Αθήνα και ΔΝΤ σε κοινή γραμμή: Τι είπαν Tσίπρας – Λαγκάρντ πριν την ώρα του Τραμπ
Οικονομία-Αγορά

Αθήνα και ΔΝΤ σε κοινή γραμμή: Τι είπαν Tσίπρας – Λαγκάρντ πριν την ώρα του Τραμπ

Με θετικά μηνύματα από το ένα μέτωπο, αυτό του ΔΝΤ, προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας. Το ραντεβού του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Ταμείου έβγαλε ίσως για πρώτη φορά μια αξιοπρόσεκτη ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και μάλιστα σε πολλαπλά ζητήματα: στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και συνολικά της οικονομίας, στην ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στην έναρξη των συζητήσεων -μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ κράτησε περίπου 15 λεπτά, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να υποδέχεται στην είσοδο του κτηρίου τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ερχόταν απευθείας από το Σικάγο -πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Για περίπου 50 λεπτά συναντήθηκαν στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες, με την ελληνική να αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Παναγιώτη Παυλόπουλο και τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. Από την πλευρά του ΔΝΤ συμμετείχαν ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πόουλ Τόμσεν, ο προσωπάρχης, Ντέιβιντ Λίπτον και ο διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Χιου Μπρέντκαμπ.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ στάθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν μετά τη συνάντηση ότι η πλευρά του Ταμείου ξεκαθάρισε πως δεν ζητάει νέα μέτρα από την Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσαν προς τιμήν του η ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ). Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα θετικά στοιχεία που δείχνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε τους ομογενείς και τους Αμερικανούς επιχειρηματίες σε μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν, όπως είπε, νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, περιέγραψε την ατζέντα της σημερινής συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία, εκτός από την οικονομία και τις επενδύσεις, αφορά στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, την παραχώρηση της βάσης της Σούδας και τη στήριξη Τραμπ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι συνομίλησε προς τούτο τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών».

Η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών (σ.σ.: τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς και Παπαδημητρίου). Αμέσως μετά, περίπου στις 8.30, θα γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου από τον Κήπο των Ρόδων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet