Νέο πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία εκτόξευσε η Βόρειος Κορέα
Κόσμος

Νέο πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία εκτόξευσε η Βόρειος Κορέα

Η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε το πρωί της Παρασκευής πύραυλο ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο διευκρίνισαν οι ιαπωνικές Αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη Βόρειο Κορέα στις 06:57 ώρα Ιαπωνίας (00:57 ώρα Ελλάδας), πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα στις 07:16 (01:16 ώρα Ελλάδας) περίπου 2.000 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, δήλωσε πως επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), δοθέντος του βεληνεκούς του, όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Σύμφωνα με τον στρατό της Νοτίου Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Κατέπεσε στη θάλασσα

Από την πλευρά του, ο στρατός των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε την εκτόξευση και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, έκανε λόγο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς και εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νοτίου Κορέας ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος άγνωστου τύπου από την περιοχή Σουνάν της πρωτεύουσας της Βορείου Κορέας, Πιονγιάνγκ, και πέταξε προς τα ανατολικά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νοτίου Κορέας και των ΗΠΑ αναλύουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εκτόξευση, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Η προεδρία της Νοτίου Κορέας και η Ιαπωνία συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν έχει καμιά ένδειξη ότι συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην ιαπωνική επικράτεια. Ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ. ανατολικά της χερσονήσου Ερίμο της νήσου Χοκάιντο, διευκρίνισε.

Άμπε: Να στείλουμε σαφές μήνυμα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βορείου Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Άμπε τόνισε ότι η Ιαπωνία «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις επικίνδυνες, προκλητικές ενέργειες της Βορείου Κορέας, οι οποίες απειλούν την παγκόσμια ειρήνη».

Ο Άμπε, που μόλις επέστρεψε στο Τόκιο από επίσκεψη στην Ινδία, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να στείλει σαφές, ισχυρό μήνυμα στη Βόρειο Κορέα, η οποία «συνεχίζει τις σκανδαλώδεις ενέργειές της».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της ιαπωνικής κυβέρνησης για την εκτόξευση, τόνισε ότι το Τόκιο θα αποφασίσει για την προσήκουσα αντίδραση σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα.

«Αυτές οι επανειλημμένες προκλήσεις από μέρους της Βορείου Κορέας είναι ανεπίτρεπτες και διαμαρτυρόμαστε με τον πλέον έντονο τρόπο», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του ιαπωνικού λαού.

Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα αφού η Πιονγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες», ρίχνοντάς την στο «σκοτάδι», μετά την υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βορείου Κορέας σε αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.

Η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε την 29η Αυγούστου άλλον έναν πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και κατέπεσε στον Ειρηνικό.

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet