Απόστολος Κοιμήσης: Ο προϋπολογισμός 2018 υπονομεύει τους Δήμους
Αυτοδιοίκηση

Απόστολος Κοιμήσης: Ο προϋπολογισμός 2018 υπονομεύει τους Δήμους

Με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2018 που κατετέθη στη Βουλή στις 2/10/17, τα δημοσιονομικά μεγέθη που αφορούν στους  ΟΤΑ, αυτά που ψηφίστηκαν πριν 4,5 μόλις μήνες και αποτελούσαν κακό νόμο σε ισχύ (αρ.163 ν.4472/2017 με σχετικά Παραρτήματα, ΦΕΚ Α’ 74/19.5.2017), τώρα «ξε-νομοθετούνται, επί τα χείρω», σημειώνει εκ μέρους του Αυτοδιοικητικού Κινήματος ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμήσης.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, 129 εκατ. ευρώ από του ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) 2018 γίνονται «αέρας», εκτιμήσεις για υπέρμετρα πλεονάσματα «κατακρημνίζονται» και οι ψηφίδες της δημοσιονομικής εικόνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ξεθωριάζουν» σταδιακά. «Η πολιτική εμπάθεια ενάντια στον θεσμό της Τοπικής Δημοκρατίας σταδιακά αφήνει το αποτύπωμά της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ενδεικτικά, εν συγκρίσει με το ν.4472/2017, περικόπτονται 129 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του 2018 (Σελ.42: «ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 129 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021»). Μια ανατροπή λίγο πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους και ενώ οι προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2018 συντάσσονται με πρότερες οδηγίες, όπως τονίζει ο κ. Κοιμήσης.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

Διαβάζουμε την άτυπη ενημέρωση του ΥΠΕΣ, λίγη ώρα μετά την κατάθεση, που αντί να αιτιολογούν την απαράδεκτη νέα μείωση των πόρων μας, επιχαίρουν μιλώντας για αύξηση σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017 που, μεταξύ των άλλων, μας μείωσε τους ΚΑΠ κατά 214 εκατ. ευρώ (παρακρατηθέντα). Η ουσία, όμως, στην οποία προσγειώνει το προσχέδιο 2018, είναι πολύ πιο βαθιά για να επιτρέπει επικοινωνιακά τερτίπια προς αμνήμονες. 

Η παράταξή μας στην ΚΕΔΕ, το Αυτοδιοικητικό Κίνημα, με παρέμβασή της στις 16 Μαΐου -πριν την ψήφιση του ΜΠΔΣ- είχε τεκμηριώσει ότι το περιεχόμενό του περιέχει αυθαίρετες αναπροσαρμογές των δημοσιονομικών στόχων της T.A. Είχαμε καυτηριάσει ότι η αιφνιδιαστική εκτίναξη των στόχων πλεονάσματος, που τότε η Κυβέρνηση είχε σχεδόν τριπλασιάσει, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα που βιώνουν οι Δημότες και οι Δήμοι.  Τώρα, 4,5 μήνες μετά, έρχεται το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών να τα αναπροσαρμόσει, επιβεβαιώνοντας το οφθαλμοφανές.  

Οι στόχοι πλεονασμάτων της Τ.Α. κατά το ΜΠΔΣ «κατρακυλούν». Μείωση κατά 71 εκατ. ευρώ για το 2017. «Προσγείωση» κατά 229 εκατ. ευρώ για το 2018. 

Μείωση των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ κατά 59 εκατ. ευρώ για το 2017, αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων της Τ.Α. κατά 66 εκατ. ευρώ για το 2017, αύξηση των δαπανών προσωπικού κατά 52 εκατ. ευρώ το 2017 και 77 εκατ. ευρώ το 2018, αύξηση λοιπών λειτουργικών δαπανών κατά 30 εκατ. ευρώ το 2018, βαλτωμένο ΠΔΕ.

Τίποτα τυχαίο. Όλα νομοτελειακά αποτελέσματα του ιστού που έχουν υφάνει γύρω από τους Δήμους συγκεκριμένες νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, για τις οποίες οι Δήμοι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ, γιατί προσπαθούν να μας φορτώσουν το δημοσιονομικό, επιχειρησιακό και συχνά πολιτικό κόστος των δικών τους επιλογών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, γιατί οι πολίτες πλέον ξέρουν. Γι’ αυτό και η δική μας δημοφιλία παραμένει ψηλά, ενώ η δική τους επιταχύνει προς τα Τάρταρα.

Χρειάζεται άραγε ιδιαίτερη ευφυία για να αναμένει κανείς ότι η σωρεία διατάξεων, που παρακολουθούμε ατάκτως να ψηφίζονται -χωρίς καν την ύπαρξη συγκεκριμένης κοστολόγησης από το ΓΛΚ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία- σταδιακά αναδεικνύουν το «κρυμμένο» δημοσιονομικό τους περιεχόμενο ;   

Δεν είναι οφθαλμοφανές ότι η Κυβέρνηση «κουκουλώνει» το αδιέξοδο δικών της εξοντωτικών φορολογικών επιλογών, περικόπτοντας εκατομμύρια από το σύνηθες θύμα της, από τον πολιτικό θεσμό που δεν έχει καταφέρει να ελέγξει;

Όσο δε για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, που ο αρμόδιος υπουργός εξαγγέλλει ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2018 τον διαψεύδει ξανά.  Στα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα ίχνος χρηματοδότησής της. 

Καμία πρόνοια για την οικονομική κάλυψη της νέας ΣΣΕ με την ΠΟΕ ΟΤΑ, που πολύ ορθά περιλαμβάνει μικρή βελτίωση των απαράδεκτων οικονομικών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, αλλά κακώς κάκιστα, στέλνει τον λογαριασμό σε μας και στους πολίτες, διατηρώντας στο απυρόβλητο προνομιούχες ομάδες της κεντρικής κρατικής μηχανής που διορίζει ασταμάτητα, σε βάρος μισθών και συντάξεων.

Το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2018 συντονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον που διαμορφώνει ο ανεύθυνος πολιτικός τυχοδιωκτισμός της κεντρικής εξουσίας, με τους πόρους των δημοτών και των τοπικών οικονομιών. Οι δυσχέρειες, άλλωστε, κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού κάθε Δήμου είναι ήδη γνωστές σε κάθε συνάδελφο που καλείται στην πράξη να τις υπερβεί (βλ. π.χ. κόπωση ιδίων πόρων, μείωση ΚΑΠ, ασύλληπτη γραφειοκρατία, απαγόρευση ένταξης πιστώσεων ανά Δημοτική Ενότητα, έλλειψη προσωπικού, προγραφές συνταξιούχων αιρετών κ.λπ.). 

Το ΑΔΙΕΞΟΔΟ δεν μπορεί παρά να διογκώνεται, όσο το αρμόδιο υπουργείο καιροσκοπεί, ενδιαφερόμενο μόνο για τον εκλογικό νόμο, αλλά και όσο συλλογικά ως Αυτοδιοίκηση δεν αντιδρούμε και δεν προετοιμάζουμε ΕΓΚΑΙΡΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ το μέλλον, όπως αξίζει στον θεσμό και στον Λαό μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet