45 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία
Κόσμος

45 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Στους 45 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιβηρική Χερσόνησο από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην Πορτογαλία. Συνολικά 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές στη βόρεια και την κεντρική Πορτογαλία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης από την Πολιτική Προστασία.

Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα εγκαύματά τους, ενώ άλλοι 14 παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας. Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν βρέθηκαν, όπως και ένα βρέφος που είχε συμπεριληφθεί στον απολογισμό των νεκρών τη Δευτέρα.

Πλέον δεν αναφέρθηκε καμιά νέα σοβαρή πυρκαγιά μετά το πρωί της Τρίτης, καθώς οι πυροσβέστες βοηθήθηκαν στο έργο τους από τη βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο πάνω από 3.000 άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για να επέμβουν αν υπάρξει αναζωπύρωση.

Από τον Ιανουάριο, πάνω από 3.500.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καεί στην Πορτογαλία, μια έκταση που είναι τετραπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στις Βρυξέλλες οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των πυρκαγιών στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Το συντηρητικό κόμμα CDS-PP υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στη Βουλή, που πάντως η πλειοψηφία της κεντροαριστεράς και της αριστεράς αναμένεται ότι θα ξεπεράσει χωρίς δυσκολία.

Τέσσερις μήνες μετά από την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα, έκρινε ότι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση αναλογούν όλες οι ευθύνες για τις «συνέπειες της τραγωδίας» και πρόσθεσε ότι «αυτοί οι εκατό και πλέον νεκροί δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου, αποτελούν τεράστιο βάρος στη συνείδησή μου και στη θητεία μου».

Στη Γαλικία, οι φλόγες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Ο συναγερμός που είχε κηρυχθεί στην περιοχή ήρθη πάντως το πρωί της Τρίτης.

Η ισπανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σχέδιο εμπρηστών, ενώ στην Πορτογαλία, η υπουργός Εσωτερικών, Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα, κατήγγειλε την εγκληματική αμέλεια κατοίκων που έκαιγαν ξερόχορτα παρά την ξηρασία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet