Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική για δύο μέρες
Περιβάλλον

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική για δύο μέρες

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους 6 έως 7 μποφόρ και χαλαζοπτώσεις. Ειδικότερα, την Τρίτη 07/11/2017 θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (αρχικά τα βορειότερα και σταδιακά και τα υπόλοιπα), η Ήπειρος και βαθμιαία από το βράδυ η Δυτική Στερεά, η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Πελοπόννησος.

Την Τετάρτη, 08/11/2017, εκτός από τις περιοχές αυτές, θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς, πρόσκαιρα, και οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου, τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλονται σε βαρομετρικό χαμηλό που ήρθε από την περιοχή της Ιταλίας, αφού πρώτα πέρασε από την Αδριατική και την Κροατία. Κατά τη διάρκεια της κίνησης αυτού του χαμηλού, παρ’ όλο που θα περάσει «ξυστά» από τη χώρα μας, θα εκδηλωθούν πολλές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές ιδιαιτέρως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη, ο καιρός κατά περιόδους θα είναι πολύ άστατος στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα, με μπόρες, βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Από αργά το βράδυ της Τρίτης τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να επεκταθούν ανατολικότερα και να επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της δυτικής Ελλάδας με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Μποφόρ οι άνεμοι στο Ιόνιο το βράδυ της Τρίτης

Μετά το απόγευμα της Τρίτης, οι εντάσεις τον νοτιοανατολικών ανέμων στο Ιόνιο θα δυναμώσουν και έτσι κατά περιόδους θα πνέουν με μέγιστες ριπές που θα αγγίζουν τα 8-9 μποφόρ. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν σε εσάς που έχετε προγραμματίσει δρομολόγια για το βράδυ της Τρίτης -από και προς τα Επτάνησα- διότι υπάρχει πιθανότητα απαγορευτικού.

«Κυρίως μενού» την Τετάρτη

Την Τετάρτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν την τάση να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, λόγω της γέννησης και ενός άλλου βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Σαρδηνίας, που θα έχει την τάση να μας πλησιάσει.

Υποψηφιότητα για πιο ισχυρά φαινόμενα δίνουν οι περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, αφού εκεί οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν κατά τόπους και κατά περιόδους ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια.

Γενικά, την Τετάρτη, αναμένονται βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Πιθανές βροχές την Τετάρτη και στην Αττική

Φαίνεται ότι -περίπου- το μεσημέρι της Τετάρτης θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στην Αττική γενικότερα και πιθανώς και τοπικές καταιγίδες. Θα είναι ένα σχετικά γρήγορο «πέρασμα» της κακοκαιρίας από την Αττική, ωστόσο θα καταφέρει να δώσει βροχές σε αρκετές περιοχές του Νομού, από εξασθενημένες έως και πιο ισχυρές.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται ισχυρές καταιγίδες

Την Τετάρτη αναμένονται πιο ισχυρά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη, μιας και στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία θα έχει περισσότερη ένταση. Έτσι, από νωρίς το πρωί θα εκδηλώνονται βροχές και πιθανώς και τοπικές καταιγίδες το μεσημέρι.

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική

Μέσα σε όλο αυτό το «κοκτέιλ» της κακοκαιρίας, που πιθανώς να συνοδεύεται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις, φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει και η σκόνη από την Αφρική που, λόγω των νοτιάδων, θα επισκεφτεί και τη χώρα μας. Έτσι, αρκετές από τις βροχές του διημέρου της Τρίτης και της Τετάρτης θα είναι και λασποβροχές.

Ικανοποιητικές θερμοκρασίες

Οι νοτιάδες δεν θα αφήσουν τις θερμοκρασίες να υποχωρήσουν με αποτέλεσμα, παρ’ όλο που θα είναι βροχερός ο καιρός, θα είναι γενικά μαλακός και έτσι οι όποιες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet