Ψήφισμα Δ.Σ. Χαλανδρίου για την υπόθεση της Ηριάννας Β. & του Περικλή Μ.
Κοινωνία

Ψήφισμα Δ.Σ. Χαλανδρίου για την υπόθεση της Ηριάννας Β. & του Περικλή Μ.

Σε ψήφισμα για την υπόθεση της Ηριάννας Β. και του Περικλή Μ. προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Στις 17 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη για την αναστολή έκτισης της πρωτόδικης ποινής δέκα τριών (13) ετών χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα, η οποία είχε επιβληθεί σε δύο νέα παιδιά, την Ηριάννα Β. και τον Περικλή Μ. με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε αυτή τη βαριά ποινή, στο πλαίσιο του τρομονόμου 187 Α του Ποινικού Κώδικα με μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία:

α) την προσωπική τους σχέση και συναναστροφή με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, σύντροφο της Ηριάννας, ο οποίος έχει αμετάκλητα αθωωθεί για την ίδια υπόθεση

β) ένα ελλιπές δείγμα γενετικού υλικού DNA το οποίο αποδόθηκε στην Ηριάννα και το οποίο, όταν οι συνήγοροι της κατηγορουμένης ζήτησαν να επανελεγχθεί, έλαβαν την απάντηση ότι τούτο δεν είναι δυνατόν διότι έχει «εξαϋλωθεί».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο στοιχείο ή μαρτυρία καθώς και το ότι από το 2011 που εκκρεμούσε η υπόθεση οι δύο νέοι ουδέποτε φυγοδίκησαν, τήρησαν όλους τους περιοριστικούς όρους που τους τέθηκαν και είναι γνωστής διαμονής, το Δικαστήριο με πλειοψηφία 3-2 δεν έκανε δεκτό το αίτημα της αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους. Και αυτό σε αντίθεση με το ότι η διάταξη του άρθρου 497 ΠΔικ. ορίζει περιοριστικά τις περιπτώσεις στις οποίες δε χορηγείται η αναστολή.

Η απόφαση αυτή δεν έλαβε ακόμη υπόψη την εξαιρετική επιστημονική επίδοση της Ηριάννας, υποψήφιας διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργαζόμενης στο Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας με μεγάλη αφοσίωση, όπως κατέθεσαν οι καθηγήτριές της, καθώς και το σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετωπίζει ο Περικλής, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής, ούτε βέβαια το πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, ενώνοντας τη φωνή του με τους άλλους κοινωνικούς, επιστημονικούς και πολιτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πλήθος πολιτών που έχει εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους δύο νέους και ενόψει της νέας εξέτασης αιτήματος αναστολής, ζητά με το ψήφισμά του στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης και ευαισθησίας, της τήρησης της αρχής της νομιμότητας και των δικονομικών κανόνων, να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των δύο νέων, να γίνει δεκτό το αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής τους μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους και τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης.

Ζητά ακόμη άμεση κατάργηση του τρομονόμου.

Σε καμιά περίπτωση η λογική της ποινικοποίησης των προσωπικών σχέσεων δεν πρέπει να οδηγήσει στο να παραμείνουν χωρίς τεκμήρια δύο νέοι άνθρωποι στη φυλακή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet