Ανταμώνουν σαν άλλοτε οι Κυκλαδίτες Λατόμοι του Πεντελικού
Κοινωνία

Ανταμώνουν σαν άλλοτε οι Κυκλαδίτες Λατόμοι του Πεντελικού

Ένα νοσταλγικό προσκλητήριο απευθύνουν οι Κυκλαδίτες Λατόμοι του Πεντελικού βουνού για την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, στις 11:30, στην πλατεία του Αγίου Σύλλα, για να θυμηθούν τα παλιά Ανταμώματα, αλλά και να ξεκινήσουν τα νέα…

Στο προσκλητήριό τους αναφέρουν:

Αυτή τη φορά είπαμε να γίνουμε λίγο πιο αυθεντικοί. Το «Αντάμωμα το Κυκλαδιτών Λατόμων του Πεντελικού βουνού» τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 λάμβανε χώρα στην ίδια τους τη γειτονιά. Όσο δεν βρίσκονταν να δουλεύουν σκληρά στην κορυφή του βουνού, κατά τις λιγοστές ώρες ξεκούρασης και ανεμελιάς τους, δίπλα στις οικογένειές τους, έβρισκαν την ευκαιρία να μαζευτούν παρέα. Εκεί.. στους πρόποδες του βουνού. Στη συνοικία του Αγίου Σύλλα, την οποία επέλεξαν για να χτίσουν τα μικρά σπιτάκια τους (σε αισθητική που συμφωνούσε με αυτή των νησιών τους και ανάλογη με τα οικονομικά βαλάντιά τους).

Σκληρή η δουλειά των Λατόμων ολημερίς στα νταμάρια, για να προμηθεύσουν τα νοικοκυριά της Ελλάδος και όχι μόνο με την υπέρλαμπρη αυτή πρώτη ύλη: το Πεντελικό μάρμαρο.
Συχνά όμως και τα ανταμώματά τους, που τις περισσότερες φορές έπαιρναν τη μορφή γλεντιού. Έτσι είχαν συνηθίσει άλλωστε από τα νησιά τους. Να είναι άνθρωποι ανοιχτοί, γελαστοί, καλόκαρδοι και ανέμελοι. 

Αυτή την αίσθηση, αυτή την ανάμνηση θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και εμείς την Κυριακή στις 5 του Νοεμβρίου. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο μικρό, αγαπημένο μας εκκλησάκι του Αγίου Σύλλα… θα ανάψουμε φωτιά, θα μαγειρέψουμε την κλασική φασολάδα και θα φάμε, γλεντώντας κι ανταμώνοντας όλοι μαζί… παλιοί και νέοι! Όπως τότε…

Σας περιμένουμε με χαρά!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κυκλαδιτών Πεντέλης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet