Απ. Κοιμήσης: Επιβεβαιώνεται η αναστολή συντάξεων αιρετών της Τοπικής Αυτοιδοίκησης
Αυτοδιοίκηση

Απ. Κοιμήσης: Επιβεβαιώνεται η αναστολή συντάξεων αιρετών της Τοπικής Αυτοιδοίκησης

Δεκαέξι ολόκληρους μήνες μετά την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), εκδόθηκε εγκύκλιος για το άρθρο 20 (υπ’αριθμ. 33/19.9.2017 «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχων λόγω γήρατος»), «η οποία ανέδειξε το περιεχόμενό του, αλλά ιδίως τις επιπτώσεις του», όπως αναφέρει η παράταξη της ΚΕΔΕ Αυτοδιοικητικό Κίνημα, θυμίζοντας ότι  επανειλημμένως είχε επισημάνει, τόσο με έγγραφες παρεμβάσεις της (18/5/16, 4/9/17), όσο και σε συνεδριάσεις και συνέδριά της, αυτή την εξέλιξη.

Ενδεικτικά, η παράταξη του δημάρχου Αμφιλοχίας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολου Κοιμήση, ξεχωρίζει τρία σημεία της εγκυκλίου που, κατά την άποψή της, επιβεβαιώνει την αναστολή συντάξεων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα σημεία αυτά είναι :

  • Κατ’ αρχάς, ρητά προβάλλει ότι «… το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων αφορά και τα πρόσωπα της παρ.2 του αρ.2 του ν.3833/2010, δηλαδή: ΤΑ ΑΙΡΕΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΤΑ…».
  • Στην Ενότητα «Β. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ», στο σημείο 2 ορίζει: «2. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Ειδικά στην περίπτωση που οι ανωτέρω συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται η καταβολή τόσο της ΚΥΡΙΑΣ όσο ΚΑΙ της ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ σύνταξής τους για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους». Σημειώνεται ότι, όπως ακριβώς ο νόμος χρησιμοποιεί διακριτή διατύπωση στην παρ.1 από την παρ.2 του αρ.20, έτσι και η εγκύκλιος φέρει διακριτή διατύπωση στην «Επίπτωση 1» από την «Επίπτωση 2».  Ειδικά η  «Επίπτωση 2», η οποία αφορά και την Τ.Α., επέρχεται -όπως ανωτέρω ελέγχθη- εάν αναληφθεί «εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης», ενώ η «Επίπτωση 1» όταν «αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα ή αποκτούν ιδιότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ».
  • Τέλος, αναδεικνύεται ότι το άρθρο δεν αφορά μόνο την ανάληψη εργασίας/δραστηριότητας μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου».  Το αρ.20 ισχύει και για όσους «(Α.2.Β.i.) καθίστανται συνταξιούχοι από την 13/5/2016 και μετά… ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ».

«Οι διαστάσεις του θέματος παραμένουν αχανείς,  όπως άλλωστε και ο αντίκτυπος σωρείας ρυθμίσεων της ασφαλιστικής-συνταξιοδοτικής “μεταρρύθμισης”» σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης, στην οποία επίσης προστίθενται τα εξής:

Εν προκειμένω, η ανησυχία και ο προβληματισμός επαυξάνονται από το αξιοπερίεργο γεγονός ότι -παρά το ότι πέρασε σχεδόν 1,5 έτος- η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αυτήν δηλαδή που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά από τον ΕΦΚΑ.

Αφήνει δε ανοιχτό παράθυρο για άλλες ερμηνείες, προσθήκες και ενδεχόμενες ανατροπές, καθώς καταλήγοντας παραπέμπει, για το ίδιο άρθρο(!), σε «ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑΑ». Το απόλυτο αλαλούμ.

Στο μεταξύ, χιλιάδες δραστηριοποιούμενοι αιρετοί σε Δήμους και σε Περιφέρειες είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Η παράταξή μας, προς αποφυγή κάθε παρενέργειας και ανεπιθύμητων συνεπειών σε βάρος των ανυποψίαστων συνταξιούχων αιρετών, εμμένει στην πρόταση -που διατυπώσαμε από την 1η στιγμή- και ο αρμόδιος Υπουργός στις 8/3/2017 δεσμεύτηκε, ότι δηλαδή θα ρυθμίσει νομοθετικά, όπως έκαναν για τις Ανεξάρτητες Αρχές και για άλλους, με νυχτερινές τροπολογίες, που ήδη έχουμε αναδείξει.  Στο προσφάτως όμως ψηφισθέν ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έπραξε απολύτως τίποτα, αποδεικνύοντας απλώς ότι ο άνθρωπος στερείται στοιχειώδους αξιοπιστίας.

Παραμένοντας σε διαρκή εκκρεμότητα το ζήτημα, ένα μεγάλο σε αριθμό, έμπειρο και αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αποκλείεται, προφανώς αντισυνταγματικά, από τη δυνατότητα συνεισφοράς στην άσκηση της τοπικής δημόσιας εξουσίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet