Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης – Πεύκης: Δύο ειδήσεις, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις
Κοινωνία

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης – Πεύκης: Δύο ειδήσεις, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις

Δύο διαφορετικά, αλλά και… όμοια -όπως τα χαρακτηρίζει- γεγονότα θίγει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Το πρώτο αφορά στη ρύθμιση που έγινε για την αποπληρωμή των τρεχουσών ή ληξιπρόθεσμων οφειλών των δικαιούχων εργατικών κατοικιών στο Ηλιακό Χωριό Πεύκης και το δεύτερο την προσφυγή ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών κατά των αποφάσεων του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ανακοίνωσή της η Ο.Μ. συνδυάζει τα δύο γεγονότα ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες έγιναν γνωστές δυο ειδήσεις, άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους. Μια δεύτερη όμως ανάγνωση καταδεικνύει την κοινωνική ανισότητα που επικρατεί στην πατρίδα μας, για τη μείωση έως και εξάλειψη της οποίας πολλά γίνονται, αλλά και πολλά μένουν να γίνουν. Η πρώτη αφορά τους συνδημότες μας του Ηλιακού Χωριού. Η δεύτερη μας αφορά όλους.

Είδηση πρώτη (που προκαλεί ανακούφιση σε χιλιάδες συμπολίτες μας):

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο ΟΑΕΔ αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην ανασφάλεια και την αγωνία χιλιάδων δικαιούχων εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ, που αντιμετωπίζουν αδυναμία αποπληρωμής των τρεχουσών ή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Με πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις καθορίστηκαν:

  • Ενιαία – χαμηλότερη – τιμή υπολογισμού της αξίας της εργατικής κατοικίας στα 304,71 €/τ.μ.
  • Αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής από 240 σε 360.
  • Παροχή έκπτωσης:
  1. 50% στους πολύτεκνους,
  2. 20% σε διάφορες κατηγορίες οικιστών (συνταξιούχοι, χήρες – χήροι με προστατευόμενο μέλος, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα μέλος ΑΜΕΑ, δικαιούχοι με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούχοι με 3 ή 4 προστατευόμενα μέλη).
  3. 50% στους οικιστές που θα καταβάλλουν το 50% της οφειλής τους σε ένα (1) έτος,
  4. 40% σε εκείνους  που θα καταβάλλουν το 60% της οφειλής τους σε πέντε (5) έτη,
  5. 20% σε εκείνους που θα καταβάλλουν το 80% της οφειλής τους σε δέκα (10) έτη,
  • Απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής μηνιαίας δόσης για 6 (έξι) μήνες και συνολικά για 36 (τριάντα έξι) σε οικιστές που βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης της οφειλής τους λόγω εκτάκτου γεγονότος (πρόσφατη ανεργία, ασθένεια, απώλεια μέλους της οικογένειας, φυσική καταστροφή), χωρίς καμιά επίπτωση (μη λογισμός τόκων υπερημερίας κ.λπ.).

Είδηση δεύτερη (που προκαλεί αγανάκτηση σε όλους μας):

Η Ανεξάρτητη Αρχή Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προχωρώντας τη διαδικασία του διαγωνισμού για την αδειοδότηση λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, αποφάσισε τον αριθμό των καναλιών που μπορούν να αδειοδοτηθούν (7), καθώς και το ελάχιστο τίμημα για κάθε άδεια (35 εκατ. ευρώ). Οι αποφάσεις όμως αυτές του ΕΣΡ δεν άρεσαν, για μια ακόμη φορά, σε γνωστούς και μη εξαιρετέους καναλάρχες. Διεκδικώντας  να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ για τη χρήση του δημόσιου αγαθού που λέγεται ραδιοτηλεοπτική συχνότητα, επιδιώκουν να συνεχιστεί ένα αντισυνταγματικό καθεστώς ανομίας και μη πληρωμής. Οι ιδιοκτήτες του ΣΚΑΪ, του STAR, καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των αποφάσεων του ΕΣΡ. Ποια η προσδοκία τους; Μα είναι προφανής: να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία του διαγωνισμού, μήπως και αλλάξουν τα πράγματα, δηλαδή η κυβέρνηση. Οπότε και ευελπιστούν στην επάνοδο του προηγούμενου μπλοκ εξουσίας και του καθεστώτος των προσωρινών αδειών. «Τζάμπα» μάγκες, δηλαδή, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ένα σπάνιο πόρο του Δημοσίου (γιατί άραγε διατηρούν τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις τους, αν αυτές δεν «βγαίνουν» οικονομικά;). Από τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια δεν υπάρχει καμιά αντίδραση -αναμενόμενο άλλωστε.

Δύο «διαφορετικές» ειδήσεις, δύο βαθιά πολιτικές διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς πρέπει να κατανέμεται δίκαια ο κοινωνικός πλούτος, ώστε η χώρα να πάει μπροστά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet