Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η Μόρια είναι σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης»
Κοινωνία

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η Μόρια είναι σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέπεμψαν δραματικό SOS για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μιλώντας στη Βουλή.

Παράλληλα άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο». Με αυτή τη φράση περιέγραψε η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Εμίνα Τσεμίροβιτς, στη Βουλή, όσα έζησε στο hot spot της Μυτιλήνης.

Η ίδια, μιλώντας στην υποεπιτροπή της επιτροπής ισότητας για θέματα ατόμων με αναπηρία, υποστήριξε ότι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας επάγει ψυχικές νόσους, τονίζοντας ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης, σε συνδυασμό με την αγωνία για το μέλλον λόγω των κλειστών συνόρων.

Αίσθηση προκάλεσε και η «καταγγελία» της ίδιας, καθώς και της ερευνήτριας για την Ελλάδα στον Οργανισμό, Εύας Κοσσέ, περί «σιωπής» της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Μεταστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.

«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα, παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε η κα Κοσσέ, ενώ η κα Τσερίμοβιτς κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να ενημερωθούν.

Συνοπτικά, η κατάσταση στη Μόρια, όπως την είδαν επί τόπου οι δύο εκπρόσωποι του διεθνούς Μη Κυβερνητικού Οργανισμού, αποτυπώνεται στα ακόλουθα:

  • Ο εγκλωβισμένος εκεί πληθυσμός είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος της δυνατότητας του συγκεκριμένου κέντρου «φιλοξενίας».
  • Γονείς είπαν ότι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τροφή, ακόμα και για γάλα για τα παιδιά.
  • Διαβητικός δεν τύγχανε κατάλληλης διατροφής, εκτός από τις ημέρες παραμονής των δύο απεσταλμένων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκεί.
  • Οι εγκλωβισμένοι είναι αναγκασμένοι να «ζουν» σε αντίσκηνα με ελάχιστες κουβέρτες για να στρώσουν κάτω, ώστε να καλύπτεται το πετρώδες έδαφος, με μια κουβέρτα για μαξιλάρι, και μόνο μία για το κρύο, που φυσικά δεν τους προστατεύει και δεν θα τους προστατέψει από τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.
  • Γυναίκες βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση.
  • Δεν υπάρχει πρόσβαση στα ντους για τα άτομα με αναπηρία.

Αλλά και ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, η περιγραφείσα κατάσταση είναι τραγική: Αναφέρθηκε περιστατικό 47χρονης μόνης γυναίκας από τη Συρία που πήγε σε γιατρούς για βοήθεια, αλλά δεν δέχθηκαν να την εξετάσουν. Της έδωσαν αναλγητικά. Κατέληξε σε νοσοκομείο. Καταγράφηκαν, επίσης, περιπτώσεις ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα, στους οποίους όπως σημειώθηκε, οι γιατροί τους είπαν ότι μόνο παυσίπονα μπορούν να συνταγογραφήσουν.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet