Θέλουν να γυρίσουν από τις ΗΠΑ με επενδύσεις και «διαζευκτήριο» με το ΔΝΤ
Οικονομία-Αγορά

Θέλουν να γυρίσουν από τις ΗΠΑ με επενδύσεις και «διαζευκτήριο» με το ΔΝΤ

Με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα, για το 4ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει την ατζέντα στην οικονομία και να ξεπεράσει τις αναταράξεις από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί ταυτότητας φύλου. Η στάση του πρωθυπουργού στη θεσσαλική πρωτεύουσα, άλλωστε, είναι η τελευταία πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ και το κομβικής σημασίας ταξίδι του, λίγο πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα και το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.

Ως προπομπός του κ. Τσίπρα θα λειτουργήσει στην Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, που ξεκινούν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία θα έχει συναντήσει πάντως νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του όσον αφορά στην παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα -με την Αθήνα να επιθυμεί σφόδρα την αποχώρηση του ΔΝΤ- ενώ το ζήτημα θα απασχολήσει και τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στο Λευκό Οίκο την ερχόμενη Τρίτη.

Παράλληλα, αν και η ιδέα να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του Έλληνες επιχειρηματίες δείχνει να εγκαταλείπεται, αυτό δεν σημαίνει ότι η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν έχει στόχο τις επενδύσεις. Τουναντίον, αυτό μαρτυρά και το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος πραγματοποιεί εντατικές επαφές εδώ και δύο περίπου μήνες και υποστηρίζει, σύμφωνα με συνομιλητές του, ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από Αμερικανούς επιχειρηματίες. Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται από αύριο και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, συνοδεύοντας τον κ. Τσακαλώτο, με στόχο ακριβώς την ενημέρωση επενδυτών, ενώ αντικείμενο των επαφών Τσίπρα στο Σικάγο το Σάββατο και την Κυριακή, εκτός από τις συζητήσεις με την ομογένεια, θα είναι επίσης το ενδεχόμενο προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων για την Ελλάδα, καθώς θα υπάρξουν συζητήσεις με επενδυτές και διαχειριστές funds.

Στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ούτως ή άλλως για ζητήματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση ασφαλώς στην ενεργειακή συνεργασία, τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων και των ερευνών στον ελλαδικό χώρο όσο και στον τομέα των αγωγών φυσικού αερίου στη Ν.Α. Μεσόγειο.

Τα θέματα αυτά απασχόλησαν άλλωστε και τη συνεδρίαση της κυβερνητικής Task Force για τις επενδύσεις προχθές Δευτέρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet