είναι σημαντική η συμμετοχή των τομέων που είναι έξω από τις δομές του Δήμου (οικιακός, τριτογενής, ιδιωτικές μεταφορές). Επίσης είναι καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών και γι΄ αυτόν τον λόγο απαιτείται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων». Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για τη σημασία αφενός της εκμετάλλευσης των χρηματοδοτούμενων Εθνικών-Κοινοτικών δράσεων και αφετέρου των ΑΠΕ στην επίτευξη του στόχου.

«Σύμφωνα με το ΣΔΑΕ θέτοντας ως έτος καταγραφής ενεργειακών καταναλώσεων το 2015, οι συνολικές εκπομπές CO2 που εκλύθηκαν στους πρώην Δήμους Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και στην Κοινότητα Εκάλης και οι οποίοι από 1-1- 2011 αποτελούν τον “Καλλικρατικό” Δήμο Κηφισιάς ήταν 630.087 ton CO2. Με το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) που εκπονήθηκε, οι συνολικές εκπομπές CO2 προβλέπεται να μειωθούν κατά 40% περίπου, δηλαδή σε 253.671 ton CO2.  Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου ενσωματώνει πλέον και τη βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική στους στόχους της τοπικής ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Η δρ. Ρόζυ Χαριτοπούλου, μηχανικός, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, στην ομιλία της με θέμα «Βιώσιμες πράσινες πόλεις – Προκλήσεις για τον Δήμο Κηφισιάς» τόνισε ότι ο Δήμος με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση των αποβλήτων, εφαρμογή κυκλικής οικονομίας, έχουν σχεδιάσει να αναπτύξουν δράσεις προς τρεις βασικούς άξονες. Αυτοί είναι, όπως επισήμανε:

  1. Διαχείριση στερεών αποβλήτων.
  2. Διαχείριση φυσικών οικοσυστημάτων/φυσικών πόρων.
  3. Ενέργεια – Εξοικονόμηση» – «Οικολογικές / πράσινες μεταφορές».

Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος Κηφισιάς, η κα Χαριτοπούλου μίλησε και για τα σχέδια του Δήμου που συνοψίζονται στα εξής:

  • Εκπόνηση και εφαρμογή τοπικού Σχεδίου Δράσης για τα στερεά απόβλητα – επέκταση ανακύκλωσης, συλλογή βιοαποβλήτων, δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης για κλαδέματα.
  • Βελτιστοποίηση συστήματος συλλογής αποβλήτων.
  • Εξορθολογισμός κοστολόγησης – κίνητρα για μείωση παραγωγής αποβλήτων (ΠΟΠ).
  • Δράσεις για πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – Εθνικό Σχέδιο δράσης.
  • Ανάπτυξη «Πράσινων Σημείων».
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού και των συμμετεχόντων.
  • «Σύμφωνο προς μηδενική κοινωνία αποβλήτων».

Ακολούθως ο υπεύθυνος Υποδομών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Προγραμματισμού Δήμου Κηφισιάς, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νέων Τεχνολογιών Σταύρος Ζαπάντης στην ομιλία του με θέμα «Η Ενεργειακή Πολιτική του Δήμου Κηφισιάς: Θερμαίνουμε τους χώρους μας, όχι τον Πλανήτη» αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει κάνει, τι κάνει και τι πρόκειται να κάνει ο Δήμος Κηφισιάς αναφορικά με το Περιβάλλον.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαπάντης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει στις Δημοτικές Υποδομές  (Γραφεία – Κτιριακές Εγκαταστάσεις, Δημοτικός Φωτισμός, Δημοτικά Οχήματα, Αξιοποίηση των τοπικών πόρων), αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με τις Ιδιωτικές Υποδομές (σπίτια, γραφεία, μαγαζιά κ.λπ.), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Δήμος Κηφισιάς έχει έρθει σε ειδική συμφωνία με την ΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αεριού) για ένα προνομιακό πρόγραμμα για τη σύνδεση σπιτιών, γραφείων και μαγαζιών της πόλης με το Φυσικό Αέριο».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μοιράσθηκε στους παρευρισκόμενους ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο με χρηστικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι δημότες του Δήμου Κηφισιάς θα εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα. Στο φυλλάδιο το οποίο είναι διαθέσιμο για τους δημότες στην ιστοσελίδα και τις Υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς, περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες:

  1. Τι είναι το Σύμφωνο των Δημάρχων.
  2. Ποια οφέλη προσφέρει το Σύμφωνο των Δημάρχων στις πόλεις και τους πολίτες τους.
  3. Τα θεαματικά τα οφέλη για τον Δήμο Κηφισιάς.
  4. Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος  – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet