Ισολογισμός 2016: Ικανοποίηση για το «νοικοκύρεμα», γκρίνια για την έλλειψη έργων
Πολιτική

Ισολογισμός 2016: Ικανοποίηση για το «νοικοκύρεμα», γκρίνια για την έλλειψη έργων

Τον Ταμειακό Απολογισμό και Ισολογισμό του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για το οικονομικό έτος 2016 ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2017.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, εστίασε στην αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου, που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2016, μέσω της οποίας ο Δήμος, όπως είπε, ξέφυγε από το ασφυκτικό – «εκβιαστικό» πλαίσιο των ιδιωτικών τραπεζών και πλέον έχει να κάνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Επίσης, σημείωσε ότι το σημερινό πλεόνασμα του Δήμου ανέρχεται στο ύψος των 1,575 εκατ. ευρώ που, αν και δεν συνιστά ρευστό χρήμα, ωστόσο απεικονίζει μια θετική οικονομική εικόνα.

Επίσης, ο κ. Τ. Μαυρίδης συνεχάρη την οικονομική υπηρεσία του Δήμου «για τη σοβαρή δουλειά που έχει κάνει», παρά τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού που -όπως τόνισε- αντιμετωπίζει.

Τέλος, ανέφερε ότι ο Δήμος έχει μπει σε «τροχιά νοικοκυρέματος», με μείωση των υποχρεώσεων προς τρίτους και «χωρίς σπατάλες», γεγονός που επιβεβαιώνει τη «χρηστή διοίκηση» που ασκείται και η οποία -όπως πρόσθεσε- είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του τέως δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού.

Γ. Θεοδωρακόπουλος: Καλά τα νούμερα, αλλά ο Δήμος θέλει και έργα
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

«Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά  δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα έργα στον Δήμο» σημειώσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Συμμαχία Πολιτών. Ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος σημείωσε ότι, αν και ο Δήμος έχει λάβει από το κράτος περί τα 4,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μνημονιακών προβλέψεων για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών, παρ’ όλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει νέα, ύψους περίπου 900.000 ευρώ, αναρωτόμενος πώς δημιουργήθηκαν αυτά.

Επίσης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη, αλλά και στη νυν διοίκηση, για την κατάσταση των υποδομών σε Λυκόβρυση και Πεύκη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι στα έσοδα του Δήμου για το 2016 έχει περιληφθεί και το ποσό από το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στη Λυκόβρυση για το έργο στο Ο.Τ. 9, που «παρατύπως εισπράττεται, αφού καλύπτεται από τη σχετική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής», όπως σημείωσε (το ερώτημά του σε τι ποσό των εσόδων του 2016 ανέρχεται αυτό, δεν έλαβε απάντηση από την Οικονομική Υπηρεσία).

Μανόλης Πάγκαλος: «Παρών»… γιατί άλλος διοικεί
Μανόλης Πάγκαλος

Ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» γιατί δεν είναι η παράταξή του που διοικεί και διαχειρίζεται τα πράγματα στον Δήμο.

Επί του ισολογισμού, ο κ. Μανόλης Πάγκαλος εστίασε στο γεγονός ότι και πάλι υπήρξαν δικηγόροι που συνεργάζονται με τον Δήμο, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των ορκωτών για την παροχή στοιχείων που αφορούν δικαστικές διεκδικήσεις, ζητώντας στο μέλλον να υπάρχει αυστηρότερη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

Επίσης, αναφέρθηκε στις διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των στοιχείων της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Παναγιώτης Ασβεστάς: Όλα στον βωμό της ανταποδοτικότητας
Παναγιώτης Ασβεστάς

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι η εικόνα του ισολογισμού αποτυπώνει τη συνολική εικόνα και της χώρας, όπου όλα ανάγονται στην ανταποδοτικότητα, την οποία πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες.

Ο κ. Παναγιώτης Ασβεστάς χρέωσε στη διοίκηση ότι της λείπει ο διεκδικητικός χαρακτήρας και ότι λειτουργεί ως απλή διαχειρίστρια, ενώ, με αφορμή την επισήμανση του δημάρχου για την  έλλειψη προσωπικού στην οικονομική υπηρεσία, σχολίασε: «Τι επισημαίνετε τις ελλείψεις; Δήμαρχος είστε, κάντε προσλήψεις».

Δημήτρης Κωνστάντος: Να διαχειριστούμε δίκαια τα χρήματα των πολιτών

Ότι έλαβε καλό «εφαλτήριο» από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζει και η ίδια σε ανάλογο δρόμο δήλωσε για τη νυν δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-.

Δημήτρης Κωνστάντος

Ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος επεσήμανε την αναγκαιότητα της αναχρηματοδότησης δανείων, που ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές, οπότε «θα πρέπει να διαχειριστούμε δίκαια τα χρήματα αυτά».

Τέλος, σημείωσε ότι «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, χωρίς θριαμβολογίες», προσθέτοντας ότι το «νοικοκύρεμα» του Δήμου θα πρέπει να περάσει και στην κοινωνία, με τη μορφή κάποιων παροχών.

Τάσος Μαυρίδης: Διοικούμε υπό ασφυκτικό έλεγχο
Τάσος Μαυρίδης

Κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ο δήμαρχος επεσήμανε για το θέμα του προσωπικού ότι δεν είναι στο χέρι του Δήμου να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις με προσλήψεις, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, δηλώνοντας την αντίθεσή του στο καθεστώς των 8μηνων συμβάσεων.

Για το ειδικό τέλος στη Λυκόβρυση, σημείωσε ότι από παράλειψη της ΔΕΗ δεν πέρασε η μείωσή του κατά 50% στους λογαριασμούς, κάτι το οποίο ωστόσο θα γίνει άμεσα.

Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην ΤτΕ, τασσόμενος με την απόφαση της ΚΕΔΕ ν’ αντισταθεί στη συγκεκριμένη απόφαση, λέγοντας ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης θ’ απαντήσει αρνητικά στο σχετικό αίτημα. Πρόσθεσε δε, ότι σχεδιάζεται νέα περικοπή στους πόρους προς την Αυτοδιοίκηση για το 2018, που αναμένεται να προσεγγίσει τα 138 εκατ. ευρώ, παρ’ όλο που οι ΟΤΑ «δεν ευθύνονται για τις διαχρονικές σπατάλες που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα».

Τέλος, ο κ. Τ. Μαυρίδης παραδέχθηκε ότι οι δήμοι λειτουργούν υπό ασφυκτικό έλεγχο. «Ελεγχόμεθα καθημερινώς για κάθε τροποποίηση στον προϋπολογισμό και τα οικονομικά δεδομένα μας, πέρα από τους ελέγχους που υφιστάμεθα από άλλους μηχανισμούς, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet