«Κορυφαίο σφάλμα της διοίκησης Καρπέτα η δημοπρασία για το ακίνητο»
Ποιότητα Ζωής

«Κορυφαίο σφάλμα της διοίκησης Καρπέτα η δημοπρασία για το ακίνητο»

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με την αγορά από τον Δήμο Μεταμόρφωσης ακινήτου για την κάλυψη των παγίων αναγκών της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος και αναγκών διαχείρισης των απορριμμάτων εξέδωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση και Ανατροπή και Αλληλεγγύη στη Μεταμόρφωση, Στράτος Σαραούδας και Δημήτρης Περιβολαράκης, αντίστοιχα.

Οι δύο επικεφαλής αντιτίθεται στην αγορά ακινήτου με βάση τις προδιαγραφές που έχει προκηρύξει η δημοτική Αρχή του δημάρχου Μιλτιάδη Καρπέτα, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η δημοπρασία «φωτογραφίζει» το ακίνητο που η διοίκηση του Δήμου ήθελε να αγοράσει πριν από έναν χρόνο.

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση:

Κοιτάμε μπροστά για να προφυλάξουμε τον Δήμο αφού η δημοπρασία είναι σε εξέλιξη, αλλά αυτό θα είναι: Το κορυφαίο σφάλμα της διοίκησης Καρπέτα

Η δημοτική Αρχή Μεταμόρφωσης προχωρά στην αγορά ακινήτου, μέσω δημοπρασίας, για την κάλυψη των παγίων αναγκών της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος και αναγκών διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δυστυχώς, όμως οι προδιαγραφές που ζητά η διοίκηση Καρπέτα να πληρούν τα οικόπεδα που θα λάβουν μέρος στη δημοπρασία, μας οδηγούν αμέσως στο συμπέρασμα πως ο Δήμος θα ήθελε να αγοράσει τελικά το ίδιο οικόπεδο που είχε προσπαθήσει να πάρει με τη μέθοδο της απευθείας αγοράς πριν από έναν χρόνο. Τότε, η καθολική κατακραυγή από αντιπολίτευση και πολίτες κυρίως λόγω του υπέρογκου τιμήματος (έφτανε τα 2 εκατ. ευρώ) την ανάγκασε να υποχωρήσει.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε πολύ συνοπτικά να εξηγήσουμε τους λόγους που η διακήρυξη που εξέδωσε η διοίκηση βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου και «φωτογραφίζει» το συγκεκριμένο ακίνητο:

Πληρώνει 12 στρέμματα και αγοράζει τα μισά

Ξεκινάμε με το κορυφαίο σφάλμα της δημοτικής Αρχής του κ. Καρπέτα που είναι πως ετοιμάζεται να πληρώσει (πανάκριβα μάλιστα) για την αγορά ενός ακινήτου περίπου 12 στρεμμάτων, το οποίο όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει αξιοποιήσιμη έκταση σχεδόν την μισή, λόγω της κλίσης του.    

Δημοπρασία κόντρα στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης

Παράλληλα, ο Δήμος ζητά να αγοράσει οικόπεδο που θα έχει εμβαδόν 9 – 13 στρέμματα. Γιατί; Υπήρξε κάποια επιτροπή ή κάποιοι τεχνικοί σύμβουλοι που αποφάσισαν ότι θα πρέπει να είναι 9 – 13 στρέμματα;

Μάλιστα, από τη στιγμή που ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε πως δεν θα γίνεται εκεί διαχείριση απορριμμάτων, αλλά θα λειτουργήσει μόνο ως αμαξοστάσιο και σταθμός μεταφόρτωσης τότε αυτή η έκταση δεν δικαιολογείται. Θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερη και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια γιατί το λέμε αυτό. 

Είναι προφανές πως όταν ψάχνεις για ένα οικόπεδο 9 – 13 στρέμματα οι επιλογές ελαχιστοποιούνται και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος αυξάνεται. Αντίθετα, τα πολύ μικρότερα οικόπεδα είναι και περισσότερα και σε καλύτερη τιμή για τον Δήμο, αφού θα υπάρχει ανταγωνισμός.

Θυμίζουμε ότι το ακίνητο που ξεκίνησε τις διαδικασίες για να αγοράσει πέρυσι ο Δήμος είναι 11.744 τ.μ. εκ των οποίων τα 2.392,12 είναι στη Β΄ Ζώνη Προστασίας του Κηφισού, δεν οικοδομούνται και έχει μεγάλη κλίση.

Κοίτα κάτι συμπτώσεις

Στους όρους της διακήρυξης του Δήμου γίνεται λόγος για μία σειρά από προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα: να μην έχει οπτική επαφή με κατοικίες, εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες, με μεγάλη προσέλευση κοινού. Να μην έχει προβολή σε δρόμους υψηλής εμπορικότητας ή μεγάλης κυκλοφορίας οχημάτων και κοινού. Να έχει προσβασιμότητα για μεγάλα οχήματα και φορτηγά, από το εθνικό και βασικό οδικό δίκτυο. Προϋποθέσεις που (σωστά μαντέψατε) όλες μαζί τις διαθέτει το ακίνητο που είχε επιχειρήσει να αγοράσει ο Δήμος πέρυσι. Και φυσικά οι οικονομικοί όροι οι ίδιοι με αυτούς που είχαν συμφωνηθεί.

Πώς θα έπρεπε να είναι το ακίνητο

Πρώτον, το ακίνητο που θέλει να αγοράσει ο Δήμος θα έπρεπε να είναι οικοδομήσιμο σήμερα. Δεύτερον, τα τετραγωνικά μέτρα που θα πληρώσουμε να είναι μόνο όσα μέτρα έχουν συντελεστή δόμησης και τρίτον να επιτρέπεται στο οικόπεδο η χρήση για τον λόγο που το αγοράζουμε.

Απ΄ τα ψηλά στα χαμηλά 

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι πως το οικόπεδο θα πρέπει να είναι επίπεδο και να μην έχει υψομετρική διαφορά. Στην περίπτωση που έχει διαφορετικό υψόμετρο θα χρειαστούμε τοιχία αντιστήριξης που κοστίζουν πάρα πολύ και το επιπλέον κόστος θα το πληρώσει ο Δήμος, καθώς δεν καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια το συγκεκριμένο έργο. Τονίζουμε πως για το τοιχίο αντιστήριξης στο διαδημοτικό Αθλητικό Κέντρο Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης δαπανήσαμε πολλά χρήματα και χάσαμε πολύ χρόνο. Κάτι αντίστοιχο έγινε παλαιότερα και στο κολυμβητήριο.

Να θυμίσουμε ξανά πως το ακίνητο που είχε επιχειρήσει να αγοράσει απευθείας ο Δήμος έχει πολύ μεγάλη κλίση και δεν θα μπορείς να κτίσεις όσα τετραγωνικά σου επιτρέπει ο συντελεστής δόμησης.

Τριπλάσιο οικόπεδο για ίδιες λειτουργίες

Πολύ λογικά θα αναρωτηθεί κάποιος, τώρα σε τι οικόπεδο καλύπτονται οι ανάγκες της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου. Και η απάντηση είναι σε ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων.    

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, ο Δήμος να αγοράσει ένα υπερτριπλάσιο σε έκταση οικόπεδο για να καλύπτει τις ίδιες ανάγκες;

Μάλιστα, στον χώρο εκεί δεν θα μπορεί να γίνει και κάτι άλλο χρήσιμο για τον Δήμο οπότε το επιπλέον οικόπεδο θα είναι άχρηστο λόγω του σημείου που βρίσκεται.

Ένα ακίνητο 9 – 13 στρέμματα είναι υπερδιπλάσιο από τα οικόπεδα που έχουν όλοι οι γειτονικοί δήμοι για να καλύπτουν τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας τους.  

Τους εκθέτει και η έκθεση των εκτιμητών

Ενώ, όποιος ανατρέξει στην έκθεση του εκτιμητή (που ο ίδιος ο Δήμος όρισε) για το ακίνητο που προσπάθησε να αγοράσει πέρυσι θα διαπιστώσει πως είχε καταθέσει τις σοβαρότατες ενστάσεις του που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δικές μας. Εν ολίγοις, ο εκτιμητής υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει πολλά και σοβαρά μειονεκτήματα και πως υπήρχαν άλλα καλύτερα οικόπεδα που ήταν μικρότερης έκτασης. Το μόνο καλό που βρήκε είναι πως έχει… πανοραμική θέα. Το τι χρειάζεται αυτό σας αφήνουμε να το κρίνετε εσείς.

Γιατί τόση βιασύνη;

Υπάρχουν ενστάσεις όμως και γενικότερα για αυτήν την αγορά ενός τόσου μεγάλου οικοπέδου που δεν ξέρουμε την ακριβή χρήση του. Οι όροι βγήκαν τον Αύγουστο και η ημερομηνία κατάθεσης ενδιαφέροντος είναι 22 Σεπτεμβρίου.

Πιστεύουμε πως η δύσκολη εποχή που διανύουμε και σύμφωνα με τις θέσεις ενός αντικειμενικού εκτιμητή θα μπορούσαμε να θέσουμε και ανώτατη τιμή.

Επίσης, δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια πρεμούρα μόνο για αυτήν την αγορά από τη στιγμή που ο Δήμος δεν διαθέτει ιδιόκτητο δημαρχείο, πνευματικό κέντρο, και άλλες βασικές υποδομές.

Η χαμένη ευκαιρία με την Πράξη Εφαρμογής στο ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Πράξη Εφαρμογής στο ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ, όπου με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα δώσουμε για την αγορά του οικοπέδου θα ολοκληρωνόταν η Πράξη Εφαρμογής και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χώροι για να δημιουργηθούν από τον Δήμο αμαξοστάσιο, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικοί σταθμοί. Δυστυχώς, όμως, στη δημοτική Αρχή έχει κολλήσει η αγορά του οικοπέδου σαν τσίχλα στο μυαλό. 

Έρχονται και οι αποδείξεις

Συμπερασματικά, σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. Οι ενδείξεις που υπάρχουν παραπέμπουν σε μία δημοπρασία – παρωδία που όλοι γνωρίζουν το αποτέλεσμά της. Ένα αποτέλεσμα που θα εκθέσει τη δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως θα βλάψει τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών της Μεταμόρφωσης, καθώς υποθηκεύει το μέλλον τους.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι παρατάξεις:

Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση

Στράτος Σαραούδας (επικεφαλής)

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Ανατροπή και Αλληλεγγύη στη Μεταμόρφωση

Δημήτρης Περιβολαράκης (επικεφαλής)

Στέλλα Σταυριανού

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet