Είναι αυτή η γυμνή Μόνα Λίζα;
Πολιτισμός

Είναι αυτή η γυμνή Μόνα Λίζα;

Η Μόνα Λίζα είναι από τα πιο όμορφα πορτραίτα που έχει ζωγραφίζει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519.

Τη γυμνή Τζοκόντα ισχυρίζεται ότι εντόπισε ένας Γάλλος ειδήμων τέχνης σε Μουσείο της Γαλλίας. Το σχέδιο απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα η οποία είναι γνωστή με το όνομα Μόνα Βάνα, η μορφή της οποίας αποδίδεται μόνο σε σχέδια που υπήρχαν στο εργαστήρι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Μετά από τεστ που διενήργησαν στο μουσείο του Λούβρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πορτρέτο έχει σχεδιαστεί «εν μέρει τουλάχιστον» από τον σπουδαίο αναγεννησιακό καλλιτέχνη. Από το 1862 μέχρι και σήμερα η «Μόνα Βάνα» βρισκόταν στη συλλογή αναγεννησιακής τέχνης του Μουσείου Κοντέ που στεγάζεται στο Ανάκτορο του Σαντιγί, στην ομώνυμη κωμόπολη της Πικαρδίας, στα βόρεια του Παρισιού, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC.

«Το σχέδιο έχει μια ποιότητα στον τρόπο απόδοσης του προσώπου και των χεριών που είναι αξιοθαύμαστη», ανέφερε ο επιμελητής Ματιέ Ντελντίκ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν πρόκειται για αντίγραφο. Είναι κάτι που δουλεύτηκε παράλληλα με τη Μόνα Λίζα λίγο πριν το τέλος της ζωής του Ντα Βίντσι. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μιλάμε για το προσχέδιο μιας ελαιογραφίας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων, ο Ματιέ Ντελντίκ τόνισε ότι: 1) Τα χέρια και το σώμα είναι σχεδόν πανομοιότυπα, 2) Το μέγεθος των πορτρέτων είναι περίπου το ίδιο, 3) Μικρές τρύπες γύρω από τη γυναικεία μορφή καταδεικνύουν ότι είναι πιθανό το σχήμα της να αντιγράφηκε σε καμβά.

Ο εμπειρογνώμονας συντηρητής έργων τέχνης του Λούβρου, Μπρούνο Μότι, επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμπίπτει χρονολογικά με την περίοδο που ο Λεονάρντο έζησε και δημιούργησε, στις αρχές του 16ου αιώνα, και το χαρακτήρισε «πολύ υψηλής ποιότητας». 

Ωστόσο επεσήμανε ότι η γραμμοσκίαση στο πάνω μέρος του πίνακα, κοντά στο κεφάλι, έχει γίνει από δεξιόχειρα, ενώ είναι επιβεβαιωμένο ότι ο Ντα Βίντσι ήταν αριστερόχειρας. Παρόλα αυτά, η διαδικασία ταυτοποίησης αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο ακόμη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet