Όλο και πιο οικονομικά ανελεύθερη γίνεται η Ελλάδα
Οικονομία-Αγορά

Όλο και πιο οικονομικά ανελεύθερη γίνεται η Ελλάδα

Πάνω από 25 θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας φτάνοντας στην 116η θέση σε σχέση με την 89η που καταλάμβανε πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την «Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου» του Ινστιτούτου Fraser, η οποία πραγματοποείται μεταξύ 159 χωρών.

Η πτωτική της αυτή πορεία την κατατάσσει στη λίστα με τις χώρες που από το 2000 έως το 2015 κατέγραψαν ελεύθερη πτώση. Παρόμοια πτωτική πορεία παρουσίασαν η Αργεντινή, η Βολιβία, η Ισλανδία και Βενεζουέλα, ενώ αντιθέτως στις χώρες που «σκαρφάλωσαν» περισσότερο ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρουάντα, η Αλβανία και η Κύπρος.

Η παγκόσμια ελευθερία «βυθίστηκε», αφού παρέμεινε σταθερή για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

Στις ενδέκατη θέση ισοψηφούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, ενώ παρόλο που οι ΗΠΑ ανέβηκαν από την 16η θέση που είχαν πέρυσι, σε σχέση με το 2000, όπου καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση, σημειώνουν πτωτική πορεία. Ο Καναδάς έφτασε στην πέμπτη θέση πέρυσι.

Οι 10 πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες

  1. Χονγκ Κονγκ
  2. Σιγκαπούρη
  3. Νέα Ζηλανδία
  4. Ελβετία
  5. Ιρλανδία
  6. Ηνωμένο Βασίλειο
  7. Μαυρίκιος
  8. Γεωργία
  9. Αυστραλία
  10. Εσθονία

Οι 10 λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες

  1. Βενεζουέλα
  2. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  3. Δημοκρατία του Κονγκό
  4. Αλγερία
  5. Αργεντίνη
  6. Λιβύη
  7. Συρία
  8. Μυανμάρ
  9. Τσαντ
  10. Ιράν

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται: η Λιθουανία (13η θέση), η Δανία (15η θέση), η Λετονία και η Φινλανδία (17η θέση), η Ολλανδία (19η θέση), η Ρουμανία (20η θέση), η Μάλτα (21η θέση), η Γερμανία (23η θέση), η Αυστρία (26η θέση), τη Σουηδία (37η θέση), την Αλβανία (32η θέση), την Πορτογαλία (34η θέση), την Ισπανία (36η θέση), την Τσεχική Δημοκρατία (42η θέση), το Βέλγιο (43η θέση) 52), η Βουλγαρία (48η θέση), η Πολωνία (51η θέση), η Γαλλία (52η θέση), η Σλοβακία (53η θέση), η Ουγγαρία και η Ιταλία (54η θέση), η Ισλανδία (62η θέση), τα Σκόπια (67η θέση), η Κροατία (72η θέση), η Σλοβενία (73η θέση), η Σερβία (86η θέση) και η Βοσνία Ερζεγοβίνη (100η θέση).

Η περίπτωση της Ελλάδας

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) παρουσίασε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε σχέση με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις, με εμφανείς τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων του 2015. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117) σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά στον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι, μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία -δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).

Το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.

Τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε για 2η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet