Δεν επικυρώνει τη συμφωνία για το Ιράν ο Τραμπ
Κόσμος

Δεν επικυρώνει τη συμφωνία για το Ιράν ο Τραμπ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καταγγείλει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα μια «από τις χειρότερες» που υπήρξαν.

Στον Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που επισήμανε ότι η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί ν’ ανακληθεί μοναχά από μια χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε μια συμφωνία της διεθνούς κοινότητας και θα απομονωθούν.

Επιπλέον, ο Ιρανός ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, διαμήνυσε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία κατά Τραμπ

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία προειδοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείας να μην λαμβάνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι ηγέτες των τριών χωρών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης, που μπορεί ν’ αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον για ν’ απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPOA (σ.σ.: το ακρωνύμιο της συμφωνίας) και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει» τη συμφωνία, όπως να επιβάλουν και πάλι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί, συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες.

Σημειώνουν επίσης ότι «αναμένουν από το Ιράν ότι θα δεσμευτεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές του και να εργαστεί για την επίτευξη λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet