Κινηματογραφική βραδιά κατά του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο
Κοινωνία

Κινηματογραφική βραδιά κατά του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Αττικής» σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης «Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός» (ΠΕΑΠ) διοργανώνουν ειδική κινηματογραφική βραδιά ευαισθητοποίησης κατά του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Ρ. Φεραίου & Χρ. Σμύρνης, Πεύκη).

Στην αρχή της εκδήλωσης θα υπάρξει σύντομη εισήγηση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και τον κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του στίγματος της ψυχικής ασθένειας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ψυχική υγεία.

Στη συνέχεια θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν».

Η είσοδος είναι ελεύθερη και στο τέλος θα ακολουθήσει μπουφές.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

https://youtu.be/ggr0nZMP9Ug?t=7

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών μας φιλοξενεί στην «Εκκλησία του Δήμου», τον χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Τον χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά. Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων, ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία.

Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο δύο ομάδων ασθενών, προσπαθεί ν΄ ακούσει τον λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει. «Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη». Στην τρέλα ο άνθρωπος νιώθει πώς δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν…

Η ταινία στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Οκτώβριος 2000) απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (εξ ημισείας με το ντοκιμαντέρ «Η Άδεια») από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet