Γ. Πατούλης: Η κυβέρνηση να ενοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Τ.Α.
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η κυβέρνηση να ενοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Τ.Α.

Ομιλία σε ημερίδα με θέμα «Εσωτερικός έλεγχος – πρόληψη της διαφθοράς – δεοντολογία και ηθική ένα τρίπτυχο για την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση του 2020» πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού έχει τη διάθεση και την πρόθεση να συνεργαστεί και να συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια της πρόληψης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ως ΚΕΔΕ θα συνεργαστούμε προκειμένου να επιτευχθεί η συθέμελη μεταστροφή της νοοτροπίας που επικρατεί στο δημόσιο τομέα» επεσήμανε ο κ. Γ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος διατύπωσε την πεποίθηση ότι «το κράτος πρέπει να ασκεί εποπτεία στους Δήμους αρκεί ο έλεγχος αυτός να μην περιορίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά τους».

«Οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι για την πρόληψη της διαφθοράς. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας ελέγχεται από περισσότερες από 10 διαφορετικές Αρχές. Η κυβέρνηση οφείλει να ενοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα των Εσωτερικών Ελέγχων στους Δήμους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της οικονομικής διαχείρισης, ωστόσο τόνισε ότι «η νομοθέτηση και η συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους δεν μπορεί να γίνει “από τα πάνω”, ερήμην των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους».

Ο κ. Πατούλης τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, συγκρότηση των Δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους Δήμους και συμπλήρωσε ότι πρέπει να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία εξωτερικού ελέγχου, εσωτερικού ελέγχου και κοινωνικού ελέγχου.

Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕΓΚΑΔ) και τη συνεργασία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Εντάσσεται στο έργο «τεχνική Βοήθεια για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Expertise France.

Στην ημερίδα συμμετείχαν o γενικός γραμματέας για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Κ. Χρήστου, ο γ.γ. του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Θεοδωράκης, ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, Jan Pierre Jοchum, ο πρόεδρος του Γαλλικού Δικτύου Εσωτερικών Ελεγκτών –Επιθεωρητών στην Τ.Α., Yannis Wendling, ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Δράσης και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου ΓΕΓΚΑΔ, Γ. Σελίμης, ο portfolio manager σε θέματα ακεραιότητας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ, Α. Μπίνης, ο εμπειρογνώμονας J. Roudiere, με εμπειρία στη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, η δικηγόρος και ειδική σύμβουλος ΓΕΓΚΑΔ Ο. Τσιάρα, ανώτατα στελέχη, προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των Ελεγκτικών Φορέων και Αρχών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet