Στην τελική ευθεία για την έναρξη του β΄ γύρου της τρίτης αξιολόγησης
Οικονομία-Αγορά

Στην τελική ευθεία για την έναρξη του β΄ γύρου της τρίτης αξιολόγησης

Ψηλά σηκώνει εκ νέου τα «μανίκια» η κυβέρνηση με την έναρξη της νέας εβδομάδας, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται πως η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών για το δεύτερο γύρο της τρίτης αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της  παρά μόλις μια εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει την υλοποίηση της μακράς λίστας των προαπαιτούμενων.

Ο ρυθμός που ακολουθείται για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων χαρακτηρίζεται βραδύς, αν  αναλογιστεί κανείς πως από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί μόλις 25, ενώ τα περισσότερα «μέτρα ορόσημα» είναι ημιτελή.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα το κοινωνικό μέρισμα αφού παραμένει ασαφές το μερίδιο της υπέρβασης του στόχου του 2017 το οποίο θα μπορέσει τελικά να κατευθυνθεί στους πολίτες. Πάντως οι δανειστές εμμένουν στην άποψη πως το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Μεγάλο αγκάθι στην παρούσα φάση παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Αν πράγματι η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εμπρόθεσμα θα αναγκαστεί να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τους καταθέτες του καθώς και να επισπεύσει τους πλειστηριασμούς.

Προαπαιτούμενα, με πολιτικά ευαίσθητο περιεχόμενο χαρακτηρίζονται και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και το θεσμικό πλαίσιο της κήρυξης απεργίας στις επιχειρήσεις, για τα οποία όμως έχει βρεθεί το «Modus Vivendi» με τους δανειστές.

Επιπλέον και το θέμα των επενδύσεων έχει επιστρέψει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με τους θεσμούς να θέλουν την ολοκλήρωση των σχετικών έργων σε Ελληνικό και Σκουριές ώστε εισρεύσουν στην Ελλάδα προϋπολογισμένα έσοδα.

Στόχος κυβέρνησης και θεσμών, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο ως τα μέσα Δεκεμβρίου όπερ σημαίνει πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί και τα 95 προαπαιτούμενα. Επόμενος στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχουν τελειώσει όλα, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου ώστε να απομείνει μόνο η τέταρτη αξιολόγηση για τον Μάιο και όσα προαπαιτούμενα αυτή συνεπάγεται με πιο πολιτικά ευαίσθητο αυτό της πώλησης του 17% της ΔΕΗ.

Στο ενδιάμεσο και μετά και τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσουν κι οι συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet