«ΣΔΑΕΚ – Ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας ή για μεταφορά πλούτου σε ιδιώτες;»
Ποιότητα Ζωής

«ΣΔΑΕΚ – Ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας ή για μεταφορά πλούτου σε ιδιώτες;»

Παρέμβαση σχετικά με το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος του Δήμου Αμαρουσίου κάνει με σχετικό άρθρο του ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης.

«Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος: Ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας ή για μεταφορά πλούτου σε ιδιώτες;» είναι ο τίτλος του άρθρου του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, το οποίο ακολουθεί:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 3-10-2017, υιοθετήθηκε, κατά πλειοψηφία, το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ). Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από εξωτερικό σύμβουλο με τη συνεργασία της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου.

Το καλοκαίρι του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων, που συμμετέχει ο Δήμος Αμαρουσίου από το 2011, έθεσαν στόχο που να εκτείνεται χρονικά στο 2030. Αυτό αφορούσε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα/των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40%, έως το 2030.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στους δημοτικούς συμβούλους την Παρασκευή 5-10-2017 από τον μελετητή και υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου. Παρακάτω διατυπώνονται οι παρατηρήσεις μας σε αυτό.

Η μελέτη, παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί κανείς να προβάλλει για την ακρίβεια των στοιχείων (ενεργειακές καταναλώσεις και εκπομπές CO2), εκτιμούμε ότι αποτελεί ένα σχέδιο που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει, στον βαθμό που αναλογεί στον Δήμο, στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου στόχου για τον περιορισμό της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, μόνο σε 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.

Βασικά έλλειψη της μελέτης είναι ότι δεν παρουσιάζει, ούτε αξιολογεί, τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προηγούμενου ΣΔΑΕΚ που είχε εκπονηθεί και εγκριθεί από τη δημοτική Αρχή το 2012.

Επικεντρώνεται μόνο στις τοπικές εκπομπές και δεν αντιμετωπίζει το θέμα της μεγάλης ρύπανσης της ατμόσφαιρας στο Μαρούσι που προέρχεται από τη μεταφορά αέριων ρύπων (CO2, CH4, NOx) από όλο το Λεκανοπέδιο, καθώς και αυτή από τη διέλευση της υπερτοπικής κυκλοφορίας μέσα από την πόλη μέσω της Αττικής Οδού, της Λεωφόρου Κηφισιάς, Κύμης και άλλων αρτηριών του βασικού οδικού δικτύου.

Σε ότι αφορά τη συμβολή του τριτογενή τομέα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (υπερτοπικές επιχειρήσεις, Mall, Golden Hall, μεγάλες ιατρικές μονάδες, κ.λπ.), ο υπολογισμός είναι αυθαίρετος, δεν βασίζεται σε εκτιμήσεις που να επαληθεύονται από στοιχεία και κατά τη γνώμη μας υποβαθμίζονται τα μεγέθη.

Παρ΄ όλα αυτά ο τριτογενής τομέας αποδεικνύεται «πρωταθλητής» στην παραγωγή CO2 με ποσοστό συμμετοχής 57,54%, έναντι 38,51% του οικιακού, 2,39% του οδοφωτισμού, 1,56% των δημοτικών κτηρίων.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, αυτό που επί χρόνια ισχυριζόμαστε, ότι η συσσώρευση υπερτοπικών δραστηριοτήτων στην πόλη είναι υπεύθυνη, σε μεγάλο βαθμό, για την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τίθεται σαν προαιρετικός ο στόχος για τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων. Ο Δήμος περιορίζεται, όχι σε ελεγκτή των επιδόσεων τους, αλλά σε ρόλο «εμψυχωτή» για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων.

Ο μελετητής αναφέρεται, επίσης, λεπτομερώς σε ποιους τομείς ο Δήμος θα μπορούσε να λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για τις δικές του εγκαταστάσεις, καθώς και στα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών στον τομέα του οδοφωτισμού το θέμα εξετάζεται μονομερώς. Προτείνεται η αυτοχρηματοδότηση του έργου από ιδιώτη αποκλείοντας από την αρχή τη χρηματοδότηση του έργου από τον ίδιο τον Δήμο.

Υιοθετείται αυθαίρετα(;) η παραδοχή ότι «η δυσμενής οικονομική συγκυρία και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ασκούν μεγάλη πίεση στην οικονομική κατάσταση και στη ρευστότητα των Δήμων».

Αν και γενικά σωστό, ειδικά για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου αυτό δεν ισχύει. Το 2016 με βάση τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία ο Δήμος είχε πλεόνασμα 8 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ για τη δεκαετία 2007-2016 το ποσό αυτό ανήλθε τουλάχιστον στα 66 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα όμως αυτό, της εκχώρησης του οδοφωτισμού σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ, που καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19-9-2017 για μια σειρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, θα επανέλθουμε με νεότερο σημείωμά μας.

Το ΣΔΑΕΚ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του θέματος της κλιματικής αλλαγής. Υπηρεσιακά απαιτείται η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού του Δήμου.

Πολιτικά, τα οικονομικά οφέλη που θα προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να επιστρέφουν στους δημότες. Επιλογή που η δημοτική Αρχή, ειδικά στον τομέα του οδοφωτισμού, που είναι και ο πιο οικονομικά ενδιαφέρων, παραχωρεί από τώρα σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet