Κ. Ιωαννίδης: Νέα επιχείρηση δέσμευσης των ταμειακών αποθεμάτων των Δήμων
Γνώμες

Κ. Ιωαννίδης: Νέα επιχείρηση δέσμευσης των ταμειακών αποθεμάτων των Δήμων

Αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διάταξης περί δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων διατυπώνει ο τέως δήμαρχος Βριλησσίων, επικεφαλής της παράταξης Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια, Κώστας Ιωαννίδης, σε παρέμβασή του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωαννίδης τονίζει:

Νέα επιχείρηση δέσμευσης των Ταμειακών Αποθεμάτων των Δήμων

Νέα απόπειρα δέσμευσης των ταμειακών αποθεμάτων των Δήμων από την κυβέρνηση με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, η οποία καλεί εν νέου τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ έως την 29η Σεπτεμβρίου 2017 να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος πλεονάζοντα κεφάλαια και ταμειακά διαθέσιμα. Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος αφορά όσους φορείς δεν είχαν συμμορφωθεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Αυτό φέρνει στον νου την άνοιξη του 2015, όταν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες κλήθηκαν να μεταφέρουν αμέσως τα ταμειακά διαθέσιμα με την αιτιολογία της εξασφάλισης της ταμειακής επάρκειας του ελληνικού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι τότε Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος είχε λάβει με ευρεία πλειοψηφία απόφαση να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ.

Διευκρινίζεται όμως, ότι αυτά τα κεφάλαια δεν είναι κατ΄ ακριβολογία διαθέσιμα, αφού αντιθέτως, προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και προμηθειών των Δήμων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν αποπερατωθεί.

Στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται η αιτία ή η ανάγκη αυτής της δέσμευσης, παρά μόνον ότι, τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τη σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας (ρέπος). Το δε επιτόκιο ετήσιας απόδοσης στην ΤτΕ προσδιορίζεται στο 3,15%.

Αυτό προξενεί απορία, διότι η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει την έξοδο της χώρας από τις συμπληγάδες του χρέους και την έλευση της ανάπτυξης. Προς τι λοιπόν η δέσμευση 200 εκατ. περίπου από τα διαθέσιμα των Δήμων;

Πέραν αυτών όμως, η υποχρέωση μεταφοράς αυτών των κεφαλαίων σε συγκεκριμένη Τράπεζα, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διάταξης, αφού αυτή σαφώς παραβιάζει τον Νόμο 4412/2016 περί δημοσίων Συμβάσεων, που απαιτεί διενέργεια διαγωνισμού πριν ένας δημόσιος φορέας καταθέσει τα διαθέσιμά του σε πιστωτικό ίδρυμα.

Επιπλέον, όμως, το ύφος της εγκυκλίου οδηγεί σε έμμεση απειλή κυρώσεων σε περίπτωση που η διατήρηση διαθεσίμων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με χαμηλότερη απόδοση από εκείνην που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρηθεί ότι οδηγεί σε απώλεια εσόδων για τον δημόσιο φορέα και αποτελεί και προειδοποίηση για τυχόν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε βάρος των αιρετών για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο πολλοί αιρετοί εκφράζουν έντονη δυσφορία για τις απειλές, πολύ περισσότερο δε όταν, όπως ανέφερα παραπάνω, εδράζονται σε αμφιβόλου νομιμότητας διάταξη.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η οποία εκ νέου αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να μη μεταφερθούν τα διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κώστας Ιωαννίδης
τ. δήμαρχος Βριλησσίων
Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet