Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας και οι Έλληνες αναγνώστες
Πολιτισμός

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας και οι Έλληνες αναγνώστες

Νικητής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο Καζούο Ισιγκούρο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα από δύο μυθιστορήματά του, «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας» και «Μη μ’ αφήσεις ποτέ». Ο Ισιγκούρο, ιαπωνικής καταγωγής, τιμήθηκε για την ικανότητά του να αποκαλύπτει «την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθηση της σύνδεσής μας με τον κόσμο», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία.

Το πρώτο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα που κυκλοφόρησε στη χώρα μας είναι το «Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου», από τις εκδόσεις Εστία το 1990. Σ’ έναν ιστό από πολλαπλές, διαστρωματωμένες ειρωνείες, από ενοράσεις και διαψεύσεις που εναλλάσσονται στη ρευστή συνείδηση του αφηγητή, ο Ισιγκούρο βρίσκει το αφηγηματικό ανάλογο του ρευστού κόσμου τον οποίο περιγράφει: μια τέχνη από λεπτές ισορροπίες και αντιθέσεις, μια λιτή, υπαινικτική γραφή, ικανή ν’ αποτυπώσει μια ολόκληρη αρχιτεκτονική από φευγαλέα νοήματα και ανεπαίσθητα σκιρτήματα.

Στη συνέχεια κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, τα βιβλία: «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας», «Ο απαρηγόρητος», «Νυχτερινά», «Τότε που ήμασταν ορφανοί» και «Μη μ’ αφήσεις ποτέ».

Το 1989, το μυθιστόρημά του «Τα απομεινάρια μιας μέρας» κέρδισε το βραβείο Booker, μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και τo 1993 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζέϊμς Άϊβορι, με πρωταγωνιστές τον Άντονι Χόπκινς και την Έμα Τόμσον. Ο Καζούο Ισιγκούρο ζωγραφίζει με την πένα του το συγκινητικό πορτρέτο του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, και του κόσμου του, που ξεθωριάζει στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα, μια όμορφη αναπόληση της ζωής ανάμεσα σε δύο πολέμους σε μια αγγλική έπαυλη, μια καθηλωτική επίκληση σε χαμένα όνειρα και χαμένους έρωτες.

«Όταν εξέδωσα το “Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου”, ζούσα ακόμα τη ζωή ενός άσημου συγγραφέα. Αυτό άλλαξε μέσα σε μια νύχτα περίπου έξι μήνες αργότερα, όταν κυκλοφόρησε το “Τ’ απομεινάρια μιας μέρας”, που προτάθηκε για Booker και κέρδισε το βραβείο Whitbread. Τότε ήταν που αποφάσισα να αγοράσω αυτόματο τηλεφωνητή. Ξαφνικά, άνθρωποι που μετά βίας γνώριζα με καλούσαν σε δείπνο. Μου πήρε λίγο καιρό για να καταλάβω ότι δεν χρειαζόταν να λέω “ναι” σε όλα. Έτσι χάνεις τον έλεγχο της ζωής σου. Όταν κέρδισα το Booker, τρία χρόνια αργότερα, είχα μάθει πια πώς να αρνούμαι ευγενικά τις διάφορες προσκλήσεις», αναφέρει ο διάσημος συγγραφέας σε συνέντευξή του.

Στη εξαιρετική συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Νυχτερινά», ο Καζούο Ισιγκούρο καταπιάνεται με τον έρωτα, τη μουσική, το πέρασμα του χρόνου. Ένα λογοτεχνικό κουιντέτο που μας μεταφέρει από την πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας στην ανώνυμη αγγλική ύπαιθρο κι από το σαλόνι ενός λονδρέζικου διαμερίσματος στους αχανείς διαδρόμους ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Χόλιγουντ. Στη διάρκεια της διαδρομής γνωρίζουμε νεαρούς ονειροπόλους, αφανείς μουσικούς και σταρ στη δύση τους, που όλοι βρίσκονται σε μια στιγμή απολογισμού και προσπαθούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει.

Το μυθιστόρημα «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» γνώρισε τεράστια επιτυχία σ’ όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Στη δεκαετία του ’70 τρία παιδιά μεγαλώνουν ειδυλλιακά σε ένα βρετανικό οικοτροφείο. Δεν θα αργήσουν, ωστόσο, να ανακαλύψουν ότι το μέλλον τους κρύβει ένα τραγικό μυστικό. Μία ιστορία που εκπλήσσει και σαγηνεύει από την αρχή τον αναγνώστη. Τον Απρίλιο του 2011 η ιστορία μεταφέρεται στους κινηματογράφους με σκηνοθέτη τον Μαρκ Ρόμανεκ και πρωταγωνιστές τους Κάρεϊ ΜάλιγκανΚίρα Νάιτλι και Άντριου Γκάρφιλντ. Οι τρεις πρωταγωνιστές αποτελούν πρόσωπα τραγικά, με ψυχές εγκλωβισμένες στην προκαθορισμένη τους μοίρα.

Ο «Θαμμένος Γίγαντας» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που πλέον έχουν τα δικαιώματα του έργου του συγγραφέα -μάλιστα, κατά σύμπτωση, σήμερα επανακυκλοφόρησαν «Τα απομεινάρια μιας μέρας». Σ’ ένα απομονωμένο χωριό στην Αγγλία, την εποχή των θρύλων, λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Αρθούρου, ζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Αξλ και η Μπέατρις. Οι αναμνήσεις τους είναι θολές, όπως και όλων των κατοίκων, λόγω μιας μυστηριώδους ομίχλης που προκαλεί ένα είδος φθοράς. Παρά την αρρώστια της Μπέατρις, το ζευγάρι αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του με σκοπό να ταξιδέψει μακριά και να βρει τον γιο του, που έχει να δει εδώ και χρόνια. Άλλοτε άγριο και άλλοτε συγκινητικό, το μυθιστόρημα του Ισιγκούρο είναι ένα παραμύθι για τις χαμένες μνήμες, την αγάπη, την εκδίκηση και τον πόλεμο.

Τα έργα του Καζούο Ισιγκούρο έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς. Αυτή τη περίοδο, ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγο και την κόρη του.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet