Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του υπ. Εσωτερικών με τον δήμαρχο Κηφισιάς
Πολιτική

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του υπ. Εσωτερικών με τον δήμαρχο Κηφισιάς

Συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη και του δημάρχου Κηφισιάς, Γιώργου Θωμάκου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς έθεσε το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την ανακήρυξη του Αγίου Δημητρίου σε Πολιούχο της Κηφισιάς, η οποία έχει καθυστερήσει για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί ως επίσημη διοικητική και σχολική αργία η 26η Οκτωβρίου.  Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, έγινε εκτενής ενημέρωση του υπουργού από τον δήμαρχο για τα θέματα του Δήμου, ενώ συζητήθηκαν οι προωθούμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη» και ο νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές. Ο δήμαρχος Κηφισιάς εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, το οποίο θα διανέμει τις έδρες πιο δίκαια, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για μια απλή αναλογική η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε συνθήκες ακυβερνησίας. Ο κ. Θωμάκος εξήγησε το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές είναι ένα άλλο πεδίο από τις δημοτικές και πρέπει να υπάρχει διαφορετική λογική στον εκλογικό νόμο. Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ζήτημα του να υπάρξουν δικλείδες εκλογισιμότητας στον νέο νόμο.

Μεταξύ του υπουργού κ. Σκουρλέτη και του δημάρχου κ. Θωμάκου συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα της γραφειοκρατίας, η οποία ταλανίζει τη δημόσια ζωή και καθυστερεί σημαντικά έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης. Ο δήμαρχος εξήγησε την αναγκαιότητα για απλούστευση των διαδικασιών και επίσπευση των έργων από άποψη διοικητικής μέριμνας.

Από τον δήμαρχο Κηφισιάς ετέθη προς τον υπουργό και το ζήτημα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο έλεγχος ωραρίου καταστημάτων, η ηχορύπανση, ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις ανθυγιεινής ρύπανσης, είναι μερικές από τις αρμοδιότητες που θα προσέδιδαν ουσιαστικότερο ρόλο στη Δημοτική Αστυνομία, αλλά θα εξασφάλιζαν και μια πιο εύρυθμη καθημερινότητα στο πλαίσιο των Δήμων, όπως υποστήριξε. Ο υπουργός βρήκε ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές τις προτάσεις του κ. Θωμάκου.

Ο κ. Θωμάκος ενημέρωσε, επίσης, τον υπουργό για τους θεσμούς τοπικής Δημοκρατίας που καθιερώθηκαν στον Δήμο, όπως οι Συνοικιακές Συνελεύσεις, ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός και τα Συνοικιακά Συμβούλια. Ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος γνώριζε τους δημοκρατικούς θεσμούς του Δήμου και ως δημότης, αναφέρθηκε και σε σχετικό ερώτημα που έχει δεχθεί στο υπουργείο για τη νομιμοποίηση και το κύρος των Συνοικιακών Συμβουλίων, τονίζοντας ότι τυπικά ο νόμος του 1982 ισχύει και δεν έχει καταργηθεί. Επίσης, τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» ενθαρρύνει τέτοιου είδους δημοκρατικούς θεσμούς και δίνει τη δυνατότητα σε όσους δήμους το επιθυμούν να διεξάγουν τοπικές εκλογές.

Τέλος, ο δήμαρχος Κηφισιάς ζήτησε από τον υπουργό την επίσπευση των διαδικασιών του αφορούν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού στην περιοχή Τρίγωνο Φραγκοπούλου, όπου πρόκειται να αναγερθεί το Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet