Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας
Κοινωνία

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Αττικής», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (11 Οκτωβρίου), πραγματοποίησαν εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν».

Η ταινία μάς ξεναγεί στα εσωτερικά της ψυχιατρικής δομής των Χανίων. Πρωταγωνιστούν οι πάσχοντες και χρήστες αυτών των υπηρεσιών, περιγράφοντας την προσωπική τους ιστορία όσον αφορά στην εισαγωγή τους στο άσυλο. Μιλούν για τη ζωή τους, τα βιώματα τους αλλά και για την ίδια την πάθηση. Μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ γνωρίζουμε τον «Άνθρωπο που ενόχλησε το σύμπαν». Πρόκειται για τον Γιώργο Κοκκινίδη, ο οποίος εισήχθη στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Χημικών Μηχανικών. Κατά τη διάρκεια, όμως, των σπουδών του ήρθε αντιμέτωπος με την ψυχική διαταραχή. Δεν έχασε, ωστόσο, ούτε το ταλέντο του στην ποιητική έκφραση, αλλά ούτε και τη δύναμη να καθηλώνει τον ακροατή με τον λόγο του.

Η ταινία στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Οκτώβριος 2000) απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (εξ’ ημισείας με το ντοκιμαντέρ «Η Άδεια») από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, που παρέστη στην εκδήλωση, επεσήμανε:

«Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας δεν αφορά μονάχα στους πάσχοντες από κάποια διαταραχή. Αφορά, πάνω από όλα, όλους εμάς, καθώς οι πάσχοντες αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας μας. Η ιδιαίτερη και ξεχωριστή αυτή εκδήλωση στο Δημοτικό μας Θέατρο στην Πεύκη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, επικεντρώθηκε στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ψυχικές παθήσεις, με στόχο ν’ αντιμετωπίζουν τους πάσχοντες με σεβασμό και όχι με οίκτο ή φόβο.

»Η προκατάληψη και το στίγμα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μιας κοινωνίας που δεν γνωρίζει, δεν κατανοεί και δεν συμπαραστέκεται σε εκείνον που ζητά βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης λειτουργεί Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης, που υπάγεται στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου μας ΚΟΙΠΑΠ. Το Κέντρο λειτουργεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και απευθύνεται στους κατοίκους και δημότες του Δήμου όλων των ηλικιών. Μέσω της διάγνωσης, της αξιολόγησης, της ενημέρωσης και της συμβουλευτικής, σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση, η παρέμβαση, η πρόληψη και η κατεύθυνση των ενδιαφερομένων με κύριο χαρακτηριστικό την διευθέτηση του προβλήματος.

»Παράλληλα, στον Δήμο μας λειτουργούν ομάδες εθελοντών ψυχικής υγείας και ομάδα λογοθεραπείας και ειδικής παιδαγωγικής. Οι άνθρωποι με ψυχικές νόσους είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και τούς αγαπάμε, οφείλουμε να τούς αγαπάμε, να μεριμνούμε γι’ αυτούς, να τους προσφέρουμε απλόχερα τη στοργή, τη ζεστασιά και τη φροντίδα μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet