Κρίσιμη εβδομάδα για την Ισπανία για το θέμα της Καταλονίας
Κόσμος

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ισπανία για το θέμα της Καταλονίας

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την Ισπανία, αφού την Τρίτη αναμένεται να συνέλθει το καταλανικό Κοινοβούλιο για να εξετάσει τα επόμενα βήματα ύστερα από το δημοψήφισμα, από το οποίο προέκυψε πως το 90,18% των Καταλανών επιθυμεί απόσχιση από την Ισπανία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, που είχε κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα, απαγόρευσε και τη σύγκληση της καταλανικής Βουλής για ν’ αποτρέψει τετελεσμένα, αλλά οι τοπικές Αρχές συνεκάλεσαν το Σώμα για «ενημέρωση επί των πολιτικών εξελίξεων από τον πρόεδρο Κάρλος Πουτζδεμόν».

Κρίσιμα θα είναι τα επόμενα βήματα του Μαριάνο Ραχόι, που πλέον βρίσκεται σε δεινή σχέση και σκέφτεται σοβαρά την περίπτωση της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας, να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά και την αστυνομία της και να διαλύσει το τοπικό Κοινοβούλιο.

Κρίσιμη είναι και η στάση του κόμματος των Πολιτών, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι από τον Οκτώβριο του 2016. Το κόμμα των Σοσιαλιστών αντιτάχθηκε μεν στο δημοψήφισμα, αλλά πήρε αποστάσεις από την αστυνομική βία και τους χειρισμούς του Ραχόι, προτείνοντας διάλογο με τη Βαρκελώνη.

Εξάλλου, κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ισπανίας και της Καταλονίας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία και δείχνοντας τη διαφορά απόψεων που υπάρχει μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, για το ζήτημα αυτό.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης, κρατώντας ισπανικές και καταλανικές σημαίες, αλλά και πανό που έγραφαν: «Η Καταλονία είναι Ισπανία» και «Μαζί είμαστε δυνατότεροι».

Η διαδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε καθώς οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές σκληραίνουν την στάση τους, κλιμακώνοντας την ένταση στη χειρότερη πολιτική κρίση που βιώνει η Ισπανία, για δεκαετίες.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet